Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szabálymódosítás lehet Mbappé furcsa gólja miatt

Szabálymódosítás lehet Mbappé furcsa gólja miatt

m4sport.hu
Az Európai Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának vezetője szerint jó döntést hozott a francia–spanyol Nemzetek Ligája-döntő játékvezetője, amikor megadta Kylian Mbappé gólját, ugyanakkor a szabály jelenlegi értelmezése ellentmond a lesszabály szellemiségének.

A világbajnoki címvédő francia válogatott egygólos hátrányból nyert 2-1-re Spanyolország ellen a Nemzetek Ligája második kiírásának döntőjében, a győztes gólt Mbappé szerezte. A PSG támadója lesen kapta a labdát, a gól után hosszú percekig VAR-on is visszanézték, végül megadták. Azért nem volt les, mert a védőnek volt egy szándékosnak vélt játékba avatkozása, emiatt az már egy új játékszakasz, és innentől az ellenféltől kapott labdának számít. Tehát ha a védő elengedi a labdát, egyértelmű a leshelyzet és szabadrúgással jönnek a spanyolok. Azzal, hogy menteni próbált, előnybe hozta az ellenfelet, aki ezt ki is használta.

Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője szerint Anthony Taylor helyesen döntött, amikor az érvényben lévő szabály hivatalos értelmezése alapján megadta a találatot, ugyanakkor úgy véli, az eset rávilágított arra, hogy a szabály jelenlegi értelmezése ellentmond a lesszabály szellemiségének, amely épp azt akarja megakadályozni, hogy bármely játékos kihasználja leshelyzetét.

Rosetti hozzátette, az UEFA vizsgálja a szabály korrigálásának lehetőségét, amellyel összhangba hoznák a lesszabályt és a játék szellemiségét. „Már felvettem a kapcsolatot a FIFA és az IFAB illetékeseivel, és megvitatom a lehetséges megoldásokat a szabályalkotó testület technikai bizottságának következő ülésén.”

Borítókép: Kylian Mbappé góltja a francia–spanyol Nemzetek Ligája-döntőben (Fotó: MTI/AP/AFP/Miguel Medina)

További tartalmak