Musorujsag
Élő Eredmények

Dollármilliárdok, trónfosztások, óriási KO-k és fogadási balhé – ez volt a UFC 2022-ben

Dollármilliárdok, trónfosztások, óriási KO-k és fogadási balhé – ez volt a UFC 2022-ben

m4sport.hu | Szerző: Zámbó István
A világ vezető ketrecharc promóciójának gáláin kilenc trónfosztást láthattak a nézők 2022-ben, ráadásul az év végéhez közeledve egy lehetséges fogadási csalás is borzolta az MMA (kevert harcművészet) rajongók kedélyét. Mindettől függetlenül a UFC értéke töretlenül nő és mára már ott tart a szervezet, hogy egy üzleti évben minden további nélkül egy milliárd dollár bevételt (kb. 381 milliárd forintot) hoz a tulajdonosok konyhájára.

Minden csak a matekon múlik…

Hihetetlen, de a 30 évvel ezelőtt egy baráti beszélgetés után elindított vállalkozás a kezdeti néhány millió dolláros forgalom és cégérték után mára már egy milliárdos birodalom lett, amelynek gáláit 175 országban nagyjából 900 millió háztartás nézői láthatják hétről-hétre. Az Ultimate Fighting Championship 2001-ben még 2 millió dollárért cserélt gazdát, aztán 15 évvel később már 4 milliárdért tette mindezt. Igen, jól számolt az olvasó, ez 2000-szer több pénz, mint az első adásvételnél, százalékban kifejezve pedig szinte ki sem férne egy sorban az érték.

2022-ben pedig már ott tartottunk, hogy az óvatosabb becslések szerint 5 milliárd dollár a vállalat értéke (nagyjából 1905 milliárd forint, amiből tízszer fel lehetne építeni a Puskás Arénát). Igaz, a bátrabbak, köztük a cég első embere, Dana White szerint ez a szám inkább a 9-10 milliárdhoz van közelebb, de a lényegen ez sem változtat, a ketrecben küzdő gladiátorok egyre szélesebb réteget érdekelnek.

A helyszíni jegyeladások és a pay-per-view (PPV esetében átlagosan 75 dollárba került egy gála) bevételek mellett óriási összegeket hoznak a szponzori megállapodások, elég, ha csak az ESPN televíziós társasággal kötött és évi 300 millió dollárt hozó együttműködésre gondolunk (amiért cserébe 42 gálát közvetíthet élőben az ESPN évente). 2022-ben pedig a blokklánc technológia világából érkezett VeChain kötött ötéves megállapodást a UFC-vel, összesen 100 millió dollár értékben.

Kilenc öv hullott a porba

Tavaly számos emlékezetes párosítást láthattak a rajongók, ráadásul kilenc esetben az aktuális kihívó már világbajnokként sétálhatott ki az oktagonból a mérkőzése után. A három a magyar igazság szellemében azokról a bunyókról írok, amelyek a legnagyobb meglepetést okozták a küzdősport szerelmeseinek.

Időrendben haladva kezdjük a sort a június eleji, szingapúri gálával, azon belül is a félnehézsúlyú címmérkőzéssel. Ez a divízió sokáig egyetlen ember játszótere volt, egész konkrétan a balhéiról és tudásáról is híres vagy inkább hírhedt Jon Jones volt a súlycsoport egyeduralkodója és megannyi rekord tulajdonosa, azonban a távozása után igencsak felpezsdült az élet ebben a kategóriában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bony (@jonnybones) által megosztott bejegyzés

A UFC 275-ös gáláján a veterán bajnok, a 42 éves Glover Teixeira nézett farkasszemet a 29 éves kihívójával, Jiří Procházkával. A „cseh szamuráj” mellett szólt a fiatalság és az erő, míg a brazil-amerikai világbajnok mellett a rutin és a félelmetes földharctudás. Az 5×5 percre kiírt küzdelemben az ifjú kihívó sokáig nem tudott mit kezdeni ellenfelével és az utolsó másodpercekig úgy tűnt, címvédéssel ér véget az este. Aztán 28 másodperccel a végső gongszó előtt Procházka megtette azt, amire nem sokan számítottak, lefojtotta Teixeirát és elvette az övét.

A sokkszerű befejezés után azonnal bejelentették a decemberi visszavágót, azonban ez a cseh bajnok vállsérülése, majd műtétje miatt nem jött össze (Procházka le is mondott korrektül ennek tükrében a bajnoki címéről).

Augusztus 20-án ugyan a budapesti tűzijáték elmaradt, de a UFC gondoskodott róla, hogy a magyar államalapítás megünneplésére az idei év talán legnagyobb tűzijátékát hozza el a nézőknek. A 278-as számú eseményen a szervezet állócsillaga, a 2013. decembere óta veretlen Kamaru Usman a váltósúly vitathatatlan bajnokaként lépett a ketrecbe a kihívó, Leon Edwards ellen.

A „nigériai rémálom” toronymagas esélyesként érkezett az oktagonba nyár végén, hogy aztán hasonlóan az előbb tárgyalt meccshez, öt meneten keresztül meggyőző teljesítményt nyújtott, és ha végigment volna mind a 25 perc… De nem ment, sőt, Edwards egy gyönyörű köríves fejrúgással a 25. perc elején KO-zta a bajnokot és ezzel letaszította a trónról a promóció egyik aranytojást tojó tyúkját.

New York, a város, amely sohasem alszik. Ez a népi igazság különösen igaz volt november 12-ére, amikor a UFC 281-es gáláján a virtuóz technikájú és a középsúlyúak között profiként a ketrecben tíz éve veretlen Israel Adesanya az utolsó menetben óriási taktikai hibát vétve, leállt szemtől szemben bunyózni a hét győzelméből hatot KO-val befejező Alex Pereira ellen. A brazil kihívó félelmetes ütésekkel sorozta meg a bajnokot, akinek végül a vezetőbíró kegyelmezett meg és leállította az egyre egyenlőtlenebb küzdelmet. Azt már ugye mondanom sem kell, hogy a pontozólapokon egészen addig Adesanya állt jobban…

„Mert aki fogad, veszít! Én pedig nyerni szeretek”

Joggal merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy jön ide Charlie Firpo örökbecsű mondása az És megint dühbe jövünk című filmből? Nos, a válaszért mindössze szűk másfél hónapot kell visszamennünk az időben.

November 5-én rendezték a UFC Fight Night: Rodriguez vs. Lemos gálát, amelyen TKO-vereséget szenvedett Darrick Minner Shayilan Nuerdanbieke ellen. Eddig ezzel még nem is lett volna gond, azonban felmerült a gyanú, hogy Minner edzője, a korábbi UFC-harcos James Krause a saját embere ellen fogadott egy szerényebb készpénzösszeggel…

A UFC számára azért lett furcsa ez a vereség, mert Minner a szemmel láthatóan sérült lábával támadta ellenfelét egymás után kétszer, majd nem sokkal később ki is kapott kínai riválisától. A helyzet komolyságát az is bizonyítja, hogy a Nevada Állami Atlétikai Bizottság november 18-án közölte a promócióval, Krause engedélyét felfüggesztették, amíg a vizsgálatok tartanak. A UFC ezek után pedig arról tájékoztatott mindenkit, hogy minden, Krause alá tartozó harcost eltilt az eseményeiről egészen addig, amíg nem kerül pont az ügy végére.

Úton a ketrec felé

Végezetül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg arról a két, kiváló magyarországi magyar harcosról, akik a második legnagyobb ketrecharcszervezetnél, az amerikai Bellatornál vitézkednek.

Borics Ádám történelmet írt azzal, hogy világbajnoki címmérkőzésen harcolhatott október elején. „A Kölyök” a sportág legendájával, a brazil Patríció Pitbull-lal csapott össze és remekül helyt állt öt meneten keresztül. A 29 éves bunyós pontozással kikapott, majd elmondta, viszontagságos felkészülés után, nem teljesen egészséges állapotban ment harcolni. A siroki klasszis így sem adta fel, azonban a vereség mellett sokkal rosszabb hírek is vártak a rajongókra, mert kiderült, hat hónap kihagyás vár Boricsra keresztszalag-szakadás miatt.

Facebook/Adam “The Kid” Borics

Ifjabb Növényi Norbert számára sem ismeretlen ez a fajta sérülés, ő 2021 nyár végén járt így, csak ő nem mérkőzésen, hanem edzés közben. A fiatal harcos azóta már felépült és 2023. február 25-én, Dublinban tér vissza az oktagonba, Andy Manzolo ellen. A Predátor becenévre hallgató észt bunyós 15 évvel idősebb Növényinél és az utolsó három mérkőzését megnyerte, ráadásul egyik meccse sem ment végig (két KO és egy fojtás volt a mérlege).

Borítókép: Dana White (fotó: ufc.com)

További tartalmak