Musorujsag
Élő Eredmények

Kaizinger Balázs: Hiába a magyarok tanították lovagolni a világot, most külföldre kell menni az eredményért

Kaizinger Balázs: Hiába a magyarok tanították lovagolni a világot, most külföldre kell menni az eredményért

MTI
A lovastusában olimpiai kvótás Kaizinger Balázs szerint egykor a magyarok tanították a világot lovagolni, most viszont el kell menni külföldre, ha lovaglásban eredményeket akar elérni az ember.

„Vannak olyan sportágak, melyeket Magyarországon lehet megtanulni. Ilyen a vízilabda, a vívás vagy a birkózás. Régen mi tanítottuk a világot lovagolni, mi tettük le az alapokat minden szakágban, de most az az idő van, amikor ha lovagolni akarsz, el kell menni külföldre, mert itt Németországban ez egy iparág” – mondta a Kossuth Rádiónak adott interjúban a nyolc éve Németországban dolgozó és versenyző Kaizinger.

A 44 esztendős lovas úgy vélte, technikailag is javult a kint tartózkodása alatt és több rutinja lett, mert nagyon sokat versenyzik. Hozzátette, Németország ebben a szakágban nagyon erős, ezért az is segítette, hogy az ottani viadalokon akár olimpiai bajnokokkal kellett versenyeznie.

„Ha az ember eredményt akar elérni, akkor muszáj odamenni, ahol jól csinálják. De nagyon nehéz. Vannak napok, hónapok, amikor jól érzem magam, de vannak olyan ciklusok, amikor hagynám az egészet, mert hiányzik az ország és a szüleim. Ilyenkor erőt kell magán vennie az embernek” – mondta Kaizinger, aki helyezést nem akart mondani az olimpiára vonatkozóan, de tisztes helytállást vár magától.

Kapcsolódó tartalom

Mint kifejtette, a kvótát megszerezte, ami számára még most is kicsit hihetetlen, viszont minden lovasnak teljesítenie kell idén egy négycsillagos versenyt, aki részt akar venni a párizsi ötkarikás játékokon.

„Két lovam is szóba jöhet, mindkettővel mennem kell egy minősítő versenyt. Nem kell semmi extra teljesítmény, csak hogy szépen végigmenjünk” – mondta Kaizinger. Azt még nem tudja melyik lóval indul majd a francia fővárosban, csak a végén dönt majd közülük. Ahogy fogalmazott, a kettőt össze kellene gyúrni, akkor lenne egy világbajnok ló.

A hosszú távú tervekről szólva arról beszélt, hogy csapatépítésbe kezdtek több Németországban élő magyar lovassal, mert a Los Angeles-i játékokat illetően a csapatkvótára mennének rá. Megjegyezte, majd ha már nem lovagol, szeretne segíteni az akkori fiataloknak és átadni nekik a megszerzett tudását, mert „Magyarországon sok tehetséges és bátor lovas van”.

Kaizinger a sikeres kvalifikációval hosszú rossz sorozatot zárhat le, ugyanis legutóbb az 1996-os, atlantai olimpián szerepelt magyar lovas, akkor a lovastusa egyéni és csapatversenyében öten indultak.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: F : KAIZINGER Balazs

További tartalmak