Musorujsag
Élő Eredmények
×

Magyar sikerek az első nemzetközi parateqball versenyen

m4sport.hu
Magyarországon rendezték meg az első nemzetközi parateqball versenyt, a Budapest Teqball és Para Teqball Kupát, ahol 8 országból 40 játékos mérte össze tudását. A több kategóriában meghirdetett versenyen elsöprő hazai siker született, hiszen mindegyik csoport győztese között volt magyar sportoló. A teqball esetében – amely mára a világ leggyorsabban fejlődő sportjává vált – az olimpiai, a parateqball esetében pedig a paralimpiai sportággá válás a cél.
FITEQ

Az elmúlt évek legdinamikusabban fejlődő labdajátéka minden bizonnyal a teqball. A Borsányi Gábor, Huszár Viktor és Gattyán György által megálmodott és kifejlesztett, a pingpongasztalhoz hasonló, ám ívelten hajlított Teq-asztalon folyó labdajáték egyénileg, párosban és vegyes párosban egyaránt űzhető. A sportág gyorsan növekvő népszerűsége elérte a fogyatékkal élő amatőr és élsportolók világát is, így idén tavasszal a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) hivatalosan is bejelentette a parateqball sport megszületését.

A Magyar Paralimpiai Bizottság közreműködésével a szövetség 2021. október 16-án az első alkalommal rendezte meg a Budapest Teqball és Para Teqball Kupát, amelyre 8 országból 40 játékos, köztük 8 fogyatékkal élő nevezett. A nemzetközi megmérettetés komoly hazai sikert hozott, hiszen minden kategóriában volt magyar aranyérmes.

  • Para egyéni SC1 kategória aranyérmese: Keresztes Zsolt (HUN)
  • Para egyéni SC2 kategória aranyérmese: László Attila (HUN)
  • Férfi páros aranyérmesei: Blázsovics Ádám / Bányik Csaba (HUN)
  • Inkluzív páros SC1 kategória aranyérmesei: Keresztes Zsolt / Csereklye Martin (HUN)
  • Inkluzív páros SC2 kategória aranyérmesei: Liam Joshua Burbridge (ENG) / Bakó Ádám (HUN)

A parateqball versenyen mankóval vagy protézissel élő sportolók indulhatnak, akikre külön szabályrendszer vonatkozik. A Para Teqball Sport Class 1 (PTBSC 1), amelyben a tartósan mankóhasználatra szoruló sportolók indulhatnak, míg a Para Teqball Sport Class 2 (PTBSC 2) a protézissel élők kategóriája. A FITEQ lehetőséget biztosít arra is, hogy a para- és ép sportolók együtt versenyezzenek, ez pedig a Inclusive Doubles, amelynek szintén van SC1 és SC2 változata.

A Para egyéni SC1 kategória aranyérmese Keresztes Zsolt a versenyt követően elmondta: „Ez volt az első parateqball versenyem. Jó érzés volt látni, hogy játék közben a világ számos országából érkező sportolók közül mindenkinek csillogott a szeme. Jó, hogy mostanra nem csak amputált foci van a labdás sportok között!”

A magyar parasportnak valóban van mire büszkének lenni, hiszen nyáron Tokióból a 7 aranyérem mellett 5 ezüsttel és 4 bronzzal tértek haza sportolóink. A tervek szerint a közeljövőben olimpiai és paralimpiai sportág lehet majd a játék, és az így akár újabb hazai sikerek várhatóak az ötkarikás játékokon. A Para Teqball Kupa eredményhirdetésén Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke kiemelte: „Örömmel álltunk egy új sportág megszületése mellé, minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely tovább népszerűsíti a parasportot. Remélem, hamarosan megvalósulhat egy újabb álom, amikor is a sok csillogó érem mellett, magyar olimpiai és paralimpiai sportág születik.”

A FITEQ komoly munkát fektet abba, hogy ez utóbbi megvalósuljon. Az erőfeszítéseiket nemrég hivatalosan is elismerték, idén augusztusban a Magyar Paralimpiai Bizottság Gattyán Györgynek, a FITEQ egyik alapítójának adta át a Paralimpiai Láng-díjat a parasportért végzett kiemelkedő munkájáért.

„A mai nap fontos mérföldkő a teqball életében. Az ötlet megszületésekor 2014-ben egy olyan sportágat álmodtunk meg, amelyet kortól, nemtől, a parasportolók esetében pedig sérültségi szinttől függetlenül bárki játszhat. A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Nemzetközi Teqball Szövetség mögött komoly munka áll, de az első nemzetközi parateqball versennyel lett kerek – nemcsak a futball-labda – hanem a teqball világa is!” – hangsúlyozta Borsányi Gábor, a Nemzetközi Teqball Szövetség elnöke.

EREDMÉNYEK
Para egyes SC1
1. Keresztes Zsolt (HUN)
2. Stefan Dogaru (ROU)
3. Jamie Nicholas Philip Oakey (ENG)

Para egyes SC2
1. László Attila (HUN)
2. Liam Joshua Burbridge (ENG)
3. Vasileos Panidis (GRE)

Inclusive páros SC1
Keresztes Zsolt (HUN)/Csereklye Martin (HUN)
Keresztury Márton (HUN)/Stefan Dogaru (ROU)
Georgios Lazaridis (GRE)/Gondos Zoltán (HUN)

Inclusive páros SC2
1. Liam Joshua Burbridge (ENG)/Ádám Bakó (HUN)
2. László Attila (HUN)/Forgács Bence (HUN)
3. Robert Mark Wilson (ENG)/Szabó Milán (HUN)

Férfi páros
Blázsovics Ádám (HUN)/Bányik Csaba (HUN)
Hugo Rabeux (FRA)/Julien Grondin (FRA)
Nikola Mitro (SRB)/Bogdan Marojevics (SRB)

További tartalmak