Musorujsag
Élő Eredmények

Az UEFA elnöke továbbra sem enged az Európai Szuperligának

Az UEFA elnöke továbbra sem enged az Európai Szuperligának

MTI
Az Európai Szuperliga (ESL) három képviselőjét kedden az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni székházában fogadta a szervezet elnöke, Aleksander Ceferin, aki támogatóival közösen továbbra is egységesen elutasított bármilyen változást.

Az ESL-projekt vezetőjeként Bernd Reichart már hetekkel ezelőtt találkozót kért Ceferintől, hogy párbeszédet folytassanak az újragondolt Európai Szuperligáról és álláspontjaikról egyeztessenek. Reichart két társával érkezett a megbeszélésre, ahol meglepetésére nemcsak az UEFA elnöke várta őket, hanem az európai futball több jeles képviselője. Így az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia liga vezetője, az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) – egyben a Paris Saint-Germain – elnöke, Nasszer al-Kelaifi, valamint számos klub, egyebek között a Bayern München, a Borussia Dortmund, az Atlético Madrid, az Ajax, a Benfica, az AS Roma egyik vezető tisztségviselője.

Az UEFA honlapján kiemelte: teljesítették egy kereskedelmi magánvállalkozás, az A22 Sports kérését, és lehetőséget biztosítottak számára a találkozóra az európai labdarúgás képviselőivel. Hozzátették: az UEFA legfelső vezetése, Aleksander Ceferinnel az élen, valamint a ligák, klubok, játékosok és szurkolók legmagasabb képviselői továbbra is egységesek az Európai Szuperligával szemben, és egyhangúlag elutasítanak olyan projekteket, mint az ESL. Kiemelték: meglepődve vették tudomásul az A22 Sports vezetőjének állításait, miszerint a cég egyetlen klubot sem képvisel hivatalosan, még azt a hármat sem, amely nyíltan támogatja az Európai Szuperligát.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atletico Madrid, az Internazionale és az AC Milan – egyesület állt elő. Miután az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA), valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal – többek között bírság megfizetése mellett – „békét kötött”. Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból.

Az ESL vezetője a közelmúltban jelentette be, hogy az alapoktól, komolyabb pénzügyi támogatás nélkül kezdik újratervezni az ESL-t, amelyben már nem csak az európai topcsapatokkal terveznek, új elképzeléseikben a liga kieséses-feljutásos rendszerben működne.

Borítókép: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Áldását adta a FIFA az orosz-tádzsik barátságos meccsre
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és európai kontinentális szervezete (UEFA) is hozzájárult, hogy Oroszország és Tádzsikisztán válogatottja jövő csütörtökön barátságos mérkőzést vívjon egymással.
Külföldi futball