search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Nyitva hagyott luxusautók és hűtött stadionok várnak mindenkit Katarban – interjú

m4sport.hu | Zámbó István
Sok szempontból különleges labdarúgó-világbajnokságot rendeznek Katarban. A november-decemberi tornára az utolsó simításokat végzik a szervezők, akik közül többen is hazánk színeit képviselve dolgoznak a hamarosan rajtoló vb sikerén. Holovacsko Zsolt az egyik ilyen szakember, akivel erről a projektről, a kinti alkoholtilalomról, biztonságról beszéltünk, de szóba került a botrányoktól korántsem mentes tavalyi Európa-bajnoki döntő és a májusi Bajnokok Ligája finálé is.

Holovacsko Zsolt a 2021-re tolódott labdarúgó Európa-bajnokságon csöppent bele a sportszervezés világába, hogy aztán a birminghami Nemzetközösségi Játékokat követően Katarban álljon helyt a szurkolói igények kiszolgálása kapcsán.

Mik voltak a feladatai az Euro2020 és a birminghami projekt alatt?

Az Euro2020 során „Spectator Services Manager” voltam, a 350 fős csapatommal mi voltunk azok, akik a szurkolókat informáltuk és támogattuk a rendezvény ideje alatt, ezért a stadion szűk vonzáskörzetétől egészen a lelátón lévő utolsó székig szinte mindenhol jelen voltunk a 60 000-es Puskás Arénában.

A Nemzetközösségi játékokon „Operations Manager” voltam, mely egy fokkal komplexebb feladat volt, mivel a biztonsági őrök koordinálása is hozzám tartozott. Lényegében a közel 600 fős csapatommal a tömeg irányításától kezdve az önkéntesek által betöltött feladatokon keresztül egészen a játéktér védelméig terjedt a hatásköröm.

Holovacsko Zsolt az Al Bayt Stadion előtt – saját fotó

Utóbbival kapcsolatban milyen jelekre kell figyelni egy esetleges stadionba berohanás megelőzésénél?

Van-e olyan szurkoló a beléptetés előtt, akin látszik, úgymond a kiskapukat keresi. Például elkezd alkudozni a biztonsági őrrel, olyan eszközt szeretne behozni a stadionba, amit tilos, vagy figyelmet próbál elterelni.

Azt is meg kell vizsgálni, hogy egy csoport tagjaként, vagy teljesen külön akarnak bejönni a kettős szándékkal érkező szurkolók, van-e rajtuk egyenpóló, vagy gyanús felirat. Olyan is előfordult, hogy direkt két pólóban érkeztek a kapukhoz. Ami elsőre látszik, az egy „sima” póló, pulcsi alatta pedig van valamilyen jelzés, tiltakozás, politikai üzenet, amit lehet, hogy nem kellene beengedni.

Az alaposabb átvizsgálást persze nem a többi szurkoló előtt teszik a biztonságiak. Minden stadion körül, a külső kapuknál vannak úgynevezett „Discrete search area”-k, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy alaposabban megnézzék, van-e valami gyanút igazoló eszköz az adott személynél. Egyébként reptéri átvizsgáláshoz hasonló módszerekről van szó.

A beléptetés után érdemes a stadionon belül is keresni a jeleket. Sokszor előfordult már, hogy zászlók mögé rejtve készítenek elő pirotechnikai eszközöket a fanatikusok és előkerülnek az arcot takaró csuklyák, amikre azonnal oda kell figyelni.

Ha ilyesmit látnak a biztonsági őrök, akkor értesítik a vezetőpontot a stadionon belül, ahol további információk alapján döntenek arról, valóban történhet valami, vagy nem kell közbe avatkozni.

Holovacsko Zsolt – saját fotó

A tavalyi Eb-döntő kapcsán ki vagy kik hibáztak a szurkolói rendbontásokkal kapcsolatosan? Sokan jegy nélkül jutottak be a Wembley-be…

A döntőn nem dolgoztam, ezért a részleteket nem nagyon ismerem, ugyanakkor azt hozzátenném, rendkívül kis százaléka a szurkolóknak kifejezetten keresi az ilyen balhékat és sokszor jegy nélkül érkezik a stadionhoz.

Utólag mindenképpen megvizsgálnám, hogy a biztonságiak hányan, mekkora tapasztalattal és milyen elosztásban dolgoztak a finálén és miért tudták olyan könnyen átugrani a szurkolók a kerítést. Mekkora részük volt futball huligán és milyen mértékben sima szurkolók, akik csak szimplán felbátorodtak a látottak kapcsán és jó poénnak gondolták a dolgot.

Ebben az esetben még azt is figyelembe kell venni, hogy a futball huliganizmusnak Angliában történelme van, ezért nehezebben lehet a szurkolók egy bizonyos csoportjával bánni, de ez nem szokatlan jelenség.

A májusi BL-döntőn, ami jelentős csúszással kezdődött a beléptetési problémák miatt, mik lehettek az okok a háttérben?

Ilyenkor azért nem lehet egy indokot, résztvevőt, szurkolótábort, szervezőt vagy hatóságot elszigetelten megnevezni, több tényező együttes állása kellett ehhez. Szerintem az egyik probléma az lehetett, hogy több ezer szurkoló nem az előre egyeztetett útvonalon érkezett a stadionhoz. Ennek lehetett biztonsági, kommunikációs vagy egyéb oka, például a helyi hatóságok nem tudtak hatékonyan együttműködni a spanyol, angol hatóságokkal és szurkolókkal.

Kapacitás szempontjából ez gondot okozott a helyi szervezőknek, mert több ezer ember érkezett egy olyan helyre, ahol az infrastruktúra nem volt erre felkészítve. Márpedig emiatt a tömeg nagyon rövid idő alatt elkezdett feltorlódni, ráadásul ez egy szűk terület volt, ami alapból nem erre a célra lett kialakítva. Ezen kívül a szurkolók között megjelentek olyanok is, akiknek hamis jegyük volt és így akartak a döntőre bejutni. Amennyiben egy hamis jegyet kiszúrnak a szervezők, azonnal alaposabban ellenőrzik mindenki belépőjét, ami megint csak lassítja a folyamatokat.

Ezt tovább fokozhatta az, hogy a különböző biztonságtechnikai eszközök az alapból szűk területet tovább korlátozták, így még több időt vett igénybe a bejutás. Ugyanakkor az éremnek itt is két oldala van, lehet, hogy ezekkel a lépésekkel egy nagyobb tragédiát előztek meg a szervezők, szóval nem egyszerű ez a történet.

 Lusail Stadion, Forrás: Holovacsko Zsolt

A tv-s közvetítések során mindig lehet olyan biztonsági embereket látni, akik végig háttal vannak a mérkőzésnek és csak a lelátókat figyelik. Őket tényleg egyáltalán nem érdekli a futball, illetve őket kik ellenőrzik, hogy néha nem pillantanak-e hátra a meccset nézni?

Ők valóban nem azért vannak ott, hogy a meccset nézzék, hanem a szurkolókat a lelátókon. A legtöbb esetben a kiállásuk, az egyenruhájuk már elég visszatartó erőt jelentenek azoknak, akik esetleg pályára rohanást, vagy egyéb tiltott dolgot terveznek.

Általában a biztonsági csapat koordinátorai a felelősek az embereikért, nekik kell felkészíteni erre a feladatra és a megfelelő magatartásra a személyzetet. Nem használhatják a telefonjaikat, nem fényképezhetnek, de nem is jellemző ez rájuk.

Nekünk szervezőknek pedig az a dolgunk, hogy ezt a folyamatot támogassuk és összehangoljuk az esemény egyéb területén párhuzamosan zajló feladatokkal.

Kanyarodjunk rá a katari világbajnokságra. Pontosan mit takar a jelenlegi megbízatása?

Az Euro2020 projekthez hasonlóan a „Spectator Services” csapatát erősítem, csak nem a Puskás Arénában, hanem a vb nyitómeccsnek is otthont adó ikonikus Al Bayt Stadionban dolgozom.

Az én feladataim közé tartozik, hogy a közel ezer fős csapatommal a mintegy 60 000 szurkolót majd a lehető leggyorsabban és a lehető legbiztonságosabb körülmények között léptessük be a stadionba. Ez önmagában is egy komplex feladat, de az éghajlati és kulturális különbségekből adódó kihívások akár meglepetéseket is okozhatnak.

Al Thumama Stadion, Forrás: Holovacsko Zsolt

Milyen kihívásokra gondol?

Amikor megérkeztem, egészen sokkoló volt a hőmérséklet, itt a 40 fok az általában normális, plusz a légkör páratartalma még ezt a hőérzetet megdobja egy 5-6 fokkal. Emiatt érthető módon az emberek nem nagyon szeretnek hosszasan sétálni és sorban állni. Egy másik példával élve, az arab országokban gyakori, hogy eseményekre külön „családi” bejárat van kialakítva. A metrón például van családi kocsi, standard és első osztály, de egy hasonló méretű nemzetközi eseményen ilyen szándékosan nincs kialakítva.

A távolságok és a hőmérséklet miatt a helyiek az gondolják, mind jogosultak egy golfautó igénybevételére, de nyilván ez a szolgáltatás a mozgáskorlátozottaknak van fenntartva. A tesztmeccsek során sokszor találkoztunk azzal, hogy teljesen épp emberek beültek a golfkocsiba és nem akartak megmozdulni, amíg nem vittük el őket ahhoz a szektorhoz, ahová a jegyük szólt.

Az autózással kapcsolatban számomra döbbenetes élmény volt, hogy amikor a bevásárló központ elé megérkeznek a helyi lakosok a luxusautóikkal, akkor a kocsijukat járó motorral és klímával, lényegében teljesen szabadon és nyitva hagyva sétálnak be a plázába, hogy kis túlzással pár óra múlva a hűtött kocsiba visszaszállva menjenek haza. Ez szerintem máshol elképzelhetetlen lenne már csak közbiztonsági okok miatt is.

Ami szintén kihívást jelenthet, hogy az alkoholfogyasztás nem megengedett, csak bizonyos helyeken, például szállodákban. Az utolsó hivatalos közlemény szerint a vb idejére a stadion külső területén is kisebb szurkolói zónákat alakítanak ki, ahol majd lehet alkoholt fogyasztani, ennek ellenére a lelátóra nem lehet sört bevinni. Számunkra még kérdéses, hogy a kultúra, vallás és ez által a helyi lakosok ezt hogyan fogják kezelni.

Katar, Forrás: Holovacsko Zsolt

Hogy néz ki egy munkanapja?

Rendkívül jól megszervezett rendszerben dolgozunk, minden egyes stadionnak megvan a helyi szervezőcsapata, mindenki a „sajátjába” jár be. A munkaidő reggel 9-től délután 5-ig tart, annyi különbséggel az otthoniakhoz képest, hogy itt vasárnap indul és csütörtökön fejeződik be a munkahét, így a péntek-szombat a hétvége.

Magyar munkavállalóként van kint, mennyire nemzetközi a csapat?

Az „én” stadionomban és talán ez elmondható az összes helyszínről, rengeteg brazil és orosz kolléga segíti a projektet, nyilván ők már rendeztek vb-t korábban, így az ő tapasztalatukat szívesen fogadják.

Több magyar kolléga is dolgozik az esemény különböző területein. A mi csapatunk rendkívül sokszínű, ausztrálok, angolok, franciák, peruiak, új-zélandiak, etiópiaiak, egyiptomiak, görögök stb., mindenhonnan érkeztek tapasztalt szakemberek Katarba az amúgy nagyon profi helyi szervezők mellé.

Az utca embere várja már a világbajnokságot?

A helyiek izgatottan várják az eseményt, de ugyanakkor kicsit tartanak is tőle, mivel az ország lakossága szinte megduplázódik a vb idejére és ez hatással lesz a mindennapjaikra. Országimázs szempontjából viszont felismerték, hogy ez hatalmas lehetőség Katarnak és rengetegen dolgoznak azon, hogy ez egy sikeres és egyedi vb legyen.

A város és a stadionok is megszépültek, minden nap megjelenik valami új, színes vagy izgalmas. Teljes felhőkarcolókat és metróállomásokat díszítenek fel az eseményre készülve és az érkező szurkolók tovább fokozzák a hangulatot városban.

Labdarúgó-világbajnokság november 20. és december 18. között, élőben az M4 Sporton, az M4 Sport+-on és az m4sport.hu oldalon.

Borítókép: Al Bayt Stadion, forrás - Holovacskó Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Spanyolország és Németország feledtetné az oroszországi vb-t, de történhet meglepetés az E csoportban
2018-ban Oroszországban leszerepelt az E csoport két európai favoritja, Spanyolország és Németoroszág. Négy év elteltével azonban alaposan átalakult a két válogatott, s mindkét ország vb-újonc szövetségi kapitánnyal vág neki a katari tornának. Japán és Costa Rica azonban borítaná a papírformát, szeretnének meglepetést okozni, és megnehezíteni az esélyesek dolgát.
Cikkek
Mellékszerepet osztottak rájuk, reflektorfénybe léphetnek – potenciális sötét lovak a katari világbajnokságon
A fő esélyesek mellett majdnem minden labdarúgó-világbajnokságról tudunk messzire jutó meglepetéscsapatot felidézni, mely a semleges szurkolók szívébe belopva magát, Dávidként küzdve menetelt a maga Góliátjai ellen. Cikkünkben összeszedtünk néhány válogatottat, amelyek sötét lóként váratlan eredményeket produkálhatnak az idei vb-n Katarban és szimpatikus játékukkal új szurkolókat szerezhetnek maguknak.
Cikkek
A Laidouniékkal kiegészülő francia, dán, ausztrál hármas újrajátssza az oroszországi vb-csoportot
Franciaország, Dánia, Ausztrália, Tunézia. Ismerős csoport? Az lehet, ha emlékszünk az előző vb-re, mert a négyes három tagja Oroszországban is egymás ellen küzdött az egyenes kieséses szakaszért. A katari kakukktojás Tunézia, amely a világbajnokságról épp az asztrálok miatt lemaradó Perut „pótolja” 2018-ból. Négy éve a két európai továbbjutásával papírforma eredmény született, és az erőviszonyok most is azt mondatják, hogy sem a franciáknak, sem a dánoknak nem okozhat gondot a nyolcaddöntő elérése a D csoportból, de ehhez azért az ausztráloknak és az észak-afrikaiaknak is lesz egy-két szavuk.
Cikkek