Musorujsag
Élő Eredmények

Ezúttal selejteznie sem kell: Salim Omar Gergely készülhet a párizsi olimpiára

Ezúttal selejteznie sem kell: Salim Omar Gergely készülhet a párizsi olimpiára

m4sport.hu
Salim Omar Gergely ott lesz a párizsi olimpián is, közölte szombaton a Magyar Taekwondo Szövetség.

A tokiói játékokon ötödik Omar ezúttal ráadásul nem szorult selejtezőre, a világranglistáról szerzett kvótát.

A Manchesterben zajló G-10-es besorolású Grand Prix Döntőben nagy riválisa, az ír Jack Woolley nem szerzett annyi pontot, amivel kiüthetné a magyar fiút az egyenes ágon kvalifikáló legjobb hat közül. A világranglistát hivatalosan év végén zárják, de számításaink szerint a mostani verseny pontjainak közlését követően a világranglistán már nem következhet be olyan változás, ami ezen módosítani. Így Omar készülhet második olimpiai szereplésére – olvasható a taekwondo szövetség közleményében.

Márton Zsolt Krisztián elnök az MTI-nek elmondta, hogy az MTK tekvondósa ugyan nem szerepelt túl jól az angliai fináléban, viszont kedvezett neki, hogy két közvetlen vetélytársának sem volt eredményes a hétvégéje.

„Nagy riválisa, az ír Woolley nem szerzett annyi pontot, amivel kiüthetné a magyar fiút az egyenes ágon kvalifikáló legjobb hat közül, az iráni Hajimousaeiiri pedig megsérült, s el sem indult Manchesterben – nyilatkozott az elnök. – Mivel Woolley csak egy kört vett sikerrel, Omar a 40 pontos előnyéből szövetségünk számításai szerint 10-15-öt veszített el, így nem hivatalosan megvan a párizsi kvóta. Teljesen bizonyossá azonban várhatóan csak januárban válik az olimpiai indulása, amikor a világszövetség közzéteszi a hivatalos listát.”

A 20 éves Salim Omar az 58 kilós kategóriában a nyolcaddöntőt a brazil Paulo Melóval kezdte, akitől két menetben kikapott, így kiesett.

A GP-finálé másik két magyar résztvevője közül az idei világbajnok Márton Luana hasonlóképpen járt: a női 57 kg nyolcaddöntőjében az amerikai Faith Dillon ellen ugyan megnyerte az első menetet, a másik kettő azonban ellenfeléé lett, így a 17 éves magyar lány búcsúzni kényszerült.

Az Eb-bronzérmes, 20 éves Józsa Levente viszont nagyszerűen menetelt a 68 kilogrammos súlycsoportban. Nyitómeccsén a spanyol Joan Jorquera Calát hátrányból fordítva 2-1-re verte. A négy közé jutásért a törökök olimpiai bronzérmesét, Hakan Recbert intézte el úgy, hogy mindkét menetet nagy fölénnyel, kevesebb, mint egy perc alatt döntő pontkülönbséggel nyerte. Az elődöntőben is mind az első, mind a második két percben jobb volt, mint riválisa, a jordániai Zaid Kareem, ahogyan a késő esti fellépésén sem lehetett megállítani őt: Józsa Levente három menetben diadalmaskodott a spanyol Javier Perez Polo ellen, ezzel az első magyar győztese lett a Grad Prix-finálék történetének.

Borítókép: Tokió, 2021. július 24. A magyar Salim Omar, miután kikapott a dél-koreai Dzsang Dzsuntõl a férfi tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkõzésén a világméretû koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak