Musorujsag
Élő Eredmények
×

Borics Ádám szombaton sporttörténelmet ír a ketrecben – interjú

Borics Ádám szombaton sporttörténelmet ír a ketrecben – interjú

m4sport.hu | Zámbó István
A világ második legnagyobb ketrecharcszervezetében, az amerikai Bellatorban Borics Ádám első magyarországi sportolóként fő mérkőzést kapott, így egy egész estés MMA-gála egyik főszereplője lett. Azaz az ő nevével és poszterével adják el elsősorban a jegyeket a több ezer fő befogadására alkalmas St. Louis-i arénába, ahol március 12-én Mads Burnell lesz „A Kölyök” ellenfele. Az óriási lehetőség kapujában álló 28 éves bunyóssal a mérkőzése előtt bő egy héttel beszéltünk.

Rendkívül sűrű napok, hetek állnak Borics Ádám mögött és a március 12-ei nagy napig még rengeteg dolog vár Boricsra. A Floridában készülő sportolóval a zsúfolt menetrendje miatt jobb híján az edzése után, útban a masszőrhöz beszéltünk.

Március 12-én sporttörténelmet ír, mert magyarországi harcos még nem kapott „main event” meccset, azaz még nem szerepelt egy gála fő attrakciójaként. Hogyan alakultak így a dolgok, mikor derült ez ki?

Még a Sportré forgatáson beszéltünk a terveimről, október közepén azért is rohantam vissza az Egyesült Államokba, mert úgy volt, címmérkőzésen bunyózhatok decemberben. Aztán ezt a dátumot, meg a meccset is folyamatosan eltolták, majd változott a program és vele együtt az ellenfél is, aki végül a mellettem lévő srác lett a ranglistáról.

Felajánlották ugyan, hogy várhatok a címmeccsre vagy mehetek Mads Burnell ellen (ő van Borics mellett a második helyen, a pehelysúlyú ranglistán a Bellatorban – a szerk.). Mondtam a Bellatornak, hogy én már itt vagyok egy ideje az USA-ban, rengeteget edzettem, készültem, plusz az utolsó mérkőzésem is elmaradt augusztusban, így mindenképpen harcolni szeretnék.

Akkor a karácsonyt és a szilvesztert is kint töltötte?

Így van. Amikor hazajöttem a nyáron, akkor lejárt a vízumom és azt mondták nekem, a koronavírushelyzet miatt ez több hónapig eltarthat, míg kaphatok újat. Majd bejelentkeztek a címmeccs lehetőségével, gyorsan meglettek a papírjaim, de az októberi elutazásom előtt egy nappal szóltak, hogy valószínűleg januárban lesz csak a mérkőzem, aminek örültem, mert csak hét hetem lett volna a felkészülésre.

Aztán a Bellator nem tudott a meccs feltételekről megegyezni a bajnokkal, A.J. McKee-vel. Ráadásul még a korábbi világbajnok, Patrício Pitbull is bejelentkezett egy visszavágóért, aki előtte több évig birtokolta az övet, így neki nem illett nemet mondani. Én pedig mindenképpen harcolni akartam, így jött a képbe ez a márciusi bunyó.

Mit érez azzal kapcsolatban, hogy fő mérkőzésen léphet ketrecbe?

Mentálisan próbálom jól kezelni a dolgot és nem teszek magamra emiatt extra nyomást, hanem próbálom élvezni azt, hogy sikerült idáig eljutnom.

A mostani harca kapcsán kiutazott Floridába Önhöz Peszlen Ferenc, állóharc edző, és a Facebookon látható volt, ahogy egy korábbi UFC-bajnokkal, Luke Rockholddal is közösen mozgott. Hogyan sikerült a felkészülése és kik segítették Önt ezalatt?

Szerintem nagyon jól sikerült a felkészülésem, remekül érzem magam, de igazából Ferivel mi már az ősz közepén elkezdtünk kőkeményen edzeni, mert akkor még egy decemberi harcról volt szó. Lényegében a folyamatos időpontváltozások miatt már október óta edzőtáborban vagyok és készülök.

Persze, így a formaidőzítés kicsit nehéz volt, sokkal ideálisabb lett volna, hogy ha 10-12 hétre jöttem volna ki az USA-ba itthonról és előtte otthon mentálisan-fizikálisan feltöltődhettem volna. De így is bombaformában vagyok, összeszorítottam a fogam, ez a dolgom és csinálom, amit tudok.

Az edzőpartnereim mindig változnak, próbálok 70 kg-os srácokkal mozogni, mert a 66 kg-osoknál kicsit erősebb és nagyobb is vagyok, ezért nem szeretnek velem együtt tréningezni. Jared Gordont mondhatom például (UFC-s harcos – a szerk.), ő jön velem majd St. Louisba is. A feleségem, Zsófi is nagyon sokat segített az edzőtábor lebonyolításban, meg jelenleg nemcsak rám, hanem Ferire is ő főz (nevet – a szerk).

Ha már a kilók szóba kerültek, ön 66 kg-ban versenyez, de általában 75-76 kg között van a testsúlya. Hogy áll ez ügyben most, mikor kezdődik az egyik legnehezebb feladat, a fogyasztás?

Igazából pont most kezdődik, és arra kell fókuszálnom. Ez nekem sosem egyszerű, ezért is olyan megterhelő egy-egy meccs, pedig nem vagyok elhízva. Körülbelül 75 kg alatt kelek reggelente, de pár napon belül 73-ra is le tudok menni, és akkor utolsó héten jöhet a „maradék”, amit le kell, majd adjak.

A közösségi médiában azt is megosztotta, hogy a floridai páratartalom és időjárás megnehezítette az edzőtáborát, valamint a sérülések gyógyulását. Mi történt?

Az apróbb karcolások sokkal könnyebben elfertőződnek itt, aztán a teremben is van pár srác, aki antibiotikumot szed ilyenkor, én ezt próbálom elkerülni. Kellemetlen, amikor a karcolások begyulladnak, de hála az égnek nekem ebből még nem volt komolyabb problémám.

Sikerült azért kikapcsolódni is a tréningek között?

A nagy bizonytalanság miatt, hogy majd januárban, aztán februárban, végül márciusban harcolok, nem nagyon tudtam pihenni, meg igazából csak otthon tudom magam teljesen elengedni. Ez az elmúlt öt hónap így leginkább a kemény munkáról szólt.

Egy dolgot tudok csak kiemelni ez ügyben, egy hete voltam egy rodeó-show-n, ahol lasszóval fogtak el bikákat, vadlovakat ültek meg a cowboyok, amelyek durvábban ugráltak, mint a bikák. Ezt amúgy nagyon élveztem, több ilyen programra kellene ilyenkor mennem, de ezt még tanulnom kell, hogy nem csak a bunyóról szól a világ.

Fő mérkőzést vív, ami még egy fontos dolgot is jelent. 3×5 perc helyett, 5×5 percet fog bunyózni. Igaz, az edzője, Peszlen Ferenc szerint az ellenfele a 3. menetben kapitulál majd. Mit gondol erről?

Lehetséges, de úgy vagyok vele, hogy Burnell rendkívül alul van értékelve, de ezt elmondhatom saját magamról is és az egyik előző ellenfelemről, Jeremy Kennedyről is. Úgy gondolom, idő előtt be fogom fejezni a mérkőzést, de ha nem, akkor egy nagyon kemény küzdelmet láthatunk majd a ketrecben, amiben benne van az is, hogy végigmegy, de arra számítok, hogy 3-4. menet valamelyikében eldől a csata.

Mit kell tudni az ellenfeléről, Mads Burnellről?

Nagyon jó boksz alapokkal rendelkezik és kiváló a fejmozgása. A birkózása nem annyira kiemelkedő, de a jiu-jitsuja, amikor leérkezik a földre, az elég veszélyes, jól mozog lent. Szépen keveri az állóharcot a földharccal, így valószínűleg az elején erőlteti majd a bokszot és utána megpróbál levinni vagy a ketrecre nyomni, mi erre készülünk.

Önnek most az állóharc vagy a földharc feküdne jobban?

Igazából én most bármiben benne vagyok, úgy érzem, nagyon sokat fejlődtem, fizikálisan, mentálisan, technikailag, szóval készenállok mindenre.

A harc előtti hét már a médiáé, a TV-s, rádiós, online szerepléseké lesz. Felkészült a rohamra, mint a gála egyik főszereplője?

Igen, felkészültem rá. Már az azt megelőző héten is szinte mindennap volt valamilyen interjú, főleg külföldi sajtóorgánumok kerestek, de a magyar újságírók is érdeklődnek.

Ha ennek a meccsnek a végén az Ön kezét emelik a magasba, akkor utána jöhet a címmérkőzés az A.J. McKee – Patrício Pitbull összecsapás győztese ellen?

Mindenképpen! Erre ígéretet kaptam a promóciótól, ugyan a szerződésemben nincs benne, de ez lehet a következő meccsem, ha a mostanit megnyerem.

Várható, hogy a bunyó után hazalátogat?

Nagyon várom már, hogy hazajöjjek, így történjen bármi, én legalább két-három hónapot otthon leszek Magyarországon.

Borítókép: Borics Ádám hivatalos Facebook-oldala

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Sirokról a Madison Square Gardenbe – Borics Ádám útja a ketrecben
Sportré sorozatunk első részében egy olyan magyar ketrecharcost mutatunk be, aki bebizonyította, hogy kitartó és kemény munkával bármeddig eljuthat az ember. Borics Ádám a világ második legnagyobb ketrecharc-szervezetében, a Bellatorban jó úton jár ahhoz, hogy hamarosan a világbajnoki címért küzdhessen. „A Kölyök” eddigi 28 éve tényleg egy hollywoodi filmhez hasonlít, annyi különbséggel, hogy itt a forgatókönyvet nem az álomgyári munkások, hanem maga az élet írta (a lenti videó hamarosan a YouTube-csatornánkon is elérhető lesz).
Küzdősportok
A UFC-legendát és Hárspataki Gábort is lenyűgözte a budapesti karategála
Napjainkban egyre népszerűbb a karate, amelyben rendkívül nagy szerepe van a Netflixen futó, és az eredeti Karate kölyök film színészeit felvonultató Cobra Kai sorozatnak. Erre pedig csak rátesz egy lapáttal, hogy az olimpiákon Tokióban debütáló sportág legjobbjai a Karate Combatban is összemérhetik az erejüket. De mi köze ennek az egésznek egy korábbi kiváló magyar karatékához és mit keres ebben a sorozatban Bas Rutten, a UFC egykori nehézsúlyú világbajnoka? Nos, többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
Küzdősportok
A botrányok mellett trónfosztás és óriási bunyók is voltak az UFC-nél 2021-ben
A 2021-es év több, mint izgalmas volt a profi ketrecharc világában. Az MMA (kevert harcművészet) legnagyobb szervezetei, az egyaránt amerikai UFC és Bellator a világjárvány ellenére is rengeteg gálát és megannyi nagy bunyót tudtak összehozni. Láthattuk Conor McGregor újabb bukását, szemtanúi lehettünk egy rekordhalmozó ikon letartóztatásának, és 42 éves világbajnoknak is tapsolhattunk a képernyők előtt. Ráadásul a Bellator kötelékében a legmagasabban jegyzett magyar ketrecharcos, Borics Ádám rendkívül közel került az álma megvalósításához, hogy a világbajnoki övért harcolhasson.
Küzdősportok