Musorujsag
Élő Eredmények

Közel harminc év után távozik Pécsi István a magyar lóversenyzésből, már az utódja is megvan

Közel harminc év után távozik Pécsi István a magyar lóversenyzésből, már az utódja is megvan

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
2023. június 1-jétől Szotyori Nagy Ádám váltja a 2014 októbere óta hivatalban lévő Pécsi Istvánt, a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Korlátolt Felelősségű Társaság élén.

Pécsi István 1994 óta dolgozott a magyar lóversenyzésben, kezdetben marketinggel és közvetítéssel foglalkozott, 2014. október 1-jén vette át az ügyvezetői posztot.

„1994. március 15. – 2023. május 31. Közel 30 év és számtalan felejthetetlen emlék az életemből, a magyar lóversenyből. Az első közvetítés remegő kezekkel és hanggal, az első Ügetőszilveszter, az első Derby amit én szerveztem Rodrigo és Kállai sikerével, öt évvel később az első Derby-nap az új lelátón, 2009-ben Overdose pesti futása, 2015-től a fesztiválok indulása, az Ügetőszilveszter kiteljesedése, 20.000 fős rendezvénnyé emelkedése, a zsúfolásig megtelt agárstadion látványa, és a lóversenyes pályafutásom csúcspontja, a 100. Magyar Derby. Köszönet mindenkinek, aki részese volt ennek az időszaknak és segítette, hogy kiteljesedjek abban, ami érdekel, amihez értek, és amit megszállottan hangoztattam, hogy a magyar lóversenyt vissza lehet emelni arra a nemzetközi színvonalra, ahol már járt egyszer” – szólt Pécsi búcsúüzenete a Kincsem Park oldalán. A leköszönő igazgató köszönetet mondott családjának, kollégáinak és persze a lovaknak, agaraknak is.

Bár a Kincsem Park vagy a minisztérium nyilvánosan nem közölte, a szakmabeliek egyöntetű álláspontja szerint Szotyori Nagy Ádám veszi át Pécsi helyét. Az új ügyvezető igazgató már kisgyermekkorától lovak között élt, hiszen 11 éves volt, amikor édesapja – a 2021-ben életműdíjat kapó – Szotyori Nagy Tamás vezetésével a Vadaskerti Ménes megkezdte elképesztő Derby-menetelését: négy évig legyőzhetetlen volt a klasszikus futamban.

Frissítés:

Időközben a Kincsem Park oldalán is bemutatkozott az új igazgató, aki valóban Szotyori Nagy Ádám.

„Szerencsésnek tartom magam, mert évtizedek óta követem a hazai lóversenysport eseményeit, egyaránt tisztában vagyok az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel. Élénken emlékszem a nyolcvanas évek elejére, amikor a nagybátyám, Babochay György által vezetett Szenttamási Ménes sikert-sikerre halmozott. A rendszerváltás éveiben fantasztikus élmény volt megélni édesapám, Szotyori Nagy Tamás vezette Töki Ménes sikersorozatát, a zsinórban megnyert négy Magyar Derby győzelmet. Futtatóként is sikerült az elmúlt években életre szóló emlékeket gyűjtenem. Társtulajdonosommal együtt izgultunk Copadelmundo sikeréért a Magyar St. Legerben, indult lovunk a 100. Magyar Derbyben, és Tábornaggyal tavaly megnyertük a Kovács Mihály Emlékversenyt. Mind-mind kitörölhetetlen élmény. Volt futtatóként pontosan tudom, hogy milyen bizsergető és semmihez sem hasonlítható felfokozott állapotot idéz elő a versenyek izgalma. Szeretném, ha ezt az élményt minél többen és minél többször átélhetnék! Célom a futtatási-, tenyésztési-és lóvásárlási kedv felpezsdítése, melyhez az optimális körülmények megteremtése mellett elengedhetetlen a kiszámítható piaci környezet, a nyeremények pontos kifizetése és a megnyerhető versenydíjtömeg optimalizálása. A versenyszférában, multinacionális környezetben eltöltött két évtizedem minden tapasztalatát szeretném felhasználni a mostani munkámban, az ágazat felvirágoztatásában. A gazdasági válság és a szomszédban zajló háború következményei mindenkit negatívan érintettek. A Kincsem Park költségei mellett a futtatók terhei is megugrottak, ami látható a versenylovak számán, a mezőnyök nagyságán, és ennek következtében a fogadási kedven egyaránt. Az első intézkedéseim között meg fogom vizsgálni annak a lehetőségét, hogy hol vannak olyan területek, ahol enyhíteni lehet a versenyló-tulajdonosok és a szakmai szereplők terhein. Célom továbbá a Kincsem Park európai trendeknek megfelelő normák szerinti fejlesztése” – mondja Szotyori Nagy Ádám bemutatkozó interjújában.

 

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

További tartalmak