Musorujsag
Élő Eredmények

Nem jótékonykodásból emelte a bírók korhatárát az MLSZ

Nem jótékonykodásból emelte a bírók korhatárát az MLSZ

mlsz.hu/m4sport.hu
A nemzetközi gyakorlatnak, a FIFA-irányelvnek megfelelően a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is lehetőséget biztosít arra, hogy 45 éves koruk után is mérkőzést vezessenek az arra alkalmas, minden feltételnek megfelelő szakemberek.

Néhány nappal ezelőtt napvilágot láttak olyan hírek, melyek szerint Puhl Sándor és Hanacsek Attila, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának két tagja felrúgott egy évtizedek óta fennálló megállapodást és megemelték a bírók felső korhatárát annak érdekében, hogy Solymosi Péter folytathassa karrierjét.

Az üggyel kapcsolatban az m4sport.hu szerkesztősége megkereste az MLSZ-t, hogy fény derüljön az igazságra. Valóban döntöttek a játékvezetők felső korhatárának emelésérők? Mik a legfontosabb változások? Mi indokolta az új szabályok bevezetését? Milyen korhatárok érvényesek?

A szövetség válaszát változtatás nélkül közöljük:

„A FIFA a nemzetközi játékvezetői korhatárt (45 év) megszüntette, így a nemzeti szövetségeknek jogukban áll nemcsak ennél idősebb korú játékvezetőket és asszisztenseket küldeni a kiemelt mérkőzésekre, de jelölni is van lehetőségük őket a nemzetközi keretbe, FIFA jóváhagyásra. Angliában megszokott, hogy a Premier League-ben idősebb játékvezetőket is látni, de más szövetségek, így a német, az olasz, a holland vagy például a svéd is élt a FIFA-szabályozás adta lehetőséggel.

Az MLSZ játékvezető bizottsága 2016 októberében megvizsgálta a kérés magyarországi vonatkozását és kimondta, hogy ebben az esetben is kizárólag a minőség, a teljesítmény számít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy továbbra is érvényben marad a felső korhatár intézménye azzal a kitétellel, hogy amennyiben az adott szakember – legyen szó amatőr játékvezetőről, ahol 50 év, vagy profiról, ahol 45 a korhatár – mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgákon megfelel, és magas átlaggal működik a bajnokságában, akkor az MLSZ játékvezető bizottságának legyen lehetősége ezen személyt továbbra is foglalkoztatni, elsősorban a csapatok érdekében. Ez a lehetőség nem jelent garanciát arra, hogy az adott játékvezető működhet, ehhez folyamatos jó teljesítményre, megfelelő átlagra van szükség. (Ha egy NB I-es játékvezető elérte a 45 éves korhatárt, sikeresen tesztelt, de az elmúlt szezonban teljesítménye nem érte el a kívánt szintet, akkor várhatóan kikerül a keretből.)

Ebből adódóan az olyan gondolkodás, amelyet az elmúlt napokban tévesen vagy rosszindulatúan sugalltak, miszerint adott játékvezető >>kiöregedése után<< azért kap lehetőséget a folytatásra az MLSZ-től, mert az egzisztenciális helyzete ezt indokolja, nem felel meg a valóságnak. A gyakorlatban ugyanis – a megújult FIFA-irányelv alapján – nem a játékvezető, hanem a labdarúgásunk és klubjaink érdeke, hogy folytathassa színvonalas tevékenységét.

További tartalmak