Musorujsag
Élő Eredmények

Akilov Pylyp egy győzelemre az olimpiától

Akilov Pylyp egy győzelemre az olimpiától

MTI
A 80 kilogrammos súlycsoportban szereplő Akilov Pylyp a harmadik mérkőzését is megnyerte az ökölvívók olaszországi olimpiai kvalifikációs tornáján, amelyen így bejutott a negyeddöntőbe és egyetlen sikerre került a párizsi kvóta megszerzésétől.

Az ukrán származású félnehézsúlyú bokszoló egészen kiváló formát mutatott eddig Busto Arsizióban, ahol hétfőn bravúrgyőzelmet aratott a walesi Taylor Bevan ellen, majd pénteken egészen könnyedén lépett túl az osztrák Lucky Osaro Aimufuán.

A vasárnapi nyolcaddöntőben a norvég Mindaugas Gedminas volt az ellenfele, aki a meccs nagy részében igyekezett irányítani, ám Akilov rendre jól előzte meg őt. A magyar sportoló kemény és tiszta ütésekkel egyértelműen jobb volt az első két menetben, így a harmadikban már egy kicsit visszavett a tempóból, elsősorban a védekezésre koncentrált, de kontráival még így is meggyőzőbb volt ellenfelénél és végül egyhangú pontozással győzött.

Akilov Pylyp a hétfői zárónapon a holland Gradu Krausszal mérkőzik majd meg az olimpiai kvótáért.

Ez volt a magyarok ötödik győzelme Busto Arsizióban, ahol Lakotár Hanna (54 kg) és Gémes Levente (71 kg) nyerte meg nyitómeccsét, Akilov pedig most már harmadik sikerét aratta. Szűcs Szabina (57 kg), Mezei Petra (50 kg), Szabó Petra (60 kg) és Nakota Veronika (75 kg), valamint Szaka István (51 kg) és Bernáth István (+92 kg) első meccsén kikapott, majd második meccsén Gémes és Lakotár is veszített és kiesett.

Az ökölvívóknak három lehetőségük volt, illetve van az olimpiai kvótaszerzésre. Az elsőn, a tavalyi Európa Játékokon a magyarok közül ez Kovács Richárdnak (63,5 kg), illetve Hámori Lucának (66 kg) sikerült. Így már biztosan több magyar indulhat Párizsban, mint a legutóbbi, tokiói játékokon, amelyen Gálos Roland egyedül képviselte a piros-fehér-zöld színeket.

A második kvalifikációs versenynek ad otthont most az olaszországi Busto Arsizio, ahol a magyar színeket négy férfi és öt női bokszoló képviseli. Itt a súlycsoportok többségében a legjobb négy szerez indulási jogot a nyári játékokra, azaz a kvalifikációhoz elődöntőbe kell jutni. Női 57 kilóban ugyanakkor csak kettő, női 60 kilogrammban pedig három kvóta talál gazdára.

A harmadik, egyben utolsó esélyt a párizsi részvétel kiharcolására a bangkoki kvalifikációs verseny kínálja május végén.

Borítókép: Akilov Pylyp (Fotó: Facebook/Magyar Ökölvívó Szakszövetség)

További tartalmak