Musorujsag
Élő Eredmények

Szuhai Péter ezüstérmes a díjugrató világkupán

Szuhai Péter ezüstérmes a díjugrató világkupán

MTI
Szuhai Péter volt a legjobb magyar a 37. Gróf Széchenyi István díjugrató emlékverseny harmadik napjának legrangosabb versenyében: Chacco's Girlstar nyergében a második helyen végzett szombaton a világkupa és olimpiai minősítő versenyszámban, a budapesti Nemzeti Lovardában.

A Honvédelmi Minisztérium díjáért rendezett számban 36 lovas indult, köztük 11 hazai versenyző. A 14 akadályból – a kettessel és a hármassal 17 erőkifejtésből – álló pályán 90 másodperc volt a szintidő, azon túl másodpercenként egy hibapont járt, míg az akadályveréseket négy hibaponttal büntették. A vonalvezetés és a 155 centiméteres akadályok a mezőny nagy részének nem okoztak komoly gondot, ugyanakkor hibátlan teljesítmény csak hét akadt, köztük Szuhai Péteré.

A némileg átalakított, lerövidített pályán ők heten szerepeltek az összevetésben, melyben már a gyorsaság is számított. Hatan mentek végig megint hiba nélkül, a legrövidebb idő, 41.04 másodperc alatt a csapatban 2012-ben olimpiai bronz-, egyéniben 2010-ben világbajnoki ezüstérmes szaúdi Abdullah al-Sarbatli (Kannabis van de Bucxtale). Másodikként az osztrák Gerfried Puck (Equitron Melody vd Smidshoeve) végzett 43.61-gyel Szuhai Péter pedig 44.82-vel lett harmadik.

Később azonban kizárták a szaúdit, mert felsértette a lovát, így végül Szuhai Péter osztrák vetélytársa mögött második lett.

A hazaiak közül az első pályán négy hibaponttal teljesített ifj. Szabó Gábor (Mezőhegyes Chabala), Czékus Zoltán (Ricola), ifj. Szentirmai Ferenc (Quandro Blue PS), ifj. Kövy András (E-UP), ifj. Lázár Zoltán (Diablo), Mráz Tamás (BN Silver), nyolccal Jármy Vince (Melypso Blue PS FRH), Vándor Zsófia (Leopard of Ballmore), Szuhai Gyula (Lawisangos), míg Ács-Heibl Ágnes (Tripl X) öt akadályt vert, azaz húsz hibaponttal fejezte be az 58 ezer euró összdíjazású számot.

A magyar díjugrató csapat célja – amint azt Szotyori-Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség díjugrató szakágának elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta -, hogy július végén a prágai kvalifikációs versenyen az olimpiai kvótaszerzéshez szükséges első kettő között végezzen. Az ötkarikás részvételhez ugyanakkor az is szükséges, hogy ló és lovasa minősüléssel rendelkezzen, melyet az ilyen, 155 centiméteres akadályokkal rendezett és pályaépítés szempontjából a nemzetközi szövetség előírásának megfelelő versenyen lehet megszerezni azzal, hogy az adott lovas legfeljebb négy hibaponttal megy végig a pályán.

A csaknem 150 ezer euró összdíjazású versenyhétvége másik legfontosabb versenyszáma a Szerencsejáték Zrt. Grand Prix-je lesz vasárnap.

Borítókép: M4 Sport

További tartalmak