Musorujsag
Élő Eredmények

Prágában száll harcba a párizsi kvótáért a magyar díjugrató-válogatott

Prágában száll harcba a párizsi kvótáért a magyar díjugrató-válogatott

MTI
Díjugratásban pénteken rendezik a Közép- és Kelet-Európát, valamint Közép-Ázsiát magában foglaló régió olimpiai kvalifikációs versenyét Prágában, ahol a legjobb két csapat kvótát szerez a jövő évi, párizsi játékokra.

A cseh fővárosba kedden megérkezett a Szentirmai Ferenc, Szuhai Péter, ifj. Kövy András és ifj. Szabó Gábor összeállítású válogatott, a tartalék pedig Szuhai Gyula lesz. A kvartettnek tíz riválissal kell megküzdenie, a négy lovasból pedig a három legjobb eredmény számít majd a csapatversenybe.

A Magyar Lovassport Szövetség tájékoztatása szerint nagy hangsúlyt fektettek a fizikális és mentális felkészülésre is, így a versenyzők, illetve lovaik jó állapotban várják a megméretést, de rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, ezért a napi forma és a szerencse is dönthet a két csapatkvótáról.

A legnagyobb riválisnak Izrael, Lengyelország és a házigazda Csehország ígérkezik, de a szlovák négyes is okozhat meglepetést. A magyar szakvezetés szerint sikerülhet az a bravúr, amely az 1980-as, moszkvai olimpia óta nem, azaz kijuthat a díjugrató csapat az ötkarikás játékokra. Ugyanakkor egy többlépcsős programról van szó, amely a 2028-as, Los Angeles-i olimpiáig tart.

A díjugratók kvótaszerzése azért is hatalmas bravúr lenne, mivel az 1996-os, atlantai játékok óta nem szerepelt magyar lovas olimpián, akkor lovastusában sikerült kvalifikálnia magát a csapatnak. Amennyiben a díjugrató csapat kivívná az indulási jogot Prágában, akkor a párizsi játékokra három lovas utazhatna, akik a csapatverseny mellett egyéniben is indulhatnának.

Az olimpiai kvalifikációs verseny pénteken 14 órakor kezdődik 160 centiméteres akadályokon.

Borítókép: Budapest, 2023. május 20. A későbbi második helyezett Szuhai Péter a 37. Gróf Széchenyi István díjugrató emlékverseny harmadik napjának legrangosabb versenyében, a Honvédelmi Minisztérium díjáért kiírt díjugrató világkupa és olimpiai minősítő díjugratás versenyszámban a Nemzeti Lovardában 2023. május 20-án. MTI/Bruzák Noémi

További tartalmak