Musorujsag
Élő Eredmények

Leekens: Egy válogatott játékos akarjon nagy klubban játszani!

Leekens: Egy válogatott játékos akarjon nagy klubban játszani!

m4sport.hu/M4 Sport
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Georges Leekens az egész magyar futball szempontjából fontosnak tartja a Nemzetek Ligáját, ezért őszre már készen szeretne állni az összecsapásokra. Azok sikeres megvívásához azonban olyan játékosokra van szüksége, akik nagy klubokban szeretnének játszani, valamint akik nemcsak gyorsak, harcosak, de intelligensek is és jó szellemiségű csapatot alkotnak.

A szerdai Nemzetek Ligája-sorsolás után Georges Leekens szövetségi kapitánnyal beszélgetett az M4 Sport riportere, Berkesi Judit.

A belga szakember különlegesnek nevezte az új sorozatot, melyre büszkék az UEFA vezetői, mert „komolyabb tétmeccsek váltják fel a barátságos meccseket”.

„A tét nélküli összecsapások sokszor voltak érdektelenek a nagyobb futballnemezetek számára. Nagyon jó, hogy lehetőségünk van egy ilyen versenysorozatban szerepelni.  Érdekes ez az új szisztéma.”

George Leekens úgy véli, hogy a komplett magyar futball számára fontos a Nemzetek Ligája, ám azt hátránynak érzi, hogy két szakaszban kerül lebonyolításra, mint ahogy annak sem örül, hogy a csoport egyik favoritjának számító görögök ellen, hazai pályán szurkolók nélkül kényszerül megvívni egyik mérkőzését a nemzeti csapat.

„Ez nehezítő körülmény, de állunk elébe. A görögök elleni hazai mérkőzés nagyon fontos lesz számunkra.”

Addig viszont rengeteg teendő vár a játékosokra és a szakmai stábra.

„Az egyik legfontosabb cél számunkra most az, hogy az őszi versenysorozatra fel tudjunk készülni. Nyáron a világbajnokság előtt szeretnénk még felkészülési mérkőzéseket játszani ennek érdekében. ”

A magyar válogatott a görögök mellett a finnekkel és Észtországgal került egy csoportba, a kapitány pedig elárulta, hogy érez a kvartett kapcsán.

„Akkor leszek elégedett a csoporttal, ha sikerül kvailfikálnunk. De nem csak emiatt, hanem az út miatt is fontos. A tavalyi nem túl jól sikerült év után a régi és az új játékosoknak is szüksége van a lelki megújulásra. Ilyen hozzáállásra van szükség tőlem és minden játékostól is. Aki a válogatottba jön, adja bele szívét lelkét.”

S ha a játékosok így tesznek, akkor Georges Leekens szerint meglehet az Eb-kvalifikáció, ám ehhez több dolog is szükséges.

„Ahhoz, hogy a magyar foci sikeressé váljon, a klubjainknak szükséges lenne minél jobban szerepelni a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában. De a válogatottban is nagyon keményen meg kell dolgozni ezért a sikerért. Nekem és a segítőimnek is, mindenkinek. Ha valaki nem érzi, hogy ebben részt tud venni, akkor ne jöjjön! Csak olyanokat szeretnék a válogatottban látni, akik számára fontos a nemzeti csapat.”

Fotó: m4sport.hu A görög, a finn és az észt csapat ellen küzd majd a magyar válogatott, amelyben Georges Leekens gyors, harcos, intelligens és kiegyensúlyozott játékosokat szeretne látni a pályán (Fotó: m4sport.hu)

A kapitány megerősítette, amit korábban mondott: a keretbe bárki bekerülhet, aki arra méltó teljesítményt nyújt, és bizony olyan labdarúgókat is ki fog próbálni, akik korábban még nem bizonyíthattak a címeres mezben.

„Remélem, minél több új játékos lehet majd a keretben. Persze ez nem azt jelenti, hogy húsz új futballistát hívok be. A lényeg, hogy egy válogatott játékosnak legyenek céljai. Akarjon nagy klubban játszani. Készüljön erre, és akkor velem is készülhet a válogatottban. Többen vannak, akik kikerültek a klubjuk keretéből. Fontos, hogy ők újra megtalálják a helyüket. A válogatottba nemcsak gyors, harcos, de legalább annyira intelligens, kiegyensúlyozott játékosokra van szükség. Olyanokra, akik jó szellemiségű csapatot alkotnak. Jelen pillanatban nincs meg a kiegyensúlyozottság. Ezt kell visszanyernünk!”

George Leekens elsősorban fiatalokat próbálna ki a nemzeti csapatban, de a kapu mások előtt is nyitva áll. Pédául Davide Lanzafame előtt, aki korábban jelezte, szívesen lenne magyar válogatott.

„Az, hogy Lanzafame szívesen játszana a magyar válogatottban, még nem biztos, hogy elég ebben az esetben. Én is szeretnék George Clooney lenni. Ha jogilag játszhat, és valóban szeretné is, valamint olyan teljesítményt nyújt, akkor igen, de bárkire számítok. Mindenkit figyelek.”

További tartalmak