Musorujsag
Élő Eredmények

Lovasterápiás versenyt tartanak Fóton

M4 Sport
Tizennégy éve rendezik meg Fóton a nemzetközi és hazai díjlovas, valamint lovasterápiás versenyt. Az olimpiai bajnokot is felvonultató profi mezőny mellett három napig a szellemi fogyatékkal élő gyerekek is versenyezhetnek a terápiás központban.

„A lovasterápia tulajdonképpen egy olyan terápiás tevékenység, amikor a ló segítségével végzünk gyógyító-fejlesztő munkát – nyilatkozta az M4 Sportnak Bozori Gabriella, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központjának vezetője. – Természetesen ebben a terápiában olyan gyerekek, fiatalok vesznek részt, akik valamilyen problémával küzdenek. Lehet ez a probléma olyan, amely a tanulás területén jelentkezik, de van, akinél a mozgás vagy a beszéd vagy akár magatartás területén. A lovasterápia egyébként egy összefoglaló név, három területe van.”

A lovas világkupán 13 nemzet 102 lovasa versenyez összesen 32 számban, a versenyen ügyességi feladatsorokat kell a nevezőknek megoldani, amelyek egyben finommotorikát fejlesztő gyakorlatok is, de lesz csapatváltó verseny, amelynek során három korcsoport hat pályán hat lóval versenyez majd. A sérült gyerekeket bár nem lovasnak képzik, látva a profikat akár kedvet is kaphatnak a díjlovagláshoz.

„Ez nagyon fontos szerintem, én azt tapasztalom, hogy a gyerekeknek óriási élmény, hogy láthatnak neves díjlovasokat, akik tényleg világszínvonalú produkciókat, díjlovas programokat mutatnak be, és olyan lovakat is láthatnak, amik nem teljesen azonosak a terápiás lovakkal. Hiszen mi nagyon aranyos, békés, kedves jószágokkal dolgozunk, de a díjlovak között van egy-kettő, ami egyész más kategóriába tartozik és nagyon komoly sportteljesítményt nyújt” – tette hozzá Bozori Gabriella.

A verseny vasárnap este zárul.

További tartalmak