Musorujsag
Élő Eredmények

Devotedra mosolygott a szerencse az ügetőderbyben, a tavalyi győztes ledobta kocsijáról legendás hajtóját

Devotedra mosolygott a szerencse az ügetőderbyben, a tavalyi győztes ledobta kocsijáról legendás hajtóját

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
A favorit Devoted győzött a Szerencsejáték – 109. Magyar Ügetőderbyben, a szezon legrangosabb ügetőversenyében szombaton a Kincsem Parkban. Csordás Emil idomárhajtó húsz év után húzta be ismét a klasszikus futamot.

„Grál-Lovag vagy Goffy Sun? Grál-Lovag vagy Goffy Sun!? És Grál-Lovag! Grál-lovagot látom előrébb. Grál-Lovag megnyeri a derbyt” – a lóversenyrajongók közül bizonyára sokan emlékeznek a húsz évvel ezelőtti ügetőderby befutójára és Simon Péter kommentálására. Nemcsak a legendás, azóta már Aréna Plázává kapitalizált Kerepesi úti Ügetőpálya utolsó klasszikus futama volt, de az elmúlt évtizedek egyértelműen legizgalmasabbja is. Akkor Grál-Lovag sulkyjában (így hívják az ügetők által húzott kétkerekű kocsit) egy fiatal idomárhajtó, a 34 éves Csordás Emil örülhetett, akinek két évtizedet kellett várnia, hogy ismét sanszot hajtson a derbyben: 2023-ban Devoteddal alkotott párosát kiáltotta ki favoritnak a szakma és a fogadó közönség a legjobb hazai négyéveseknek kiírt futamban.

„Kell egy jó ló és egy jó hajtó, de elsősorban szerencsére van szükség” – mondta elérzékenyülve Csordás, miután hazavitte Devotedot és húsz év után megnyerte második derbyjét. Pedig nem egyszerű jó lóval sem győzni: 2016 után először fordult elő, hogy a legnagyobb favorit húzta be a kék szalagot. Kétségtelen, minden összeállt szombat délután a Laura istálló négyévesének, a 109. Magyar Ügetőderby startja után pont előtte hibázott (ügetőversenyeken a lovak csak ügető jármódban közlekedhetnek, verseny közben 60 m galopp megengedett, a befutóban már egy sem) egyik kihívója, Davide Fling, Veljko Mazsity hajtó kiváló válságmenedzsmentje kellett, hogy ne rángasson mást a diszkvalifikálás poklába. A megnyíló folyosón az élre kocogott Devoted, Csordás Emil lovát az első körben Diófás (Varga Sándor), az utolsó fél körben már inkább Dumbledore (Fazekas Imre) szorongatta.

Az utolsó 300 méteren Csordás Emil robbantott, a másodfavorit Dolomit Boy viszont reagált, s úgy tűnt, akár át is szaladhat ellenfelén (de legalábbis a húsz évvel ezelőtti befutó látványosságát reprodukálhatja), ám ötvennel a vége előtt elugrotta magát – az a bizonyos szerencse, ugye. Devoted mögött így két meglepetés ló, Dee Dee AT (Peter Zadel jr.) és Diána Gull (Tänczer Tamás) ért fel a dobogóra, nem véletlenül fizetett 753-szorosat a hármasbefutó-osztalék. Rajtuk kívül a negyedik és ötödik helyezett, azaz Dumbledore és Dusán (Kolozsi László) futott még pénzért a 109. klasszikusban.

A győztes csapat a díjátadón (fotó: Péter Réka / Kincsem Park).

Az ünnepélyes díjátadón is természetesen szóba került a 2003-as párhuzam Grál-Lovagékkal, de Csordás Emil szerint a két lovat és sikert nem szabad egy lapon említeni. Devoted tulajdonos-tenyésztője, Pekker György 12 évvel ezelőtt kezdett el futtatással foglalkozni: „40 éves koromban találtam ki, hogy valami új hobbira van szükségem. Addig csak futóbolond voltam” – mesélte a szakember, akinek tényleg személyes sikere lehet Devotedé, hiszen a Svédországból vásárolt Wale volt második versenylova, a kanca pedig azóta a friss derbygyőztes édesanyja.

Amennyire élvezte a győztes csapat a ceremóniát, annyira nem jött be Devotednak, szegény sehogy sem akart megállni a közös képekre. Mostanában a derbynyerők a vadócabb fajtából kerülnek ki, erre a tavalyi győztes Csak a szél is példa, aki sajnos most is rosszalkodott: a versenye előtt. A legjobb hazai öt- és hatéveseknek kiírt Pannónia díj startja alaposan megcsúszott Csak a szél miatt, akinek látványosan nem volt kedve versenyezni, ágaskodott, s nem egyszer ki is dobta sulkyjából hajtóját, Fazekas Imrét (a szakma legnagyobb királyát). A rendkívül ijesztő jelenetet a segítségére siető istállószemélyzet sem tudta megakadályozni, s bár hosszú percekkel később megnyugodott a tavalyi derbygyőztes, végül nem indult a Pannóniában, sőt, a Versenyintézőség további fél évre eltiltotta őt a versenyzéstől. Végül ebben a nagydíjban is a Pekker-család örülhetett (az istálló György lányáról, Lauráról kapta nevét), a német tréningből futó Bugatti SS (Christoph Schwarz) 14.4-es idővel verte kortársait.

Ami Pekker Györgyéknek hatalmas öröm, az Rutkai Józsefnek legalább ekkora csalódás: az ügetősök egyik legrégebbi tulajdonosa hosszú évtizedek óta vár derbygyőzelemre, most Dolomit Boy révén alig néhány méterre volt tőle. Az általa menedzselt Prolongo istálló azért így is elkönyvelhetett egy nagy sikert a hároméveseknek szóló Gróf Eszterházy Miklós Móric Emlékverseny dobogóját egy az egyben kibérelte. Némi meglepetésre azonban nem a favorit Éjjeli Hölgy (Fazekas Imre), hanem a megbízhatatlan, de annál jobb képességű Enjoy (Fabrice Souloy) lett a leggyorsabb, igen brutális finisével. Rutkaiék házibefutója a hibával futó Eternity Barral (Christoph Schwarz) lett teljes. A meghívott külföldi hajtók egyébként egész nap kiemelkedően szerepeltek, a pálya legjobb sprintereinek kiírt Sinka József Emlékversenyt is Christoph Schwarz vitte el, Days of Thunder közreműködésével.

Az ügetőfutamok mellett több keretprogram is színesítette a napot, ilyen volt például a tandemhajtás, ahol ismert zenészek versenyeztek egy-egy profi hajtó segítségével, illetve a kabalák futása, amelyen a Kincsem Park négy (meglehetősen ijesztő) kabalaállata meccselt volna, de egy zsokéjelmezbe öltözött, mérsékelten józan angol úr nemhivatalos résztvevőként valamennyiüket lehajrázta. A kalapszépségverseny volt a nap egyetlen megméretése, amelyen nem a gyorsaság volt a fő szempont.

A Derby és Divat Fesztivál péntek este az agárderbyvel kezdődött – ott Outdoor Jill volt a leggyorsabb –, míg a hétvége fő eseménye a galopposok legrangosabb versenye, a 101. Magyar Derby lesz vasárnap este.

Kapcsolódó tartalom

Borítókép: Péter Réka / Kincsem Park

További tartalmak