Musorujsag
Élő Eredmények
×

Pisont: Életem célja egy Cigány Akadémia létrehozása

m4sport.hu
A Honvéd korábbi klasszisa kiemelten foglalkozna a hátrányos helyzetű gyerekekkel, hiszen számukra még mindig kitörési lehetőség a labdarúgás.

Kiemelkedő edzői tevékenysége, edzői életműve, nevelő-oktató munkája valamint a hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású utánpótláskorú labdarúgó fiatalok támogatásának elismerésképpen, Bay Béla-díjban részesült Pisont István, aki jelenleg a Honvéd NB III-as együttesének vezetőedzője. A díjat május elején vehette át a kispesti szurkolók korábbi kedvence.

A 48 esztendős szakember biztos benne, hogy nem életkor függő ez a kitüntetés. Úgy érzi, már fiatalon egy olyan szakember közelébe kerülhetett Both József személyében, aki minden szaktudását átadta neki és ma is ebből építkezik. De a sportszakmai rész mellett, külön elismerték azt az erőfeszítést, melyet a nehéz sorsú, de tehetséges gyerekek megsegítéséért tesz.

A Pisont Alapítvány célja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeket felkarolja, segítse, a tehetséget támogassa, és próbáljon lehetőséget találni a tehetségük kibontakoztatására. Ez azonban nem csak az edzéslehetőséget jelenti, hiszen a szegényebb gyerekek közül sokan éheznek, és ahogy Pisont mondja, megfelelő étkezés nélkül senkivel szemben nem lehet elvárásokat támasztani.

Nálam a szentháromság a megfelelő pihenés, táplálkozás és edzés. Ha valamelyik a háromból kiesik, nem tudsz megfelelő teljesítményt nyújtani. Ezeknél a hátrányos helyzetű gyerekeknél pedig a táplálkozás a legnagyobb probléma. Nagyobb gondot jelent, mint a ruháztatás” – mondta a korábbi válogatott.

Pisont nem titkolt célja, hogy létrehozzon egy Cigány Akadémiát, melynek célja, a roma származású fiatalok pályáját segíteni az indulástól kezdve. „Tény, hogy kísértésnek vannak kitéve a fiatalok, de nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. A grundokon mi is nagyon sok órát eltöltöttünk, és az ott tanultakat nem pótolta senki. A mai világban a gyerekek több szabadidőt használnak fel önmaguk szórakoztatására telefonnal, számítógéppel, és  azt ebből az időből veszik el. A hátrányos helyzetűnek viszont nincs telefonja, számítógépe, így szerintem ő több időt szeretne a futballal tölteni” – mondta Pisont.

Úgy véli, éppen ezért kellenek a szakemberek, akik azt a pluszt, ezt a motivációt elmondják nekik, és efelé terelik őket. Elsősorban a családokat szeretné meggyőzni, hagyják a gyerekeket játszani. „A régi öregek is azt mondják, csak úgy lehet valamit elérni: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!”

Az akadémia megvalósításának ötlete már régóta foglalkoztatja, létrehozásával szeretné elérni, hogy egy-egy tehetséges gyerek ne kallódjon el. „Ha mást nem, a jó irányt meg tudnánk mutatni nekik. Ha egy hátrányos helyzetű kap egy lehetőséget, könnyebben lemorzsolódik. Ha bántják, hamarabb elmenekül. Én viszont tudnám ezt kezelni és meg lehetne a problémákat beszélni. Ezt a közvetítői szerepet jelentené az akadémia. Nem lenne olyan gyerek, aki feladná”.

A fenti videóban a szakember további céljairól, NB I-es álmairól beszél, illetve arról is, hogyan segítette karrierjét Balogh Norbertnek, az US Palermo labdarúgójának.

További tartalmak