Musorujsag
Élő Eredmények

Négy fontos kérdés a magyar válogatott márciusi mérkőzései előtt

Négy fontos kérdés a magyar válogatott márciusi mérkőzései előtt

m4sport.hu | Határ Dávid
A remekül sikerült Nemzetek Ligája-szereplés után a magyar labdarúgó-válogatottra 2023-ban újabb fontos feladat vár: Marco Rossi csapata kiharcolhatja az egyenes ági kijutást a 2024-es Európa-bajnokságra. A válogatott idei első két mérkőzése előtt megnéztük, milyen kérdésekre kell választ találnia a szakmai stábnak elsősorban az Észtország elleni felkészülési találkozón, hogy a Bulgária elleni Eb-selejtező nyitányon már minden a várakozásoknak megfelelően alakuljon a Puskás Arénában.

HOGYAN SIKERÜL A HIÁNYZÓK PÓTLÁSA?

Marco Rossi (és szakmai stábja) több szempontból sincs könnyű helyzetben az Eb-selejtező kezdete előtt, az azonban biztos, hogy az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megtalálja, ki kapjon lehetőséget Nagy Ádám mellett a középpálya tengelyében.

A válogatott egyik alappillére, az Union Berlinnel a német bajnoki címért harcban lévő Schäfer András, valamint a már középső középpályásként is bizonyító Callum Styles egyaránt sérülés miatt nem áll a kapitány rendelkezésére, így ezen a poszton Nagy mellett minden bizonnyal Kleinheisler László vagy Vécsei Bálint kap lehetőséget. Előbbi ősszel bombaformában játszott az NK Osijekben, ám a téli klubváltása óta, a Panathinaikoszban egyelőre nem számít alapembernek, hat bajnokin valamivel kevesebb mint 200 percnyi játéklehetőséget kapott, míg utóbbi közel sem ismeri annyira Rossi rendszerét, Kleinheisler 44 válogatottságával ellentétben Vécsei eddig 10-szer húzhatta magára a címeres mezt.

Felvetődik a kérdés, hogy miért nem hív be az NB I-ből valakit a kapitány, ám ahogy az az alábbi ábrákon is látszik, nincs könnyű dolga, ha jól teljesítő magyar középpályást keres. Az OTP Bank Ligában szereplő középpályások közül mostanában legtöbbször a kecskeméti Szuhodovszki Soma és a zalaegerszegi Tajti Mátyás neve hangzott el a válogatott kapcsán (ők néhány mutatóban ki is emelkednek a mezőnyből), ám egyelőre egyikükkel sem számol Marco Rossi.

Szuhodovszki Soma a várható gólpasszok és a kulcspasszok tekintetében is átlagon felül teljesít eddig az NB I-ben, míg a válogatottba meghívott Vécsei leginkább a kulcspasszokban jeleskedik
Tajti Mátyás a támadásban és a védekezésben is fontos tagja a ZTE-nek: ezt a két mutató vizsgálva az NB I élmezőnyében van, a magyar játékosok közül csak a többnyire középhátvédként számításba vett Csongvai Áron közelíti meg

A hiányzó középpályások mellett az NL-menetelés alatt meghatározó szárnyvédőkkel sem számolhat márciusban a szakmai stáb: Nagy Zsolt egyelőre csak készül a pályára való visszatérésre, míg Fiola Attilát ugyan meghívták, de egy térdsérülés miatt már el is hagyta a válogatott edzőtáborát.

Ezen a poszton azért némileg könnyebb helyzetben van a kapitány, hiszen a bal oldalon Kerkez Milos sokat játszik és rendre jól teljesít az AZ Alkmaarban (a jelenleg is zajló szezonban a holland bajnokságot és kupát, valamint a Konferencialigát együttvéve 41 meccsen négy gólt és hét gólpasszt jegyez), és már a válogatott közeg sem teljesen ismeretlen számára.

A jobb oldalon a Grasshoppersben alapembernek számító, támadásokban is aktívan résztvevő (két gól és négy gólpassz 23 bajnoki meccsen) Bolla Bendegúz, esetleg a válogatottnál eddig inkább belsővédőként számításba vett, de a szélen is bevethető Botka Endre lehet a megoldás. Sőt, Fiola posztján akár klubtársa, Loic Nego is lehetőséget kaphat, bár az kérdés, hogy a MOL Fehérvár legutóbbi meccskeretéből fegyelmi okokból kimaradó játékos milyen lelki és mentális állapotban csatlakozott a válogatotthoz.

A válogatottban is megvillantja tehetségét Csoboth Kevin? (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

HOGYAN ILLESZKEDNEK BE AZ ÚJONCOK?

Szuhodovszki és Tajti ugyan nem, de négy játékos így is először kapott meghívót az 50. válogatott mérkőzésére készülő olasz szövetségi kapitánytól. A hiányzó kapusok (Gulácsi Péterre sérülés, Szappanos Péterre és Tóth Balázsra játékhiány miatt nem számít Rossi) ismeretében nem meglepetés, hogy a címeres mezt már jól ismerő, hiszen gyakorlatilag az összes utánpótlás-válogatottban pályára lépő Demjén Patrik első ízben készülhet a felnőtt nemzeti csapattal. Ha nem jön közbe semmi váratlan, akkor szinte biztos, hogy Dibusz Dénes véd majd a bolgárok elleni selejtezőmeccsen, de ahogy az az alábbi képen is látszik, a ZTE kapusának meghívása is teljesen megérdemelt.

Dibusz Dénes és Demjén Patrik a statisztikák alapján megérdemelten van ott a válogatott keretében, de mindenképp érdemes lesz figyelni Varga Bencét is: ha ilyen jó formában folytatja a KTE kapusa, a közeljövőben akár ő is meghívót kaphat Marco Rossitól

Ahogy azt a kapitány is elmondta, a West Ham United 20 éves kapusának, Hegyi Krisztiánnak a meghívása inkább egy gesztus, rá inkább a jövőre nézve számítanak.

Csoboth Kevin azonban sokkal inkább a jelen lehet, a Benficában öt évet lehúzó szélső a MOL Fehérvárnál nem találta meg a számításait, egy szegedi kitérőt követően azonban Újpesten már egyre többet villant meg a tehetségéből. Ahogy azt Rossi is kiemelte, Csoboth a magyar mezőny egyik leggyorsabb, ha nem egyenesen a leggyorsabb labdarúgója, emellett (ahogy a következő képen is látszik), sokat cselez és a próbálkozásainak sikeressége is átlagon felüli az NB I-ben.

Csoboth Kevin sokat és viszonylag sikeresen cselez az NB I-ben – nem sok magyar játékos rendelkezik hasonló statisztikával

A negyedik újonc, a válogatotthoz menetrend szerint érkező gólkirály(jelölt) Paksról, az OTP Bank Liga jelenleg is zajló szezonjában 23 meccsen 17 gólt szerző, ezzel a góllövőlistát magasan vezető Varga Barnabás, akivel el is érkeztünk a következő kérdéshez…

Varga Barnabás az NB I-ben 90 percenként átlagosan több gólt szerez, mint az az xG-mutatója alapján várható lenne

KI PÓTOLJA SZALAI ÁDÁMOT?

Szalai Ádám válogatottól való visszavonulása után a pályán és a pályán kívül is fontos poszt üresedett meg a válogatottnál. Szoboszlai Dominik személyében reméljük, hogy csapatkapitányi poszton sikerül helyettesíteni a remek vezetőnek bizonyuló Szalait, az azonban kérdés, hogy a csatárposzton ki pótolja majd a 86 meccsen 26-szor eredményes, ezzel a nemzeti csapat örök-góllövőlistáján 15. helyen álló labdarúgót.

Szalai Ádám pótlása nem ígérkezik egyszerű feladatnak (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ahogy azt a hosszabb elemzésünkben is elolvashatják, Marco Rossi két út előtt áll: vagy az Ádám Martin, Németh András, Varga Barnabás hármasból választ Szalai karakteréhez hasonló centert, vagy a görögök elleni felkészülési mérkőzés után megint Sallai Rolanddal kísérletezik a hamis kilences pozíciójában.

A kérdésre a válasz Rossi fejében minden bizonnyal már megvan, de lehet, hogy a kapitánynak és stábjának nem is volt olyan nehéz dolga. Varga Barnabás tényleg remek szezont fut Pakson (ahogy a következő ábrán is látszik, kiemelkedik az NB I-es mezőnyből), így megkaphatja a lehetőséget az észtek ellen, de azt nehéz elképzelni, hogy kezdőként ő kapna lehetőséget a válogatott idei első tétmérkőzésén.

Ádám Martinról már a kapitány is többször elmondta, hogy az esetek többségében hasznosabb tud lenni, ha csereként lép pályára, ráadásul jelenleg nincs is igazán játékban: a dél-koreai bajnokság első négy fordulójában mindössze 87 percnyi játéklehetőséget kapott, gólt pedig nem tudott szerezni. Németh András a téli átigazolása után a Hamburg színeiben a német másodosztályban már kétszer is eredményes volt, ám idén túl sok játékperc még az ő lábában sincsen. A 20 éves csatár 8 meccsen összesen 100 percet kapott, így egy kicsit Ádámhoz hasonló helyzetben van.

Sallai Roland lesz a befutó? (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Éppen ezért arra számítunk, hogy Rossi az észtek ellen is elsősorban Sallaival, mint hamis kilencessel próbálkozik majd, mellette pedig két támadó középpályás, az RB Leipzigben alapembernek számító Szoboszlai Dominik és a Philadelphia Union kulcsembere, Gazdag Dániel kaphat lehetőséget – illetve utóbbi helyén akár a DAC csapatkapitánya, Kalmár Zsolt is bevethető.

Ha ez a támadóhármas jól működik az edzőmeccsen, akkor minden bizonnyal élesben is őket láthatjuk majd a kezdőcsapatban.

Marco Rossi és Szoboszlai Dominik a német–magyar NL-meccs után (Fotó: EPA/Filip Singer)

SIKERÜL-E ESÉLYESKÉNT MÉRKŐZÉSEKET NYERNI?

A Nemzetek Ligája A-divíziójában, Anglia, Németország és Olaszország társaságában a magyar válogatott célja egyértelműen a tisztes helytállás volt. Marco Rossi csapata a 2021-es Eb-mérkőzések után tavaly is gyakorlatilag nyomás nélkül mehetett fel a pályára, hiszen előzetesen talán a legelvakultabb szurkolók sem álmodtak arról, hogy a mieink végül tíz ponttal, Angliát és Németországot megelőzve a második helyen zárnak az NL-ben.

A 2023-as Eb-selejtezőn azonban teljesen más lesz a képlet.

A remek NL-szereplése jutalma az első kalap lett, ennek köszönhetően első ránézésre kedvezőnek mondható sorolást kaptunk, viszont így jelentősen nőttek a szurkolói elvárások a magyar válogatott irányába. A közhangulat egyértelmű, csoportriválisaink (Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia) közül legalább hármat meg kell előznünk, hogy egyenes ágon kijussunk a 2024-es németországi kontinenstornára.

Marco Rossi (Fotó: EPA/ANDREW YATES)

Azonban ahogy arra a kapitány is figyelmeztetett, ez közel sem lesz olyan könnyű feladat, mint azt gondolnánk, vagy mint ahogy azt láttuk néhányszor a nálunk magasabban jegyzett ellenfelek ellen. Hiába győztük le például az angolokat oda-vissza az NL-ben, az albánok elleni vb-selejtező sem volt olyan régen, az igencsak fájó kettős verségre mindenki jól emlékezhet. Akkor egy velünk nagyjából hasonló erősségű csapattal találkoztunk, esélyesként léptünk pályára, pontot szerezni azonban idegenben és otthon sem tudtunk.

Rossi az albánok elleni vereségek után többek között úgy fogalmazott, „a játékosok nem követték megfelelően a taktikai utasításaimat”, így nem véletlen, hogy a kapitány szerint (három szóban összefoglalva) most „egységre, elkötelezettségre és szerencsére” lesz szüksége a magyar válogatottnak, hogy a vele nagyjából egy szinten lévő riválisokat is le tudja győzni.

Ha ez sikerül, akkor a magyar válogatott már 2023 végére bebiztosíthatja, hogy sorozatban harmadszor is ott legyen az Európa-bajnokságon. Az M4 Sport és az m4sport.hu természetesen a válogatott márciusi mérkőzéseit és további Eb-selejtezőmeccseit is élőben közvetíti.

A magyar válogatott márciusi programja:

március 23., 19:30, Puskás Aréna (felkészülési mérkőzés)
Magyarország – Észtország (M4 Sport & m4sport.hu)

március 27., 20:45, Puskás Aréna (Eb-selejtező)
Magyarország – Bulgária (M4 Sport & m4sport.hu)

A magyar válogatott kerete:

kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Demjén Patrik (ZTE FC), Hegyi Krisztián (West Ham United)
védők: Balogh Botond (AC Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (ZTE FC), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
középpályások: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Ferenczi János (DVSC), Kalmár Zsolt (DAC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Kleinheisler László (Panathinaikosz), Nagy Ádám (Pisa), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Németh András (Hamburger SV), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Varga Barnabás (Paksi FC)

A magyar labdarúgó-válogatott 2023-as programja
Borítókép: Budapest, 2022. szeptember 26. Az olasz Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (b) a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország - Olaszország mérkõzés elõtt a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kilenc hónap, tíz forduló: nem leküzdhetetlen csoportban a magyar válogatott – minden, amit az Eb-selejtezőről tudni kell
Marco Rossi együttese március 27-én, Bulgária ellen megkezdi szereplését a 2024-es Európa-bajnokot megelőző selejtezősorozatban – a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok mellett Szerbiával, Litvániával és Montenegróval került egy csoportba. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk az összes tudnivalót a mieink előtt álló akadályról.
Magyar futball
KVÍZ: Mennyire ismeri Marco Rossit és a válogatottnál végzett munkáját?
Marco Rossinak a csütörtöki, Észtország elleni összecsapás lesz az 50. mérkőzése a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként. Eddig 23 győzelem, 10 döntetlen és 16 vereség a mérlege. Alábbi kvízünkben letesztelheti, mennyire ismeri, mennyire van képben a válogatott élén végzett munkájával.
Magyar futball
Reagált az MLSZ a történelmi jelképpel kapcsolatos ellentmondásokra
<a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/21/dontott-az-mlsz-lehetnek-tortenelmi-magyarorszagot-abrazolo-molinok-a-valogatott-merkozesein" target="_blank" rel="noopener">A Magyar Labdarúgó-szövetség korábban már kiadott egy közleményt, melyben jelezték, hogy az UEFA engedélyezte a „történelmi Magyarország-jelkép” használatát a magyar válogatott mérkőzésein</a>, amelyre a <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/22/a-roman-szovetseg-mashogy-ertelmezi-az-uefa-nagy-magyarorszag-terkepes-iranymutatasat" target="_blank" rel="noopener">román szövetség (FRF) közleményben reagált</a>, jelezve, ők másképp értelmezik az iránymutatást. Azóta újabb fejlemények történtek. Az MLSZ újabb hivatalos közleményt adott ki, melyben tájékoztatta a szurkolókat, hogy engedélyezi a rasszista és politikai tartalom nélküli molinó bevitelét, a nemzetközi szervezetek pedig továbbra is tiltják a rasszista vagy politikai üzenetet hordozó molinókat.
Magyar futball
Fiola Attila elhagyta a válogatott edzőtáborát
Sérülés miatt elhagyta az észtek elleni felkészülési mérkőzésre, valamint a bolgárok elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott telki edzőtáborát Fiola Attila.
Magyar futball
Csoboth Kevin: Nagy önbizalmat ad, hogy a szövetségi kapitány ezt gondolja rólam
<a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/14/marco-rossi-negy-ujoncot-hivott-meg-a-magyar-labdarugo-valogatott-marciusi-keretebe" target="_blank" rel="noopener">A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi kedden hirdette ki keretét a soron következő Észtország elleni barátságos, valamint a Bulgáriával vívott Európa-bajnoki-selejtező mérkőzésre.</a> A nemzeti csapatba négy újonc, Demjén Patrik, Hegyi Krisztián, Varga Barnabás és Csoboth Kevin is meghívót kapott. <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/labdarugas/cikk/2023/03/14/demjen-mindig-ugy-keszultem-hogy-kepes-legyek-megugrani-ezt-a-szintet" target="_blank" rel="noopener">Kedden a ZTE kapusa, Demjén</a>, a Paks támadója, <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/14/ugy-kerult-a-keretbe-hogy-rossival-meg-nem-beszelt-a-paksi-golkiralyjelolt" target="_blank" rel="noopener">Varga is nyilatkozott érzéseiről a közmédiának</a>, és így tett az Újpest FC-t erősítő Csoboth is, aki elárulta, Szoboszlai Dominik gratulált neki elsőként a meghívóhoz.
Magyar futball
Sallai: Azon vagyunk, hogy egyenes ágon jussunk ki az Eb-re, de nem lesz egy egyszerű menet
Felemás szezonja van Sallai Rolandnak, a Freiburg és a magyar válogatott szélsőjének, hiszen több sérülés is hátráltatta, ennek ellenére ha pályán volt, akkor szinte mindig nagyon jól teljesített. Nyilván ennek is köszönhető, hogy <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/14/marco-rossi-negy-ujoncot-hivott-meg-a-magyar-labdarugo-valogatott-marciusi-keretebe" rel="noopener" target="_blank">Marco Rossi számít rá</a> az Észtország és Bulgária elleni válogatott mérkőzéseken. Utóbbi különösen fontos, hisz Európa-bajnoki selejtező.
Magyar válogatott
Demjén: Mindig úgy készültem, hogy képes legyek megugrani ezt a szintet
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/14/marco-rossi-negy-ujoncot-hivott-meg-a-magyar-labdarugo-valogatott-marciusi-keretebe" rel="noopener" target="_blank">négy újoncnak küldött meghívót</a> az észtek elleni felkészülési, illetve a bolgárok elleni Európa-bajnoki-selejtezőre – köztük Demjén Patriknak, a Zalaegerszeg 24 éves kapusának, aki az M4 Sportnak beszélt első benyomásairól, miután megtudta, együtt készülhet a nemzeti csapattal.
Magyar válogatott