Musorujsag
Élő Eredmények

Nem lesznek orosz és fehérorosz lovasok a párizsi olimpián

Nem lesznek orosz és fehérorosz lovasok a párizsi olimpián

MTI
Ugyan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezte az orosz és fehérorosz sportolók semleges indulását, a jövő nyári párizsi játékokon a lovassportok képviselői között a két nemzet egyetlen versenyzője sem lesz érintett.

Ennek az oka rendkívül egyszerű, ugyanis a nemzetközi szövetség (FEI) kijelentette, hogy a fennmaradó egyéni kvótákat a három szakágban – díjugratás, díjlovaglás és lovastusa – a december 31-i világranglista alapján osztják ki, mivel az orosz és fehérorosz sportolók azonban az ukrajnai háború miatt tavaly március óta nem versenyezhetnek, ezért értelemszerűen nem tudnak olimpiai kvalifikációt szerezni.

A NOB december 8-án jelentette be, semleges színekben, egyéni sportágakban indulhatnak orosz és fehérorosz versenyzők a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon. A szervezet döntése ellenére az orosz és fehérorosz sportolóknak nem minden egyéni sportágban van lehetőségük kvótát szerezni, mert a nemzetközi szövetségek hatásköre, hogy az adott sportág versenyein egyáltalán indulhatnak-e. Például a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), amely a világ egyik legnagyobb sportszervezete, továbbra sem engedte vissza az orosz és a fehérorosz sportolókat, akiknek így atlétikában jelenleg esélyük sincs kvótát szerezni.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi viadalokon, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

Borítókép: Egy lovas a versenypályán a felújított Nemzeti Lovardában 2018. augusztus 2-án (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

További tartalmak