Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Egy ideális világban Ramos és Pique is nálunk játszana” – mondja az Újpest-tulaj

m4sport.hu
Az Újpest FC a bajnokság előtt az európai kvalifikációt tűzte ki elérendő célként, ami még összejöhet a lila-fehéreknek, hiszen a nyári nagybevásárlás után összeállt a keret, és egyelőre remekelnek tavasszal.

Az újpesti klub tulajdonosa, Roderick Duchatelet nagy tettnek tartja, hogy eltiltásuk három éve alatt kétszer kvalifikálták magunkat Európába a kupán keresztül.

„Még mindig állunk a kupában, így a saját kezünkben van a sorsunk, nincs szükség arra, hogy más kikapjon, csak magunkra kell figyelnünk, hogy többet nyerjünk – mondta Roderick Duchatelet az M4 Sport Játékoskijáró című műsorában. – A nagy kérdés, hogy mi készen állunk-e majd Európára. A csapat most nagyon masszív, végre a kispad is rendben van, az edzőnk is megfelelő.”

Újpesten is tudják, hogy a jó eredményekhez rendkívül fontos a magasszintű  háttérmunka, a klubnak komoly megfigyelő hálózata van, de így sem mindig sikerül tökéletes játékosokat igazolni.

„Nagyon nehéz jól igazolni. Egy ideális világban Ramos és Pique is játszhatna nálunk, de tisztában kell lennünk azzal a piaccal, ahonnan mi igazolhatunk – nyilatkozta a klubtulajdonos. – Minden játékosnak megvannak az erősségei és gyengeségei is. Először azt kell megnéznünk, hogy ki az, akit akarunk, és ki az, aki az Újpestben szeretne játszani. Tisztában kell lennünk a financiális lehetőségekkel, milyen tervei vannak az Újpest utánra. Szerintem ebben egyre jobbak vagyunk, ha megnézzük az elmúlt éveket,  minőségi játékosokat tudtunk hozni, mert tisztában voltak vele, hogy nekik ez egy remek lehetőség lesz továbblépni. Szerintem nagyon fontos, hogy látják, hogy jövőt tudunk nekik nyújtani, mert ha itt játszanak, tovább tudnak menni egy nagy ligába.”

Sajtó- és meg nem erősített hírek szerint az elmúlt években remekül sikerült több játékost is értékesíteni, azonban Roderick Duchatelet szerint ezekben az esetekben az összegek nem igazán fontosak.

„Nem a számok a fontosak, hanem az, hogy hova tudtuk eladni a játékosokat. Azért ha valaki, mint például Hazard a Chelsea-hez kerül, az egy olyan üzenet, hogy megéri ide jönni. Ez egy önmagát generáló folyamat, hiszen ezért megint jobb játékosokat tudunk hozni, akik még jobb helyekre kerülhetnek, és így tovább, amivel mind a két fél egyre szebb a jövő előtt áll.”

A spanyol elsőosztályú Levantéhez igazoló Enis Bardhi kapcsán több pletyka is felröppent, melyek kapcsán a klub tulajdonosa tiszta vizet öntött a pohárba.

„Nem másfél millió eurót kaptunk Enis Bardhiért, hanem többet, és még vannak bónuszok is” – árulta el a belga üzletember.

Az elmúlt időszak slágertémája a fiatalszabály módosítása volt, mellyel a belga tulajdonos is egyetért. Roderick Duchatelet szerint az alapötlet jó volt, de nem állta ki a mindennapok próbáját.

„Az új szabállyal az igazi kihívást az jelenti, hogy a klubokat az alapján javadalmazzák, hogy hány játékost neveltek ki. Elég nehéz lesz meghatározni, hogy mit jelent az, hogy labdarúgó. Ha valaki az első osztályban játszik, az rendben van, őt nevezhetjük labdarúgónak. Ha viszont azt jelenti, hogy utánpótlás válogatott volt, akkor én szeretnék lenni annak a válogatottnak az edzője, mert akkor biztos, hogy a jó oldalon állnék. Szóval tényleg nehéz lesz eldönteni, hogy ki is nevelt ki minőségi játékosokat, és őket jutalmazni.”

Az Újpest FC tulajdonosa példaként említette a Standard Liege utánpótlását. A belga klub csak azért kap évi 5 millió eurót szolidaritási hozzájárulásként, mert korábban minőségi játékosokat neveltek.

„Azt gondolom, minden akadémiának nagyon motiváltnak kell lennie, hogy a minőséget képviselje. Főleg, hogy ez évekre előre kihathat, mert ha jön egy olyan év, amikor nem tudnak eladni játékosokat jó áron, akkor sincsenek komolyabb bajban anyagilag – véli Roderick Duchateklet, aki több tévhitet is eloszlatott azzal kapcsolatban, hogy mikor, és mekkora költségvetéssel lehetne bejutni akár a Bajnokok Ligája, akár az Európa Liga csoportkörébe. Ennek kapcsán több tévhitet is eloszlatott. –  A Bajnokok Ligája csoportkörébe egy olyan országból, mint Magyarország bejutni, szerintem mostantól lehetetlen. Rettentően szerencsésnek kell lenned, ezen kívül vége. Szinte minden klub költségvetése 100 millió euró felett van. Az Európa Ligában azonban szinte minden évben látni olyan klubokat, amelyeknek akkora, vagy kisebb költségvetése van, mint a miénk. Ez azon múlik, hogy legyen egy jó edződ, egy masszív, stabil csapatod, legyen megfelelő az egyensúly a kezdő és a kispad között, és még pár játékos, aki tud valami extrát, valami különlegeset nyújtani. Ha ez összeáll, egy ekkora költségvetéssel is be lehet jutni.”

Bár sokan azt gondolnák, hogy Európa nyugati részén sokkal gördülékenyebben mennek a dolgok, ha játékosok adás-vételéről van szó, azonban Roderick Duchatelet úgy látja, a magyar piac az egyik legkorrektebb, amivel valaha találkozott.

„Minden országnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ha megnézzük a belga bajnokságot, akkor látjuk, hogy nagyon sok jó játékos megy oda, mert könnyen tudnak jól teljesíteni, és tudják, hogy nekik ez egy remek lehetőség megtenni a következő lépést. Hiszen minden évben rengeteg játékos kerül onnan a Premier League-be, Spanyolországba vagy Olaszországba. Még a kisebb fizetést is bevállalják, csak tudjanak játszani, és meg tudják mutatni magukat. Velük szemben az ügynökök már nem ilyenek, a pénzek dupláját kérik, trükkös piac.”

Az Újpest FC tulajdonosa szerint Magyarországon másképpen mennek a dolgok.

„Többször kötöttünk már üzletet például a Puskással vagy a Videotonnal, és sokkal korrektebbek voltak, mint az országok többségében. A legtöbb labdarúgópiac olyan, mint egy kígyóverem, és rengeteg a mocskos trükk. Itt minden 100 %-ban korrekt, tisztes az elszámolás, mindig minden úgy történik, ahogy megegyeztünk. És ha minden így van, akkor nő a piac is, a magyar pedig, ahogy én látom, nő.

A találkozót, ahogy az OTP Bank Liga 24. fordulójának valamennyi meccsét élőben közvetíti az M4 Sport és/vagy az m4sport.hu.

Fotó: m4sport.hu Fotó: m4sport.hu

További tartalmak