Musorujsag
Élő Eredmények

Történelmi karate-világbajnokság Budapesten, rekordszámú résztvevővel

Történelmi karate-világbajnokság Budapesten, rekordszámú résztvevővel

m4sport.hu | Szerző: Zámbó István
Október 24. és 29. között a karate kapja meg a főszerepet Budapesten, ráadásul a sportági világbajnokság több szempontból is történelminek mondhatja magát. Ez lesz az utolsó vb, ahol a csapatokat és az egyéni versenyzőket egyszerre láthatjuk, valamint megváltozik a kvalifikációs rendszer is a jövőben. A Papp László Sportarénában kiváló hangulat, rengeteg néző és megannyi izgalmas küzdelem vár minden karate iránt érdeklődőt vasárnapig.

Karate, kata, kumite – ezek a leggyakrabban hallható kifejezések most a magyar fővárosban. Na de mit is jelentenek ezek a szavak, és mire számíthat az, aki kilátogat a világbajnokságra?

A karate a küzdősportok sorát erősíti, Japánból származik, a szó jelentése pedig „üres kéz”, utalva arra, hogy ebben a rendszerben a karatékák fegyver nélkül, a kezüket és a lábukat (egész testüket) használják az ellenfél ártalmatlanítására. És akkor itt és most rántsuk le a leplet a még mindig népszerű karaoke-ról is, ami szintén a felkelő nap országából indult el világhódító útjára és a jelentése: „üres színpad”.

De vissza a karatéhoz, amelyben a versenyzés két különböző kategóriában lehetséges. A „kata”, azaz formagyakorlat során a karatékák egy meghatározott lépésekből álló gyakorlatsort mutatnak be, ahol az erő és a gyorsaság mellett rendkívül fontos a megfelelő időzítés is. Lényegében egy küzdelmet láthatunk képzeletbeli ellenfelekkel szemben. Az, hogy ebben ki a legjobb, a pontozóbírók döntik el, akik értékelik a karatékák formagyakorlatait.

A „kumite” kifejezés a filmkedvelőknek már ismerős lehet, akik látták a Véres játék című alkotást Jean-Claude Van Damme főszereplésével, azok pontosan tudják, hogy a szó a küzdelmet takarja. Itt a versenyzők az edzéseken tanult technikák segítségével próbálnak pontokat szerezni (más-más pontot ér egy test vagy egy fejtalálat) az ellenfélen, és a végén a klasszikusokat idézve, minden csak a matekon múlik.

A Papp László Sportarénában mind a két kategóriában szép számmal érkeztek nevezések, egészen konkrétan részvételi rekord született: 114 ország 1235 versenyzője lép majd az egy hét alatt tatamira. Ráadásul most először fordul elő, hogy minden kategóriában lesz magyar induló; összesen 22 fős karate és 18 fős para-karate csapat képviseli Magyarországot. A történelmi vb-n a Magyar Karate Szakszövetség abban reménykedik, hogy a mostani megmérettetésen a hazai közönség biztatását élvezve megszülethet a vb-k első magyar aranyérme is.

A világbajnokság lebonyolítása kapcsán két változás is lesz a budapesti-vb után. Egyrészt a szervezők különválasztják az egyéni és a csapat megmérettetéseket, ezeket eltérő években fogják ezután megrendezni. Másrészt ez a mostani vb lesz az utolsó „nagy” világbajnokság, mert idén még még szabadon nevezhettek be a Karate Világszövetség, a WKF 200 tagországából kategóriánként egy versenyzőt a versenyre, míg 2024-től a részvételt kvalifikációs sorozaton keresztül kell majd kiharcolni a karatékáknak.

A torna első napján, kedden, már a nyitás előtt szép számmal gyülekeztek a szurkolók a Papp László Sportaréna kapui előtt. Kicsit olyan volt a stadion előtti tér, mint egy nemzetközi fesztivál megnyitója előtt, ahol a világ tényleg minden tájáról érkező emberekkel lehetett összefutni, akiknek a beazonosítását sokszor megkönnyítette a náluk lévő országzászló. Engem például, ahogy az akkreditációs pult felé igyekeztem, megállított egy kanadai család, hogy a fővárosi közlekedésről kérdezzen, nem mellesleg ők egyenesen a tengerentúlról érkeztek drukkolni a magyar fővárosba.

Bent az Arénában már a délelőtti, kata program alatt is több száz nézőt lehetett látni, természetesen késő délutánra még többen érkeztek a munka után, amikor már javában a küzdelmeket lehetett élvezni. A leghangosabb szurkolótábor a magyaroké volt, többször visszhangzott a csarnok falai közt a „Ria, ria, Hungária!” és a „Hajrá, Magyarország!”, valamint előkerült egy nagyobb magyar zászló is.

A reggeli programban két hazai karatéka volt érintett, mind Nagy Botond, mind Sterck Laura kezdésnek egy-egy remek formagyakorlatot bemutatva kvalifikálta magát a következő körbe, majd tovább folytatták a kiváló szereplést és kerültek be a legjobb tizenhatba. Sajnos a döntőbe kerülést már egyiküknek sem sikerült kivívnia, így Nagy a 7., míg Sterck a 13. helyen zárta a világbajnokságot.

A szervezők egyébként azokra is gondoltak, akik „menet közben” kapnának kedvet a sportág kipróbálásához a hat tatamin folyó kata és kumite versenyszámok alatt, mert a fogvédőtől a karateruhákon át gyakorlatilag a plüssállatokig mindent is be lehet szerezni az első emeleti kerengőn a büfék mellett. Dr. Tahon Róberttől, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkárától azt is megtudtam, hogy a zökkenőmentes lebonyolításért a stadionban több mint 500 ember felel, ebből 200 önkéntes segíti az ide kilátogatókat, valamint a nagy létszámú bírói és edzői stábot, akik a vb miatt érkeztek Budapestre.

A magyar versenyzők mellett a hazai bírók is fókuszba kerültek a vb kapcsán, ugyanis többen megszerezték az előkészületek alatt a legmagasabb szintű nemzetközi minősítést, így most már közel egy tucat olyan bírónk van, akik akár egy világbajnoki döntőt is vezethetnek.

A szövetség főtitkára még azt is kiemelte, hogy a laikusok számára is érdekes lehet a világbajnokság, mert az egyéni és csapat számoknak köszönhetően egészen teljes képet kaphatnak a nézők a karatéról, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen világesemény után jelentősen meg tud ugrani a sportágat gyakorlók száma, ami jót tenne a hazai karate életnek is.

A keddi napra visszatérve, a kata számok után alig öt perc pihenő következett, majd a küzdelemé volt a főszerep, a férfiak és a nők is két-két súlycsoportban (előbbiek +84 kg és -84 kg, utóbbiak +68 kg és -68 kg) mérték össze tudásukat és harcoltak azért, hogy a hétvégén az érmekért léphessenek majd a tatamira.

A háromperces bunyók során a karatékák kéz- és lábvédőkkel felvértezve és persze fogvédőben próbáltak minél több szabályos és kontrollált technikát az ellenfeleiken elhelyezni. Nos, itt az ember nem győzte kapkodni a fejét, mert egyszerre hat helyen kezdték el a bunyót, így aki nem volt résen, az lemaradhatott egy-egy szép ütésről vagy köríves rúgásról. Aki még életében nem volt küzdősport eseményen és nem is követett ilyen tornát, az is láthatott olyan mozdulatsort, olyan momentumot egy-egy harc alatt, amire tényleg csak elismerően lehetett csettinteni.

Mivel a mostani lesz az utolsó olyan világbajnokság, ahol mind az egyéni, mind a látványos csapatszámokat is meg lehet nézni, ezért, aki kacérkodik a gondolattal, hogy megnézné magának a karatésokat és ezt a sportágat, annak vasárnapig bőven van még ideje a Papp László Sportarénában a tiszteletét tenni.

További tartalmak