Musorujsag
Élő Eredmények
×

Borics Ádám mellett egy másik magyar is fontos szerepet játszik a Bellatornál

Borics Ádám mellett egy másik magyar is fontos szerepet játszik a Bellatornál

m4sport.hu | Zámbó István
A világ második legnagyobb ketrecharc-szervezetéről Borics Ádám miatt egyre többet hallhatunk, mivel a „Kölyök” hamarosan a pehelysúlyú világbajnoki címért küzdhet az amerikai promóciónál. A Bellator május 6-án, péntek este Párizsban óriási gálát rendez, amelyen terítékre kerül a nehézsúlyú világbajnoki öv is. A 280-as esemény nemcsak ezért érdekes, hanem azért is, mert a szervezők között találhatjuk Pap Vilmost, aki Magyarországról jutott el az amerikai cégig és most a francia fővárosig.

Pap Vilmos neve ismerősen csenghet azoknak, akik otthonosan mozognak a küzdősportok világában. Karrierje ezen a téren még 2003-ban indult, amikor K-1 szabályrendszerű kick-boksz gálákat kezdett rendezni a Fontana Kick-Box SE-vel.

Köszönhetően a sikeres gáláknak és az általuk kiépített kapcsolatrendszernek, amikor a Bellator az első magyar gálájára készült Budapesten, Pap Vilmos neve merült fel, mint lehetséges helyi promóter (az amerikai promóció 2016-2018 között háromszor is hazánkba látogatott egy-egy gálával).

Adja magát az első kérdés. Mikor lesz újra Bellator gála Budapesten?

Minden évben jelentkezünk a szervezetnél, de ezzel nem vagyunk egyedül, a világ minden tájáról jönnek pályázatok, hogy odacsábítsák a promóciót. Már így is olyan városok között szerepelhet Budapest, mint London, Párizs vagy éppen New York. A Bellator vezetőségével szinte minden héten beszélek, és azon dolgozom, hogy újra itthon legyen egy ilyen gála. Ebben nagy segítségemre van Borics Ádám és ifjabb Növényi Norbert, akik kiválóan helyt állnak a szervezetnél.

Nekik köszönhetően reális esélyünk lehet arra, hogy 2023-ban ismét Magyarországra látogasson a Bellator.

Május 6-án, péntek este kezdődik a Bellator 280-as gálája Párizsban. Mikor érkezett meg az amerikai stáb, hogy felkészüljön a nagy eseményre?

Az előkészületek már nagyjából fél évvel ezelőtt elkezdődtek, mert több látogatás is megelőzte a rendezvényt. Igazából a tavaly novemberi, első párizsi úton indult el ennek az eseménynek a felépítése.

A konkrét építési és egyéb feladatok miatt pedig a gála előtt hét-tíz nappal érkezett a csapat a helyszínre.

Körülbelül hány ember munkája kell egy ekkora rendezvény lebonyolítására?

Nagyjából 200 dolgos kézre van szükségünk ahhoz, hogy minden rendben menjen a francia fővárosban. Ebben benne vannak a technikusok, TV-sek, orvosok és irodisták is.

Milyen feladatok várnak ilyenkor a szervezőkre?

Először is az arénával való egyeztetéssel kezdünk, mert mindenhol mások például a munkavédelmi szabályok, ezért helyi vállalkozókat is keresni kell, majd szerződni velük. A látványelemek, a technikai kiépítés is rendkívül fontos, ezért csak olyan csarnok jöhet szóba, ami ezeknek megfelel előzetesen.

A harcosok érkeznek az egész folyamat legvégén, igaz, náluk is megelőzi ezt a szerződéskötés, ami csak az orvosi vizsgálatok után lehetséges. Ez napjainkban már nemcsak EKG-t és általános vizsgálatokat takar, hanem kérünk agyi MRI-t és vérmintákat is tőlük. A versenyzőknek ezeket az eredményeket egy speciális applikáción keresztül kell elküldeni a Bellatornak, és az is követelmény feléjük, hogy mindig friss adatokat küldjenek el magukról.

Egy péntek esti gála esetében általában a bunyósok egy héttel korábban, de legkésőbb hétfőn csatlakoznak a stábhoz.

Pap Vilmosnak mi a szerepe ebben a projektben?

Igyekszem az európai turnékon részt venni és olyankor a szervezési feladatokban segíteni. Azaz a versenyzők ügyeiben, az építési munkák kapcsán és a helyi eszközök beszerzésében támogatom a stábot, valamint a gála alatt az úgynevezett cage manager szerepet látom el.

Ilyenkor közvetlen kapcsolatban vagyok a ringes stábbal, a rendezővel és a közvetítő kocsival. Mivel élőben is megy a TV-adás, ezért nagyon fontos, hogy akkor kezdődjön a harc, amikor megkapjuk a televíziótól erre a jelet. Arra is figyelni kell, hogy a versenyzők készen álljanak az öltözőben, ne kelljen élő adásban arra várni, hogy elinduljanak a ketrechez, amihez a ring szpíkerrel is kapcsolatban kell lennem.

Szerdán egy nagyszabású koncertet rendeztek, csütörtökön már mérlegelés volt, pénteken délben pedig televíziós főpróbát kellett levezényelni. Hogyan lehetett ezt sikeresen összehangolni?

Azzal kezdődik minden, hogy megérkeznek a kamionok, olyanok vagyunk, mint egy vándorcirkusz ebből a szempontból. Tehát ki kell mindent pakolni, amihez összehangolt munkára van szükség, mert szűk időhatáron belül kell végeznünk.

Szerda éjjel a koncert után még át kellett vegyük az arénát, minden szobát, termet átnéztünk, aztán jöhettek a teherautók és kezdődött egy egész éjjelen át tartó pakolási, szerelési munka. Szerencsére nem először csináltunk ilyet, az évek alatt megszerzett tapasztalat sokat jelentett most is, hogy időben meglegyünk.

Közel 160 televíziós csatorna veszi át a mérkőzések élő közvetítését. Ez a rendezők részéről milyen technikai és egyéb felkészültséget igényel?

Összesen 16 kamera, kettő közvetítő kocsi, kettő műholdas autó és kettő aggregátor kapott a csarnokban és amellett helyet. Azért duplázunk mindennel, mert, ha valami meghibásodna az élő adás alatt, akkor gyakorlatilag azonnal válthatunk a másikra. Így a nézők maximum annyit vehetnek ebből észre, hogy egy pillanatra megugrik a kép, de ennyi. Ez minden gálán így van, semmit sem bízunk a véletlenre.

A sajtóinformációk szerint látvány elemekkel gazdagított igazi MMA show-ra számíthatnak a párizsiak. Mivel készülnek?

A bevonulások alatt próbálunk minél látványosabb vizuális elemeket megjeleníteni, ehhez fényelemek és egyéb eszközök állnak a rendelkezésünkre. Ezzel egyébként a harcosokat is megtiszteljük, mert telt ház és különböző effektek mellett elmenni a ketrecig, az hatalmas élmény a számukra.

Május 13-án már Londonban láthatjuk a Bellator újabb gáláját, így nem sok idő lesz a párizsi esemény után a következő nagy dobásig. Mivel jár ez a szervezők részéről?

Ahogy a nézők ürítése a csarnokból megkezdődik, mi már csomagolunk is és címkézünk fel mindent, hogy melyik ládát, hova kell küldeni. Valami az angol fővárosba megy, valami vissza az Egyesült Államokba, megint más csomag Olaszországba. Lényegében szombat reggelig pakolunk, és addigra készülünk el minden utómunkával Párizsban.

20 000 fős az Accor Aréna, mennyi nézővel számolnak péntek estére?

Az alsó karéjokon telt ház lesz a csarnokban, a felsőknél még nincs minden jegy eladva, de óriási hangulatra és rengeteg emberre számítunk a 280-as gálán.

Borítókép: Bellator hivatalos Facebook-oldala

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Videó: Borics Ádám kiérdemelte a címmeccset, látni kell ellenfele arcát a küzdelem után
Borics Ádám magyar idő szerint vasárnap hajnalban, a Bellator 276 gála főmérkőzésén legyőzte Mads Burnellt, akit az ötmenetes küzdelem után a legszínvonalasabb ellenfelének nevezett. Ennek megfelelően Borics kissé sántítva hagyta el az oktagont, de a dán harcos sem úszta meg ép bőrrel – jobb szemét alaposan helybenhagyta a legmagasabban jegyzett magyar ketrecharcos, aki a szervezet ígérete szerint legközelebb címmeccsen léphet ketrecbe.
Küzdősportok