Musorujsag
Élő Eredmények

Huszonegy év után jutott ki magyar tekvondós az olimpiára

Huszonegy év után jutott ki magyar tekvondós az olimpiára

MTI
Salim Omar döntőbe verekedte magát az 58 kilogrammos küzdelmi kategóriában a tekvondósok szófiai olimpiai kvalifikációs versenyén, így kvótát szerzett a tokiói ötkarikás játékokra, ami a 2000-es, Sydney-i olimpia óta egyetlen magyarnak sem sikerült.

Az MTK Budapest 18 éves sportolója – aki április elején, ugyancsak a bolgár fővárosban Európa-bajnoki címet szerzett – két győzelem után az elődöntőben is fölényesen nyert: a francia Cyrian Ravet ellen 38-12-es pontozással nyert.

Szófiai sikere azt jelenti, hogy a 2000-es játékok után lesz újra olimpián magyar tekvondós. Érdekesség, hogy huszonegy éve, Sydneyben Omar nagybátyja, Salim József indult a piros-fehér-zöld színek képviseletében és végzett az ötödik helyen súlycsoportjában.

Az európai selejtező nyitónapján fellépő másik magyar, Füredi Rebeka viszont lemaradt a tokiói olimpiáról, bár kevésen múlott a kijutása. Az UTE 23 esztendős tekvondósa a 67 kilósok mezőnyében két remek győzelmet követően az elődöntőben egyetlen ponttal, 6-5-re maradt alul a francia Magda Wiet-vel szemben.

„Omar egészen fantasztikusat produkált, csakis szuperlatívuszokban tudok a teljesítményéről, a hozzáállásáról beszélni! – mondta lelkendezve Patakfaly Miklós, a hazai sportági szövetség elnöke az MTI-nek a helyszínről nyilatkozva. – Mindenkit leiskolázott, az pedig külön nagy szó, hogy az 54 kilogramm friss Európa-bajnokaként egy súlycsoporttal feljebb indulva verte 26 ponttal a múlt havi szófiai Eb-n az olimpiai kategóriában, 58 kilogrammban kontinensbajnok francia riválisát.”

„Rebeka is dicséretet érdemel – fűzte hozzá az elnök. – Esélye volt, hogy két megnyert mérkőzése után az elődöntőben legyőzze vb-érmes francia ellenfelét is, hajszálnyira volt a finálétól. Ha csak icipicit erősebb az önbizalma, akkor most ő is tokiói kvótás lenne…”

A bulgáriai kvalifikációs versenyen a súlycsoportdöntőket nem rendezik meg a kvótaszerzők között, a bronzmeccseket viszont igen. Füredi Rebeka is tatamira lépett, és végül negyedikként végzett, mivel 9-3-ra kikapott ukrán ellenfelétől.

A szófiai viadalon szombaton is két magyar lép tatamira: Patakfalvy Luca az 57, Józsa Levente pedig a 68 kilogrammosok között próbál szerencsét. Kategóriájukban nekik is döntőbe kell jutniuk ahhoz, hogy ott lehessenek a japán fővárosban.

Vasárnap a paralimpiai kvótákért küzdenek meg a kontinens azon versenyzői, akik a világranglistáról eddig nem jutottak tokiói repülőjegyhez. Az érintett két magyar: D. Kiss Zoltán (K44, plusz 75 kg) és Fülöp Attila (K44, 75 kg). A paratekvondósoknál csak az első hely ér olimpiai részvételi jogot.

Borítókép: wtftaekwondo.hu

További tartalmak