Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Ezüst kumitében Hárspatakitól a karatevébén

Ezüst kumitében Hárspatakitól a karatevébén

MTI
Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert a férfi 75 kilogrammosok között küzdelemben a Papp László Budapest Sportarénában zajló 26. karate-világbajnokságon.

Az MTK olimpiai bronzérmes karatékája az egyiptomi Abdalla Abdelazizzal csapott össze a szombati döntőben, és egy határozott fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést, de ellenfele a videóbíró segítségével fordított, testrúgásért két pontot kapott.

A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események: Hárspataki támadott, Abdelaziznak ítéltek azonban pontot a bírók, aztán egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző. Az utolsó pillanatokban úgy tűnt, egy hárompontos akcióval Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, de a videós elemzés során kiderült, hogy támadása időn túl történt, így végül maradt a 2-3-as eredmény, azaz a vereség.

A mérkőzést követően óvást nyújtottak be a magyarok, mivel az egyiptomi versenyző menekülés közben elesett, amiért egy újabb intést is kiérdemelhetett volna a korábbi négy mellé. A vizsgálat során kiderült, hogy a földre érkezés is időn túl történt, így végül az ötödik intés begyűjtéséért nem léptették le Abdelazizt, így a végeredmény nem változott.

A csaknem harmincperces csúszást követően került sor az eredményhirdetésre, melyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke adta át az érmeket.

A 27 éves magyar karatéka koszovói, francia, üzbég, olasz és – semleges színekben induló – orosz ellenfelet legyőzve menetelt az elődöntőig, melyben a bosnyák U21-es vb-ezüstérmes Hamza Turulját is felülmúlta, ezzel verekedte be magát szerdán a fináléba.

Az óvás okozta szombat délutáni kisebb felfordulás után aranyéremnek is örülhetett a magyar közönség, ugyanis a tanulásban akadályozottak között szereplő Kákosy Olívia parakaratés megvédte világbajnoki címét, ezzel megszerezte a magyar válogatott második érmét.

A vasárnapi zárónapon küzdelemben a Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású női csapat a bronzéremért küzdhet a Papp László Budapest Sportarénában.

Borítókép: Hárspataki Gábor, miután veszített az egyiptomi Abdelaziz Abdalla ellen a férfi karate kumite 75 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében a budapesti Papp László Sportarénában zajló 26. karate világbajnokságon 2023. október 28-án. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak