Musorujsag
Élő Eredmények

Sporttörténelmet írt a felvidéki magyar ketrecharcos

Sporttörténelmet írt a felvidéki magyar ketrecharcos

m4sport.hu | Zámbó István
A kevert harcművészetek (MMA) egyik élő legendája, a 36. életévét taposó felvidéki magyar bunyós, Buchinger Iván. A „Buki” becenévre hallgató sportember szeptember 11-én, az Oktagon MMA nevű promóció pozsonyi gáláján az este fő mérkőzésén gyakorlatilag tönkre verte ellenfelét és megnyerte a pehelysúlyú bajnoki övet. Buchinger korábban, ez év januárjában a szervezet könnyűsúlyú mezőnyének a trónjára is felült, így sporttörténelmet írt a közép-európai promócióban, mert ő lett az első duplázó bajnok. A mérkőzést követően Buchinger a sikerhez vezető útról, a családjáról és a jövőbeli terveiről is beszélt az m4sport.hu-nak.

Buchinger Iván egy igazi intézmény az MMA világában. Kevés olyan harcost tudunk mondani, akinek sikerült az a bravúr, hogy négy különböző szervezet bajnoki övét is feltették a derekára. Ráadásul a felvidéki magyar bunyós olyan sztárokkal is verekedhetett a ketrecben, mint a balhés ír, Conor McGregor.

A 35 éves ikon legutóbb szeptember 11-én, szombaton bunyózott, az Oktagon MMA 27-es számú gáláján, amelynek fő mérkőzésén Vojto Barboríkot lényegében öt meneten keresztül verte. Barborík hihetetlen kitartással végig állta az 5×5 percet, így egyhangú pontozással lett Buchinger Iván a 66kg-os mezőny bajnoka, ami mellett januárban még megnyerte a 70 kg-os divízió övét is a promóciónál. Az Oktagon MMA-nál még soha, senki nem volt két súlycsoportban is első, így Buchinger örökre beírta magát aranybetűkkel a szervezet történelemkönyvébe.

Milyen volt a felkészülés és a fogyasztás a gálára?

A felküszélés rendkívül jól ment, már májustól folyamatosan edzettem, mert korábban azt mondták, hogy nyár elején, közepén aztán meg, hogy a végén verekedhetek, de mindig eltolódott a dátum, így elmaradtak a mérkőzések. Plusz 66 kg-ban nem találtak ellenfelet nekem, de azt is mondták, hogy szerveznek egy „super fight”-ot, de egyikből sem lett semmi a nyáron.

Közben MMA és bokszedzésekre is jártam különböző klubokhoz, jelentkeztem beugró bunyósnak is a gálákra, de egészen szeptemberig nem történt semmi. Ettől függetlenül a felkészülésemmel és a diétámmal minden rendben volt. Tavasszal 80 kg voltam, amikor elkezdtem a komolyabb melót, és odafigyelve az étkezésemre, a testem szépen átállt az edzések, helyes táplálkozás rendszerre.

Életemben először nem kellett sokat szenvednem a fogyasztással, pedig összesen 14 kg-ot kellett leadnom.

Az utolsó hetekben aztán leggyengült az immunrendszerem, kijött a herpeszem, plusz még 2-3 héttel a mérkőzésem előtt összefejeltem egy edzőpartneremmel, ami miatt felszakadt a szemöldököm és egy hetet ki kellett hagyjak a sparringolásból (szabad küzdelem gyakorlása edzésen partnerrel – a szerk.).

Ivan “Buki” Buchinger Facebook-oldala

Sporttörténelmet írt a hétvégi sikerével. Jobban odafigyelnek Önre az emberek?

Még évekkel ezelőtt, amikor az orosz M-1 promóciónál harcoltam, akkor tudtam meg, hogy van lehetőség náluk két súlycsoportban is bajnoki címet szerezni. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy túlságosan is előre terveztem, már a második övemre gondoltam, ami miatt akkora nyomást raktam saját magamra az első övem harmadik címvédésénél, hogy kikaptam.

Az Oktagon MMA mostanra hihetetlenül népszerű lett Szlovákiában, óriási támogatást kap a szurkolóktól, rengetegen nézik a gálákat és szeretik a versenyzőket. Eljutottunk már oda, hogy odajönnek az emberek hozzám, hogy készítenének egy közös fotót velem. Ez nagyon sok pluszt ad egyrészt a sportágnak, másrészt nekünk is természetesen. Említhetném még ezzel kapcsolatban Borics Ádámot (világbajnoki címmeccs küszöbén áll a Bellatornál – a szerk.) és Kertész Mátét (ő is nyert az Oktagon MMA 27-es gálán – a szerk.), akik nem kapják meg azt a figyelmet, amit megérdemelnének.

Mi jöhet még Önnek az Oktagon MMA-ban? Mindkét súlycsoportban címet véd majd?

Nálam van a 66kg-os és a 70 kg-os mezőny öve is, de szívesen felmennék 77kg-ba, ami már azért világ szinten is nagyot szólna, ha három súlycsoportban lennék egyszerre bajnok. Ez utóbbi kicsit nehezebb lesz nekem, mert a 77 kg-os harcosok sokkal nagyobb termetűek, mint én, de mindenféleképpen kipróbálnám magam ott is. A döntést majd a promóció hozza meg, de én készen állnék egy ilyen meccsre, bárhol és bármikor.

Ez már a negyedik MMA-szervezet, ahol bajnok lett, itt ráadásul kétszeres. Lehet ennél is magasabbra tennie a lécet magának? Mik a tervei még a ketrecben?

Nincsenek konkrét terveim, mert mindig, amikor tervezek, akkor minden szétesik körülöttem. Várom a lehetőségeket, és kihasználok minden jó alkalmat, amit, csak lehet. A meccsem után is kérdezték, hogy mi lesz most, megyek-e a Bellatorba vagy a UFC-be (világ két legnagyobb MMA-szervezete – a szerk.).

Megmondom őszintén, már nem vagyok mai gyerek, de igazából most érzem magam a legjobb formába, a legjobb éveimet élem. Most jött ki a sok edzés és az, amiket tanultam. A gond ott van, hogy már nem tudok úgy edzeni, mint régen, már nem megy a napi kettő tréning, hanem csak a napi egy. Igaz, abban az egyben teljes munkát tudok végezni, de mellette a regenerálódásra is figyelnem kell, így hetente egy masszázst is beleiktatok a programomba.

Ivan “Buki” Buchinger Facebook-oldala

MMA oktatással szívesen foglalkozna, hogy átadja mindazt a tudást, amit az évek alatt megszerzett?

Mivel a karrierem vége felé járok, ezért elkezdtem oktatni, egyelőre csak felnőttekkel foglalkozok, de terveim szerint később gyerekeknek is tartok majd edzéseket.

Feleségével kapcsolatban korábban említette, hogy nem annyira örül annak, hogy még mindig harcol. Az idén szerzett két bajnoki cím enyhített valamit az álláspontján?

Igazából ő mindig aggódik értem, ráadásul most születik majd meg novemberben a második gyermekünk, aki kislány lesz. Számára az a fontos, hogy ne essem bajom, de pontosan tudja, hogy ezt szeretem csinálni, ebben vagyok a legjobb.

36 éves lesz februárban, de ez egyáltalán nem látszik a teljesítményén. Mi a titok, hogy még mindig csúcsformában van?

Szerintem a szív és az akarat a titok, semmi más.

További tartalmak