Musorujsag
Élő Eredmények

A UFC-legendát és Hárspataki Gábort is lenyűgözte a budapesti karategála

A UFC-legendát és Hárspataki Gábort is lenyűgözte a budapesti karategála

m4sport.hu | Szerző: Zámbó István
Napjainkban egyre népszerűbb a karate, amelyben rendkívül nagy szerepe van a Netflixen futó, és az eredeti Karate kölyök film színészeit felvonultató Cobra Kai sorozatnak. Erre pedig csak rátesz egy lapáttal, hogy az olimpiákon Tokióban debütáló sportág legjobbjai a Karate Combatban is összemérhetik az erejüket. De mi köze ennek az egésznek egy korábbi kiváló magyar karatékához és mit keres ebben a sorozatban Bas Rutten, a UFC egykori nehézsúlyú világbajnoka? Nos, többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Január utolsó péntekén az Origo Filmstúdió egyik hatalmas csarnokában nem mindennapi látvány fogadta az oda betekintést nyerő szerencséseket. Az idén már a negyedik szezonjához érkező Karate Combat versenysorozat előkészületei gőzerővel folytak óriási zöld hátterek, és egy különleges ring körül.

A Karate Combat egy New York-i alapítású szervezet, melynek célja, hogy a világ legjobb karatékái stílusirányzattól függetlenül egymás között eldönthessék, melyikük a legkiválóbb harcos. Ellentétben az olimpián látott, kontrollált találatokat engedélyező szabályrendszerrel, a Karate Combat bunyósai teljes erővel üthetik és rúghatják egymást egy 6,5×6,5 méteres, kvázi ringben, bár ennek határait nem kötelek, hanem egy 45 fokban megdöntött rugalmas fal alkotja.

A különleges eseményen összesen tizenegy mérkőzést láthatott a COVID-szűrésen átesett közönség, köztük egy világbajnoki címmeccset. Emellett olyan sztárok is verekedtek, mint a sokszoros Európa- és világbajnok, olimpiai ezüstérmes Rafael Aghayev. Aki kíváncsi a küzdelmekre, annak tavaszig kell várnia, hogy azokat láthassa. Azért kell ennyi idő az adásba kerülésig, mert az amerikai vállalkozás olyan, Hollywood-i filmekben alkalmazott trükköket, filmes technikákat is bevetett a műsor alatt, amellyel egészen moziszerűvé teszi az egész estés gáláit.

Persze a technikai háttér és a harcosok mellett egy sikeres show fontos elemei a műsorvezetők, valamint a kommentátorok is, és ebben is nagyot tudott gurítani a sorozat. Megnyerték a korábbi UFC nehézsúlyú világbajnokot, akit első európaiként a szervezet Halhatatlanjainak Csarnokába is beválasztott a promóció, Bas Ruttent, aki szó szerint lubickolt mind a műsorvezetői, mind a közvetítői szerepkörben (az átkötő videókban nyújtott alakításairól nem is beszélve). A holland-amerikai legendával, aki nem mellesleg a karatéban is komoly előélettel rendelkezik, két bunyó között sikerült beszélnünk.

Mitől lett ennyire sikeres a Karate Combat?

Úgy gondolom, a sikeresség kulcsát azokban az emberekben kell keresni, akik ezt az egészet elkezdték, mint például S. Kovács Ádám (a szervezet operatív igazgatója és a liga elnöke is egyben – a szerk.), aki annak idején világbajnok lett és igazán szereti a karatét. Ez a sport a tiszteletről szól, ugyan láthatsz olyat, hogy a mérlegelésen kicsit megőrülnek a srácok, de rögtön utána meghajolnak egymással szemben. Ha ezt a mentalitást be tudod hozni a vállalkozásodba, és mindenkinek átadni, akkor ebből jó tud kisülni.

A gála előtti sajtótájékoztatón mindegyik harcos egy olyan pólót viselt, amelyen az állt: „Mi nem játsszuk a karatét”. Ezzel utalni akarnak valamire?

Nagyon sok ember azt gondolja, hogy a karate pontszerzésre irányul (mint, amit az olimpián láthattunk – a szerk.). Ezek a srácok itt bebizonyítják az egész világnak, hogy az is egy része a sportnak, meg az is, ha full-contact (teljes erővel – a szerk.) rendszerben küzdenek, ami elég király dolog. Szerintem ez az az üzenet, amit meg akartak mindenkivel osztani.

Ez egy remek sport és a csodás az az egészben, ha láttad az első részeket a Karate Combatban, akkor sok harcos egy ütés után megállt, mire az ellenfelük folytatta tovább a támadást. Rá kellett jönniük, hogy kombinációkban kell gondolkodni, mert ez egy más rendszer. Azt gondolom, jól látható a fejlődés, mindenki egyre jobb és jobb lesz, ami nagyszerű.

Örülök, hogy szóba került a fejlődés. Igaz, most nem a karate kapcsán, hanem az Ön által is jól ismert MMA kapcsán mit gondol, hogyan változott a kevert harcművészet az elmúlt 30 évben?

Az összes promóció harcosáról elmondhatom, kiválóak, nem számít, hogy a UFC-ben, a Bellatorban vagy máshol bunyóznak, mind igazi vadállatok.

Látni, hogy honnan hova jutott el ez az egész ennyi idő alatt, az valami elképesztő. Emlékszem, amikor én kezdtem az MMA-t, akkor még csak három államban volt legális a UFC. Mondjuk igazából én még a UFC debütálása előtt belevágtam a dologba, mert a promóció 1993 novemberében jött létre, én pedig már szeptemberben harcoltam máshol.

Jó látni, hogy időközben bejöttek a súlycsoportok is, mert annak idején ez még nem volt. Nálam előfordult, hogy az ellenfelem több mint 12,5 kg-mal nehezebb volt nálam a bunyó előtt. Kérdeztem is, hogy mi a helyzet, mennyi menetet fogunk harcolni, erre mondták, csak egyet. Mondtam is, na, ez remek, erre közölték, hogy igen, de az 30 perces lesz. Szóval elég furcsa volt, de ma megvannak a súlycsoportok, mindenki a saját kategóriájában indulhat, ezt csodás látni.

Látom, lassan vissza kell mennie a közvetítőállásba, így még annyit kérdeznék, hogy mit üzenne a fiataloknak, miért érdemes a küzdősportokat választani?

A küzdősportok megváltoztatták az életemet. Az általános iskolában bántottak a többiek, ráadásul volt egy szörnyű bőrbetegségem, ami miatt leprásnak hívtak. Szóval állandóan terrorizáltak a suliban, de tényleg egyfolytában, aztán egy nap láttam egy mozifilmet, Bruce Lee főszereplésével, A sárkány közbelép-et.

Rájöttem, hogy akár olyan is lehetek, mint ő, és nekiálltam edzeni. Még csak két hónapja tréningeztem együtt a felnőtt csoporttal, amikor már elkezdtem őket bunyó közben legyőzni, és emiatt felfigyeltek rám, beszéltek rólam, ami önbizalmat adott nekem. Ezután nem sokkal az iskola legnagyobb terrorizálóját kiütöttem, és az életem teljesen megváltozott, végleg véget értek a zaklatások.

De a küzdősportnak nem is kell igazából az önvédelemről szólnia, lehet egyszerűen napi rutin az életedben. Kelj fel, csináld, tiszteld a többieket, ráadásul a karatéban tanult tisztelet kiváló példával szolgálhat a gyerekeknek. A szülőknek tudnia kellene erről, és levinni karateedzésekre őket, mert ott mindent megtanulhatnak a tiszteletről.

Sok időm nem volt a hallottokon gondolkozni, mert majdhogynem szó szerint belefutottam az olimpián bronzérmet szerző karatésunkba, Hárspataki Gáborba. Ön nem gondolkozott el azon, hogy itt is megméresse magát?

Ez egy nagyon szép része a karatén belül a versenysportnak, mert itt full-contactban megy minden, nem az, amit mi csinálunk. Sokszor játszottam el a gondolattal, hogy be fogok szállni és versenyeznék itt, de mivel most más rendszerben küzdök, ezért arra koncentrálok, de hogy mit hoz a jövő, majd meglátjuk.

MTI/Kovács Tamás

Miben különbözik az olimpián látott karateverseny ettől a rendszertől?

Az én részem az inkább a versenysport, ami a szépség részére megy. Megpróbálunk olyan technikákat eladni azoknak a nézőknek, akik nem értenek hozzá, hogy megszeressék a dolgot. Itt pedig rendesen, mint egy MMA-rendezvényen, mint például a UFC-ben, kiütésig is mehet a dolog. Mindkét rendszernek megvan a maga szépsége és jó része a karatén belül.

A Karate Combat gálákon a külsőségekre is nagy hangsúlyt fektetnek. Miben más egy ilyen esemény felépítése, mint egy átlagos megmérettetésé?

A versenyzők elszállásolásán keresztül, a küzdőtér felépítéséig minden rendkívül profin lett itt megszervezve. Nekem személy szerint maga a körítés tetszik a legjobban és az, hogy az emberek kezdik a karatét jobban megismerni. Ráadásul a gálán szerepel Rafael Aghayev is, a nagy riválisom, aki egy igazi legenda ebben a sportágban.

További tartalmak