×

Elhagyta hazáját, németként folytatná Irán egyetlen női olimpiai érmese

Német színekben indulna a tokiói játékokon Kimia Alizadeh, Irán egyetlen olimpiai érmes női sportolója, aki egy hete politikai okokból elhagyta hazáját.

Kimia Alizadeh a bronzéremmel a 2016-os olimpián (Fotó: EPA/Tatyjana Zsenkovics)Az 57 kilogrammban szereplő tekvondós – aki közösségi oldalán az „Iránban elnyomott millió nő egyikeként” jellemezte magát – vasárnap közölte, örülne, ha Németországért küzdhetne Tokióban.

„Bízom benne, hogy nyugodt és problémamentes életem lesz Hamburgban” – nyilatkozta a 21 éves versenyző, aki már tárgyal a német szövetséggel, de a hírek szerint Kanada, Hollandia, Belgium és Bulgária is szívesen látna a válogatottjában.

A 2016-os riói olimpián harmadik Alizadeh többek között azt kifogásolva távozott külföldre, hogy Iránban hidzsábot (fejkendőt) kellett viselnie, emellett szexizmust és rossz bánásmódot rótt fel hazája sportvezetőinek. „Elegem volt abból, hogy a hatóságok a propaganda eszközeként használtak. Elfogadom a honvággyal járó fájdalmat, mert nem akarok részese lenni a képmutatásnak, a hízelgésnek, a hazugságoknak és az igazságtalanságoknak” – jelentette ki a tekvondós.