Musorujsag
Élő Eredmények
×

A botrányok mellett trónfosztás és óriási bunyók is voltak az UFC-nél 2021-ben

A botrányok mellett trónfosztás és óriási bunyók is voltak az UFC-nél 2021-ben

m4sport.hu | Zámbó István
A 2021-es év több, mint izgalmas volt a profi ketrecharc világában. Az MMA (kevert harcművészet) legnagyobb szervezetei, az egyaránt amerikai UFC és Bellator a világjárvány ellenére is rengeteg gálát és megannyi nagy bunyót tudtak összehozni. Láthattuk Conor McGregor újabb bukását, szemtanúi lehettünk egy rekordhalmozó ikon letartóztatásának, és 42 éves világbajnoknak is tapsolhattunk a képernyők előtt. Ráadásul a Bellator kötelékében a legmagasabban jegyzett magyar ketrecharcos, Borics Ádám rendkívül közel került az álma megvalósításához, hogy a világbajnoki övért harcolhasson.

Rendkívül nehéz egy évet tárgyilagosan értékelni a bunyóban, az meg végképp a Mission: Impossible kategóriába tartozik, hogy valamelyik meccsre azt mondjuk, hogy nah, ez volt az év harca a ketrecben. Ugyanakkor történtek olyan dolgok 2021-ben, amelyek mellett nehezen lehetne elmenni szó nélkül. Vágjunk is bele az idei esztendő „leg”-jeibe.

Meddig süllyedhet még Conor McGregor?

A valaha két súlycsoportban is világbajnoki övet szerzett ír szupersztár az elmúlt években inkább a balhéjaival és meghökkentő botrányaival hívta fel magára a figyelmet, nem pedig az oktagonban nyújtott teljesítményével. Gyakorlatilag egy külön cikk témája lehetne, mennyi mindennel vádolta már a hatóság McGregort, a szexuális zaklatástól kezdve a garázdaságig bezárólag.

A 33 éves családapa ugyanakkor rengeteget tett korábban azért, hogy az MMA igazán világhírű legyen, és olyan szintre emelte a sportágban az úgynevezett „trash talk”-ot, mint Muhammad Ali tette azt sok évvel ezelőtt a profi ökölvívásban. Már sokszor a küzdelmek előtt nyerni tudott azzal, hogy „belemászott” riválisai fejébe, vagy éppen, mint a legendás bokszoló, megmondta, mikor üti ki ellenfelét.

Persze ez egészen addig tökéletesen működött, amíg csak és kizárólag a győzelmek és hangos sikerek jöttek a UFC-ben. A megosztó személyiség pedig jól működő recept, nem csoda, hogy McGregor népszerűsége az egekbe szökött, olyannyira, hogy a mai napig minden idők hat legnézettebb UFC gálájából öt programjában megtaláljuk McGregor nevét is a fő kártyán…

Azóta „némileg” változott a helyzet, hogy mást ne mondjunk, utolsó négy mérkőzéséből már hármat elveszített a nagyszájú bunyós. 2021-ben ráadásul kétszer is ugyanattól az embertől (Dustin Poiriertől) kapott ki, és egyszer sem ment végig kettejük összecsapása. Előbb januárban McGregor elszenvedte élete első TKO-s vereségét, majd júliusban jött a nagy visszavágó, legalábbis papíron.

Történt ugyanis, hogy a korábbi bajnok lába már az első menetben megadta magát, és ne szépítsük, lényegében szilánkosra törött. Ezzel kapcsolatban el kell, mondjuk, hogy az külön megsüvegelendő volt, ahogy az írek büszkesége a ketrecben háton fekve is nyomta a sódert az ellenfelének és mindenkinek a csarnokban úgy, hogy közben előtte pár pillanattal horrorsérülést szenvedett. Ilyen „baleset” történt már korábban a legendás Anderson Silvával is, de neki az eset után annyi ereje sem volt, hogy kb. megszólaljon.

A Forbes listája szerint 2021. legjobban fizetett sportolója (kb. 180 millió dollárt, nagyjából 57-60 milliárd forintot keresett az ír egy év alatt) november végén aztán már olyan képet posztolt magáról, amelyen elmondása szerint 85 kg-nyi izom és nyáron visszatér a UFC-be. Hát… láttunk már néhány érdekes dolgot a ketrecharcban, de hogy McGregor Adesanya vagy Whittaker (a középsúly bajnoka és első számú kihívója) ellen menjen úgy, hogy egészen a közelmúltig leginkább 66-70 kg között versenyzett, nos, az még tőle is az őrültség kategóriájába tartozna.

A rekordhalmozó klasszis újabb botránya

Ha létezne olyan az MMA-ban, hogy a “tökéletes bunyós”, akkor ahhoz a legközelebb Jon Jones állhatna. A UFC egykori félnehézsúlyú világbajnoka mindössze egyszer, még 2009-ben szenvedett vereséget profi pályafutása alatt, igaz, akkor is saját magát verte meg azzal, hogy illegális könyökhasználat miatt leléptették a küzdelem során.

A már 34 éves amerikai sportoló félelmetesen jól mozgott az oktagonban (sajnos a múlt idő helyes, mert 2020 februárja óta nem láthattuk a UFC-ben), és ha jó napot fogott ki, akkor még csak megszorítani sem tudták a riválisok. Teljesítményéről sokat elmond, hogy a mai napig több rekordot is tart ebben a divízióban, például legtöbb egymást követő győzelem (13) vagy legtöbb sikeres címvédés (11).

Jones azonban nemcsak az oktagonban tudott a saját maga legfőbb ellensége lenni, hanem azon kívül is. Kábítószer fogyasztás, felelőtlen fegyverhasználat, közlekedési kihágás, szóval akárcsak McGregor, ő sem ment a szomszédba, ha balhézni kellett. Ugyanakkor, akárcsak ír társa, ő is szinte érinthetetlen volt a UFC-nél, mert annyi rajongót és mellette még több pénzt hozott a promóciónak.

2021 szeptemberének végén aztán „szintet lépett” a botrányok területén az amerikai sztár. Családon belüli erőszak vádjával letartóztatták Las Vegasban, ahol Jones a gyermekei édesanyját verte meg úgy, hogy a legkisebb lánya jobbnak látta édesapjára kihívni a rendőrséget. A hatóság emberei később erről úgy számoltak be, hogy feldagadt ajkakkal, véres ruhában a földön találták meg a sportoló párját, míg a tettes próbált elmenekülni.

Nem jutott messzire Jones, ráadásul a ketrecben egykor szebb napokat látott harcos annyira felidegesítette magát az egész letartóztatáson, hogy már bilinccsel a csuklóján megfejelte a rendőrautó motorháztetőjét, amely a jelentés szerint be is horpadt. December közepén aztán Jones egy vádalkut követően megúszta a börtönt, igaz, ki kellett fizetnie a rendőrautóban tett kárt és el kell látogatnia egy dühkezelési tanácsadásra. 

Hogy mi lesz Jon Jones sorsa a UFC-nél, azt talán csak a szervezet elnöke, Dana White tudhatja. Nagy kérdés, hogy vajon látjuk-e még a ketrecben, és ha igen, akkor ki ellen mehet majd Jones, aki korábban azt ígérte, a nehézsúlyban is felér a csúcsra.

„Nem csak a húszéveseké a világ…”

Október 30-án tartotta a UFC a 267-es számú gáláját, amelynek fő mérkőzésén a félnehézsúly új bajnoka, Jan Blachowicz nézett farkasszemet a kihívóval, Glover Teixeirával. Kettejük csatája nem éppen a nyeretlen kétévesek harca volt, a lengyel első 38, míg a brazil rivális 42 évesen lépett oktagonba. A felek által felhalmozott hatalmas rutin és tapasztalat egy kiváló meccsben öltött testet, amelyet végül a kihívó nyert meg a második öt percben, méghozzá egy fojtással.

Ezzel Teixeira lett a UFC második legidősebb világbajnoka (az első helyen a ma már inkább az akciófilmjeiről ismert Randy Couture áll), míg a pályafutásuk során először címet nyerő versenyzők közül ő lett a legidősebb bajnok.

Az év meccse?

Talán a legnehezebb kérdés mind közül, amit egy küzdősportrajongó feltehet magának. Láthattuk a korábbi Bellator-bajnokot, Michael Chandlert egy óriási meccsen Justin Gaethje ellen, vagy ugyanebben a súlycsoportban megnézhettük Chandlert Charles Oliveira ellen küzdeni a világbajnoki címért.

Szubjektív listánk első helyére nem egy címmérkőzés került, hanem egy korábbi bajnok, Max Holloway hihetetlen csatája Yair Rodríguez ellen.

A 30 éves amerikai eszméletlen bunyót mutatott be öt meneten keresztül a Fight Night: Holloway vs. Rodríguez elnevezésű gálán, amivel nemcsak, hogy az este legjobb küzdelmét hozta, de 251! bevitt találatával összességében ő lett a UFC első olyan harcosa, aki átlépte a 3000 bevitt ütésszámot a promóciónál. Az már csak tényleg a hab a tortán, hogy Hollowayt profi pályafutása alatt sosem tudták leütni, pedig több mint 11 éve van az iparban…

Az egykori pehelysúlyú első a remek küzdelem mellett emberi nagyságáról is tanúbizonyságot tett akkor, amikor a rendezvény végén még meglátogatta riválisát a mentőautóban, és a hogyléte felől érdeklődött.

Borics Ádám a csúcsra tör

A 28 éves magyar harcos rendkívül érdekes évet zárhatott 2021-ben, hiszen Jeremy Kennedy ellen sima győzelmet aratott, ugyanakkor elmaradt a világbajnoki kihívói pozícióról döntő meccse a súlyt tévesztő Jay Jay Wilson ellen. A Bellator bunyósának minden vágya, hogy legközelebb már a világbajnoki övért mehessen a 66 kg-os mezőnyben, és erre jó esélye is van, ha a szervezet elnöke, Scott Coker is úgy akarja majd.

„A Kölyök” becenévre hallgató sportoló egészen rendkívüli, 17-1-s mérleggel rendelkezik a profik táborában, mindössze egyetlen vereséget szenvedett a pályafutása során. Ha valaki, akkor Borics tényleg megérdemli, hogy az álma beteljesüléséért, az övért küzdhessen, amellyel ő lenne az első magyarországi bajnok a Bellatornál. Reméljük, hamarosan már azzal frissíthetjük ezt a cikket, hogy hivatalosan is bejelentették a promóciónál, Borics Ádám verekedhet a pehelysúlyú címért a bajnok, A.J. McKee ellen.

Borítókép: epa07463898 (FILE) - UFC champion Conor McGregor poses for a photo after the weigh-in ceremony at the T-MOBILE Arena in Las Vegas, Nevada, USA, 25 August 2017 (reissued 26 March 2019). According to media reports on 26 March 2019, former Ultimate Fighting Championship (UFC) featherweight and lightweight champion Conor McGregor annouced his retirement from mixed martial arts. EPA/ARMANDO ARORIZO

További tartalmak