Élő stream csatornák X

Válogatott UEFA EURO 2020 - Hírek

Kovács István a szlovák–magyarról: Nem háború, futballmérkőzés

| Forrás: M4 Sport
Kovács István szerint egy szervezetten és fegyelmezetten játszó magyar válogatottnak lehet keresnivalója a papíron erősebb szlovákok ellen a csütörtöki, idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőn.

A magyar válogatott csütörtökön 20.45-től csap össze a szlovákokkal Nagyszombatban, majd vasárnap 18 órától a horvátokat fogadja a Groupama Arénában. Az M4 Sport és az m4sport.hu mindkét meccset élőben közvetíti.

A MOL Vidi FC középpályása az M4 Sportnak adott interjúban elmondta, a székesfehérvári csapat az Európa-ligában megmutatta, hogy szervezettséggel és fegyelmezettséggel egy gyengébb képességekkel rendelkező csapat is tud eredményes lenni, de ehhez a játékosoktól szenvedélyre és erős motivációra van szükség. „Ezeket nekünk kell a pályára felvinni és tartalommal megtölteni azokat a taktikai utasításokat, amiket a szövetségi kapitány kér tőlünk. Ehhez kell még egy plusz töltet, ami ezen a meccsen biztos meglesz, és amit a nézőktől meg fogunk kapni a nagyszombati stadionban.”

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A 26 éves futballista hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy pikáns hangulatú mérkőzés vár rájuk. „Tiszteljük és elismerjük az ellenfelet, ugyanakkor a szurkolóknak is el kell tudniuk viselni, hogy ez nem egy háború, hanem ez bizony egy futballmérkőzés, ahol a három pont megszerzése a célja mindkét csapatnak. Tudjuk, hogy papíron a szlovák válogatott talán erősebb, előrébb járnak és joggal predesztinálhatják magukat a második helyre, de nekünk is ilyen céljaink vannak attól függetlenül, hogy papíron nem ez a realitás. Egy sportember úgy vág neki egy sorozatnak, hogy megpróbálja kihozni belőle a maximumot, és a maximum nekünk az, ha kijuthatunk a 2020-as Európa-bajnokságra. Reméljük, hogy a stadionban uralkodó hangulat pozitívba fordul a mi szemszögünkből, de ehhez mi, játékosok is kellünk, mert a néző és a játékos egymást tudja tűzbe hozni, és szenvedély nélkül nincsen futball.”

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A vasárnapi, a vb-ezüstérmes horvátok elleni mérkőzéssel kapcsolatban Kovács István úgy fogalmazott, hogy azon azoknak a csapattársaknak kell vezéregyéniséggé előlépniük, akik rendszeresen erős bajnokságokban erős ellenfelekkel találkoznak. „Több olyan csapattársam is van, aki hétről hétre ilyen csapatok ellen lép pályára. Egyrészt nekik kell olyan karaktert mutatni és olyan vezéregyéniségekké előlépni, amivel a csapat hasznára tudnak lenni, és minket is, akik relatív kevesebb ilyen találkozón tudtunk pályára lépni, magukkal húzni. Másrészt a horvátok ellen nincs nagyon vesztenivalónk. Ebből a szempontból is érdekes lesz ez a találkozó, hogy a horvát válogatott egy nagyon nagy siker után vág neki ennek a sorozatnak, és talán nekik lesz nehezebb megújulni és újra olyan teljesítményt nyújtani, amit elvárnak most már maguktól, ha ilyen polcra helyezték fel magukat. Nekünk, kisebb csapatoknak pedig ez egy plusz motiváció, hogy ilyen játékosok ellen meg tudjuk magunkat mutatni és tudunk futballozni. Remélhetőleg nemcsak arról fog szólni ez a találkozó, hogy a horvátok hogyan játszanak, hanem hazai pályán mi is megpróbálunk attraktívan és jól játszani.”

Kérdésre válaszolva Kovács elárulta, szerinte túl sok különbség nincs a horvátok két szupersztárja, Luka Modric és Ivan Rakitic között, de ha kettejük közül választania kellene, akkor előbbi mellett tenné le a voksát, mivel Real Madrid-szimpatizáns.

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-selejtezős programja (Forrás: M4 Sport)

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-selejtezős programja (Forrás: M4 Sport)

Az interjúban szóba került, nem zavarja-e, hogy 26 évesen még mindig Kiskokóként szokás őt emlegetni. „Nem zavar. Becenevet annak adnak, akit kedvelnek vagy szeretnek és elismernek, remélem, ez nálam is így van. Ettől függetlenül az a célom, hogy ezt a Kiskokót kinőjem és előbb-utóbb Kokó legyek vagy Kovács István. Az a célom, hogy karakteres játékos lehessek majd a pályafutásom végén, akire jó szájízzel fognak emlékezni, hogy nem volt rossz futballista. Ugyanakkor nem ebben élem a mindennapjaimat, hogy azon morfondírozzak, hogy hol lehetett volna esetleg jobb a karrierem és hova juthatok el. Vannak fontosabb dolgok is az életemben, mint a futball, ezt ki is merem mondani, most a családom a legfontosabb számomra, és talán a játékomon is lehet látni, hogy ez pozitív hatással volt rám. Sokkal felelősségteljesebben tudok döntéseket hozni mind az életben, mind a pályán. Ami szertelenség jellemző volt rám fiatalabb koromban, abból sikerült leredukálni egy-két dolgot, ami ahhoz kellett, hogy ilyen játékos lehessek, mint amilyen most vagyok a Vidiben. Én nagyon boldog vagyok az életemmel és ez a legfontosabb.”

További Hírek