Musorujsag
Élő Eredmények
×

Kozák Danuta és Liu Shaolin Sándor lett az Év sportolója

m4sport.hu
A férfiaknál Liu Shaolin Sándort, a nőknél Kozák Danutát választották az Év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetségének 61. alkalommal kiírt szavazásán. A 12 kategória győzteseit a csütörtöki M4 Sport – Az Év sportolója gálán hirdették ki a Nemzeti Színházban. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom – utalt a legjobb három közé került birkózóra. – Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet” – értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át. „Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni – mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. – Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten”.

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

„Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát” – fogalmazott.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

„Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért.”

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

„Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek” – mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett.

Az Év góljának a ferencvárosi Sigér Dávid MTK elleni találatát választották az m4sport.hu olvasói.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A gálán Rákosi Gyula a Magyar Labdarúgó Szövetség, míg Gergely Gábor, Jónyer István és Klampár Tibor az MSÚSZ és a Magyar Olimpiai Bizottság Életműdíját vehette át.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

„Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat” – mondta Jónyer István.

Az ünnepélyes eseményen díszvendégként vett részt a kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis, a labdarúgó Fazekas László és a gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok Hunyadi Emese, valamint Nadine Kessler háromszoros BL-győztes és Európa-bajnok labdarúgó.

A kategóriák győztesei (vastagon kiemelve) és a dobogósok:
férfiak:
Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolya)
Bácsi Péter (birkózás)
Fucsovics Márton (tenisz)

nők:
Kozák Danuta (kajak)
Babos Tímea (tenisz)
Hosszú Katinka (úszás)

csapat (hagyományos csapatsportokban):
Győri Audi ETO KC (kézilabda)
FTC-Telekom Waterpolo (vízilabda)
junior női kézilabda-válogatott

csapat (egyéni sportágak csapatversenye):
férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó
férfi kardválogatott
női kajaknégyes

edzők:
Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina (a férfi és a női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó edzői)
Golovin Vlagyimir (a junior női kézilabda-válogatott edzője)
Sike András (a kötöttfogású birkózók szövetségi kapitánya)

férfi labdarúgó:
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Juhász Roland (MOL Vidi FC)
Szalai Ádám (Hoffenheim)

női labdarúgó:
Jakabfi Zsanett (Wolfsburg)
Csiszár Henrietta (Bayer Leverkusen)
Vágó Fanny (St. Pölten)

gól:
Sigér Dávid (Ferencváros) az MTK ellen
Bódi Ádám (DVSC) a Paks ellen
Loic Nego (MOL Vidi FC) a Chelsea ellen

fogyatékos férfi:
Gelencsér Róbert (atlétika)
Mihálovits Tamás (atlétika)
Osváth Richárd (kerekesszékes vívás)

fogyatékos női:
Gyurkó Alexandra (úszás)
Ekler Luca (atlétika)
Pap Bianka (úszás)

fogyatékos csapat:
női kerekesszékes vívóválogatott
asztalitenisz vegyespáros
férfi asztalitenisz páros

fogyatékos sportoló edzője:
Beliczay Sándor (Hajmási Éva és Osváth Richárd edzője)
Pécsi Annamária (Gyurkó Alexandra edzője)
Szabó Álmos (Illés Fanni és Pap Bianka edzője)

MLSZ Életműdíj:
Rákosi Gyula

MSÚSZ-MOB Életműdíj:
Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor

Array
(
    [replacement] => 
    [shortcode] => 
    [title] => Képekben a 61. M4 Sport - Az Év sportolója gála
    [image] => //m4sport.hu/wp-content/uploads/sites/10/2019/02/D__YT20190214023-1024x638.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak