Musorujsag
Élő Eredmények

Marco Rossi: Nagy Ádám pótolhatatlan, a kivétel, aki erősíti a szabályt

m4sport.hu
Marco Rossi bevallása szerint nem koncentrálhat kizárólag az eredményekre, a magyar válogatott jövőjét is építenie kell. Nincs könnyű dolga, hiszen a jövő héten Szlovákia és a vb-ezüstérmes Horvátország ellen megkezdődik a részben hazai rendezésű 2020-as Európa-bajnokság selejtezője. Idei első keretéről, az elmúlt hónapok kihívásairól, a feszes időbeosztásról és sok minden másról beszélgettünk a szövetségi kapitánnyal.

 

Négy hónap telt el mérkőzés nélkül, ez a leghosszabb idő, amióta betölti a szövetségi kapitányi posztot. Hogyan bírta?

Elég nehezen. Volt szabadidőm, bár nem valami sok, mert az utolsó novemberi meccsünk után a bajnokság végéig, vagyis december 15-ig itt maradtunk Magyarországon, aztán a téli szünet után visszatértünk, és figyeltük a játékosokat. Mindenkire sort kerítettünk, nagyrészt ebből állt a munkánk, de természetesen azért hiányzott, hogy a pályán legyek, a személyes kapcsolat a játékosokkal, még ha többször meg is látogattuk őket személyesen.

A keret vasárnap találkozik, de szerdán már útra kell kelniük Szlovákiába, szóval túl sok idejük nem lesz, mit lehet tenni ebben a helyzetben?

Ez jellemző a munkánkra, nem csak enyémre, a kollégáiméra is, sosincs elég időnk! Ez egy probléma, ezért is hívtam meg 23 mezőnyjátékost és még három kapust, mert néhányan már az edzőtábor kezdetekor csatlakozni tudnak hozzánk, de lesznek, akik csak kedden érkeznek, tehát edzeni sem tudnak velünk szerdáig.

A magyar labdarúgó-válogatott tagjai edzenek a tallinni A. Le Coq Arenában 2018. október 15-én, egy nappal az Észtország-Magyarország Nemzetek Ligája mérkőzés előtt. (Fotó: EPA/Valda Kalnina) (fotó: EPA/Valda Kalnina)

Nézzük a keretet: vannak új arcok, de nincsenek nagy változások. Miért?

Nincs időnk tapasztalatot gyűjteni, hiszen máris kezdjük az Eb-selejtezőket. A Nemzetek Ligája előtt sem volt erre lehetőségünk, most még kevesebb időnk van. Van 15-16 játékos, ők jelentik nagyjából a csapat magját, és vannak, akiket különböző okok miatt érdekesnek találok, főleg a fiatalok, mert ugyan vannak nagyon jó 30 év feletti labdarúgók, akikkel adott esetben sikeresebb lehetnék rövidtávon, de a jövőt is néznem kell, mert a jövőért is dolgozunk, a jövő zálogai pedig a fiatalok.

Akkor foglalkozzunk is a fiatalokkal. Balogh Norbert az egyik, ön jó barátságot ápol az APOEL edzőjével, mit mesélt róla?

Remek híreket kaptam Norbertről, abban egyetértünk a kollégámmal, hogy különleges tehetség. Még mindig nagyon fiatal, hiszen 96-os születésű, de a közelmúltban valóban valamiért megtört a fejlődése, mert emlékszem, amikor a Debrecenben futballozott nagyon kedveltem a játékát. Aztán elment Olaszországba és mindenki azt gondolta, hogy rögtön szárnyalni fog.

Balogh Norbert (forrás: Twitter/APOEL FC) Balogh Norbert (forrás: Twitter/APOEL FC)

Igen, az új Cavani ugye…

Sosem hiheted azt, hogy te már megérkeztél, kész játékos vagy. Mindig dolgoznod kell azért, hogy fejlődhess. Valószínűleg ez volt a baj Norbinál, de mostanra rátalált a helyes hozzáállásra, reálisak a vágyai, nagyon jól teljesít, jól játszik az APOOL-ben, rendszeresen pályára lép, nem mindig kezdőként, de nagyon sűrű a csapat versenynaptárja, előfordul, hogy 3 alkalommal is játszanak 2-3 héten keresztül és mindig kap lehetőséget a bajnokságban és a kupában és gyakran meghálálja ezt. Ezért azt gondolom, eljött az ideje annak, hogy meghívjam.

Szoboszlai Dominik is meghívót kapott, miért most?

Mindig meg kell találni a megfelelő pillanatot, és az ő esetében ez most jött el. Amíg a Lieferingben játszott, az osztrák második ligában, nehéz lett volna meghívnom, de a téli szünet alatt stabil tagja lett a Red Bull Salzburgnak [csütörtökön az Európa Ligában kezdőként lépett pályára a Napoli elleni nyolcaddöntő visszavágóján – a szerk]. De igazából nem is ez a fontos, hanem a csapat a stílusa, modern focit játszanak, agresszív felfogásban, intenzív letámadással, amit én is szeretnék megvalósítani lépésről-lépésre. Ő az egyik legtehetségesebb játékos a fiatalok között és ez a megfelelő időpont, hogy itt legyen velünk.

Szoboszlai Dominik gólpasszal debütált az Euópa Ligában. (fotó: GettyImages) Szoboszlai Dominik gólpasszal debütált az Európa Ligában (fotó: GettyImages)

Van néhány kulcsember a csapatából, akik sajnos nem kaptak mostanában túl sok játékpercet, mint például Nagy Ádám. Mi a véleménye erről?

Valóban így van. Vannak szabályaim a válogatottnál, de nálunk Olaszországban is él a mondás, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Ebben a keretben is akad egy-két kivétel. Miért? Nos, mindenekelőtt azt kell figyelembe venni, hogy melyik poszton játszik az adott labdarúgó, és milyen alternatíváink vannak. Őszinte kell legyek, abban a pozícióban, amelyikben Nagy Ádám játszik nincs túl sok játékosom. Ha nézzük a csatárokat, vagy a szélsőket, jóval nagyobb a mozgásterem, például Sallai Roland sérült, Ugrai Roland sérült, de tudok válogatni, hogy ki van a legjobb formában. Azonban vannak posztok, amelyeknél ez jóval komplikáltabb. Folyamatosan figyeljük a játékosokat, de nem látok túl sok lehetőséget Nagy Ádám helyettesítésére. Ádám genetikailag is egy rendkívüli játékos, többet képes futni, mint bárki más a pályán és ezt mindenkinél nagyobb sebességgel teszi. És abból a szempontból is fontos nekünk, hogy ő egy olyan védekező középpályás, aki olvassa a játékot, és adott pillanatban az átmentet tudja képezni a védekezés és a támadás között. A legutóbbi meccseinken is láthattuk, hogy mennyire fontos láncszem. 4 gólt lőttünk és háromnál az ellenfél térfelén szeretünk labdát, ebből kétszer Nagy Ádámnak köszönhetően.

Budapest, 2018. november 18. Nagy Ádám gólöröme a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2018. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd Nagy Ádám (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Van terve, hogy minimum hány pontot kellene gyűjteni ezen a két mérkőzésen?

Tényleg mindig csak a következő meccsre szabad figyelni. Most lesz rövid időn belül két találkozó, az első Szlovákia ellen, most erre gondolunk, ez a legfontosabb, aztán majd foglalkoznunk a horvátok ellenivel. Nem nézek előrébb, mert tudja a futballban nincs idő tervezgetni a jövőt, minden az eredményektől függ. Szeretném, hogy a lehető legjobb formánkat hozzuk az adott mérkőzésen, az adott pillanatban. Az én célom, a mi célunk, hogy sikeresek legyünk Szlovákia ellen. Pozitív gondolkodásra van szükségünk, a negatív gondolatokat el kell engedni, nem szabad állandóan sajnálkoznunk, ha nem sikerül valami. Pozitívnak kell lennünk, de nemcsak azért mert ezt mondom, hanem mert van okunk rá és szükségünk van a szurkolóink támogatására. Tudom, hogy Szlovákiában sokan ott lesznek, akárcsak Horvátország ellen, ahol úgy hallom telt ház lesz, a szurkolók mögöttünk állnak és szeretném, ha boldogok lennének, ahogy persze mi is.

•••••••••••••••

A magyar labdarúgó-válogatott március 21-én Nagyszombaton Szlovákia, március 24-én Budapesten pedig Horvátország ellen lép pályára. A válogatott Eb-selejtezős mérkőzéseit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

További tartalmak