Musorujsag
Élő Eredmények

Gulácsi Péter: Szinte biztos, hogy a télen Lipcsében maradok

Gulácsi Péter: Szinte biztos, hogy a télen Lipcsében maradok

m4sport.hu
Egy bakteriális fertőzés miatt a térdműtét után szokásos 16 hét helyett hét hónap múlva futhatott először Gulácsi Péter, akinek a pályafutásának is véget vethetett volna a komplikáció. Az RB Leipzig 33 éves, 51-szeres válogatott kapusa a Nemzeti Sportnak elmondta, nagyon szeretne az Európa-bajnokságon védeni, de tisztában van azzal, hogy jelenleg Dibusz Dénes a nemzeti csapat első számú kapusa, télen pedig szinte biztosan nem vált klubot.

Gulácsi Péter 2022. október 5-én szenvedett keresztszalag-szakadást a Celtic elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen, amikor egy lövés előtti kitámasztásnál megcsúszott a lába. A Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, egyből érezte, hogy nagy a baj. „Amint bejöttek hozzám az orvosi személyzet tagjai, azonnal mondtam: elszakadt a keresztszalagom. Nagyon meghatározó percek voltak azok, amikor az öltözőbe bejött a feleségem, Dia a két kisfiunkkal. Nem is kellett semmit mondanunk, egymásra néztünk és tudtuk, ahogy és amiben addig éltünk, az visszavonhatatlanul megváltozik. Lehet még jó a lábam, visszatérhetek még a kapuba, de az életünk sohasem lesz ugyanolyan, ezt már aznap este éreztük mind a ketten, s bevallom, ezt nem volt könnyű elrendezni magamban” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Gulácsit Innsbruckban megműtötték, rendben haladt a rehabilitáció, az operációt követő hatodik hétben azonban belázasodott és kiderült, hogy egy ritka, bakteriális fertőzés támadta meg a térdét, ezért egy négyórás, altatásban végzett beavatkozás során antibiotikumos vízzel öblítették át a frissen műtött térdét és belülről leborotválták a fertőzött szöveteket, majd mindezt három nappal később megismételték. „Úgy toltak be a műtőbe, hogy nem tudták biztosra az orvosok, futballozhatok-e még a jövőben, vagy vége a karrieremnek. Ezt nem volt könnyű megélni lelkileg, de azt mondták utólag, óriási szerencsém volt, hogy az újonnan beépített szalagot elkerülte a fertőzés – az tulajdonképpen a karrierem biztos befejezését jelentette volna” – árulta el, hozzátéve, hogy a fertőzés miatt sokkal rosszabb állapotban volt ekkor, mint az első, októberi műtétet követően.

A 33 éves kapust természetesen megviselte lelkileg a vártnál jóval hosszabb kényszerpihenő. „A fertőzés miatt rengeteg időt veszítettem. Egy komplikációmentes térdműtét után körülbelül a tizenhatodik héten már lehet futni, én október elején sérültem meg és május 15-én futhattam először. Tizenhat hét helyett hét hónap – ráadásul élsportoló vagyok, természetes volt mindig számomra, hogy tudok mozogni. Persze hogy felőrölt, amikor hetekig, hónapokig képtelen voltam erre.”

Kapcsolódó tartalom

Ráadásul hiába edzette végig a nyári szünetet Lipcsében, hiába haladt jól, érezte, hogy nem lesz idejében bevethető. „Januárban újra elölről kellett kezdenem a rehabilitációt, csaknem öt hónapra volt szükség, hogy visszaszerezzem azt az izommennyiséget, amelyet a fekvéssel, a mozgás nélkül töltött időben elveszítettem, és fokozatosan kellett erősíteni a lábam, hogy a kapusspecifikus mozgásokhoz, a kitámasztáshoz, az elrugaszkodáshoz kellően erős legyen.”

Felépülése óta Gulácsi Péter két kupameccsen kapott lehetőséget a lipcsei csapatban, szerinte a hosszú kihagyás után, felkészülési mérkőzések és meccs-ritmus nélkül is magabiztos teljesítményt nyújtott. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy ezen a szinten, ilyen eredménykényszer alatt kizárólag a csapat érdeke a fontos, nincs három-négy mérkőzés arra, hogy újra játékba lendüljön. „Annyit tudok tenni, hogy az edzéseken megmutatom, jó formában vagyok és ha újra lehetőséget kapok, a lehető legjobban élek vele. A karrierem során voltam már hasonló helyzetben, Liverpoolban és itt, Lipcsében is, mind a kétszer sikerült jó döntést hoznom. Liverpoolból Salzburgba igazoltam, Lipcsében pedig kivártam a lehetőséget” – fogalmazott a kapus, aki szinte biztosra veszi, hogy a télen marad Lipcsében és nem vált klubot.

Kapcsolódó tartalom

A jövő nyári Európa-bajnokságon nagyon szeretne védeni, de tisztában van azzal, hogy jelenleg Dibusz Dénes a válogatott kapusa. „Reálisan látom a helyzetet, a selejtezőben nem védtem, Dibusz Dénes pedig remek teljesítményt nyújtott, fontos szerepe volt a kijutásban, jelenleg ő számít a válogatott első számú kapusának. Ez nem jelenti azt, hogy nem szeretnék én védeni, de ez nyilván a szövetségi kapitány döntése. A feladatom az, hogy a magam módján a legjobb állapotban érkezzek az Eb-re – mondta. – Jelenleg Dénes van jobb helyzetben, és ha ez így marad, ugyanúgy segítek neki, ahogyan annak idején én támaszkodhattam rá. A legfontosabb az, hogy a csapat sikeres legyen!”

Gulácsi hozzátette, nagyon sokat jelentett neki, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány szeptemberben behívta a keretbe. „Ha egyetlen embert kellene megneveznem, aki a legtöbbet és szerintem a legőszintébben érdeklődött felőlem, az ő. Gyakran keresett és nem azt kérdezte, miként halad a rehabilitációm, milyen a térdem, hanem azt: hogy vagyok? Hogy érzem magam lelkileg? Rengeteget számított, hogy behívott a keretbe szeptemberben, amikor még nem is játszottam mérkőzést, nagyon feltöltött, hogy ott lehettem Telkiben a srácokkal. Ezek az élmények motivációt adnak, ezért is akarok visszatérni, szeretnék újra fontos láncszeme lenni a magyar válogatottnak. Megvannak a céljaim, a térdem újra erős, újra terhelhető, továbbra is keményen kell dolgoznom, és akkor biztos vagyok benne, hogy megmutathatom még, mire vagyok képes.”

Borítókép: MTI/EPA/Robert Perry

További tartalmak