Lehetetlen küldetés? A Vidi befoghatja a Fradit, méghozzá így

A megnyugtatónak tűnő nyolcpontos előny ellenére óriási a tétje a bajnoki döntőnek is beillő Ferencváros–Vidi rangadónak: az éllovas zöld-fehérek gyakorlatilag bebiztosíthatják aranyérmüket, a címvédő viszont megindíthat egy öt döntőből álló véghajrát a nem is annyira lehetetlen fordítás reményében.

Székesfehérvár, 2019. április 3. A ferencvárosi Marcel Heister (j2), a székesfehérvári Juhász Roland (j3) és Pátkai Máté (j) a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjében játszott MOL Vidi FC - Ferencvárosi TC visszavágó mérkőzésen a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó stadionban 2019. április 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)A 2018/19-es szezon utolsó Ferencváros–MOL Vidi összecsapását szombaton 19.30-tól közvetíti élőben az M4 Sport és az m4sport.hu.

Kezdjük a tényekkel: a MOL Vidi reálisan nézve csak abban az esetben lehet bajnok, ha szombaton legyőzi a Ferencvárost, így négy fordulóval a bajnokság vége előtt öt pontra csökkenne a hátránya, ami ebben a naptári évben a legkisebb különbség lenne az első és második helyezett között.

Amennyiben a Ferencváros nem szenved vereséget, a különbség marad nyolc pont, hazai siker esetén 11-re nő, ami csak matematikailag is éppen maradna behozható. De ha vereséget is szenved szombaton, Rebrov csapata úgy is egyértelmű esélyes marad a végső sikerre: jelen állás szerint még 8 pontot szerez, garantáltan bajnok, 2016 óta először, összességében harmincadszor.

Budapest, 2019. március 16. A gólszerző ferencvárosi Lovrencsics Gergő a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Ferencváros - Szombathelyi Haladás mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2019. március 16-án. A Ferencváros 2-0-ra győzött. MTI/Czagány Balázs Már nem kell sok  (fotó: MTI/Czagány Balázs)A Fradi 2017 decembere óta nem nyert a Vidi ellen

A közelmúlt eredményeit elnézve a vendégek győzelmére így is megvan az esély: ebben a szezonban négy alkalommal találkozott a két csapat és egyszer sem örülhetett a Fradi, egy döntetlen mellett a legutóbb három találkozást a fehérváriak nyerték meg, a Magyar Kupa negyeddöntőjében kettős győzelemmel, 4–1-es összesítéssel búcsúztatták a nagy riválist.

(forrás: M4 Sport) (forrás: M4 Sport)2017 áprilisa óta a Vidi az első magyar klub, amely – március 13-án – győzelemmel távozott a Groupamából, ezt egy hónapon belül másodszor kellene megtennie Juhász Rolandéknak, de a csapatkapitány is tudja, önmagában ez kevés a fordításhoz.

„Ha a hátralevő hat [már csak öt] meccsből mindet megnyerjük, és a Fradi lesz a bajnok, megemeljük a kalapunkat, és felemelt fejjel kezet nyújtunk az ellenfélnek. De amíg matematikai esélyünk van a győzelemre, addig mindent bele fogunk adni” – nyilatkozta egy héttel ezelőtt Juhász, utalva arra, hogy a Vidinek saját mérkőzései mellett az ellenfelek segítségére is szükség van, ha címet akar védeni.

Hogyan lehet bajnok a Vidi?

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Nem kétséges, hogy öt kötelező győzelem vár a Vidire és rögtön az első lesz a legnehezebb. Amennyiben Nikolicék képesek 15 pontot szerezni a bajnoki hajrában, esélyük lehet az előzésre.

Sikerülhet? A szezonban eddig négy bajnoki mérkőzés a legtöbb, amelyet sorozatban be tudott húzni a székesfehérvári alakulat, tegyük hozzá, ez pont a legutóbbi négy fordulóban jött össze, az őszi teljesítményre a nemzetközi kupaszereplés látványosan rányomta bélyegét.

A Vidi hátralévő ellenfelei: Ferencváros (i), Puskás Akadémia (o), DVTK (i), MTK (o), Haladás (i)
A Ferencváros hátralévő ellenfelei: Vidi (o), Honvéd (i), Újpest (o), DVSC (o), Puskás Akadémia (i)

Sorsolásuk papíron akár könnyebbnek is tűnhet a riválisénál, de ne feledjük, három kiesés elől menekülő ellenfelük is lesz.

Amennyiben a Vidi ötből ötöt nyer, 71 pontja lesz.

A végelszámolásnál ez abban az esetben lehet több, mint a most 64 ponttal listavezető Fradinak, ha a zöld-fehérek a következő öt fordulóban nem szereznek legalább 7 pontot, azaz ötből három mérkőzést elveszítenek, vagy csak egyszer nyernek és háromszor döntetlenre végeznek (egy vereség mellett).

A Vidire nézve azért mindkét forgatókönyv meleg, hiszen a Fradi a szezonban eddig összesen négy bajnokit veszített el, ráadásul remek formában van, hét bajnoki óta makulátlan, igaz előtte produkált egy 5 meccs/7 pontos sorozatot.

A fehérvári Huszti Szabolcs és a ferencvárosi Botka Endre a Magyar Kupa negyeddöntőjében játszott Ferencváros - MOL Vidi FC mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2019. március 13-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Persze az ördög nem alszik: a Fradit ebben az idényben a Vidi mellett a Haladás, a Puskás Akadémia és a DVSC győzte le, a szombathelyiek kivételével mindegyik együttessel találkoznak még, de a Honvéd és az Újpest elleni derbi sem ígérkezik ujjgyakorlatnak.

Kinek kedvez, ha pontegyenlőség lesz?

Amennyiben a két csapat azonos pontszámmal fejezné be a bajnokságot, a győzelmek száma rangsorolna, ebben most hárommal áll jobban a Fradi.

Ha a Vidi a győzelmek számban is egalizálni tud (pl.: ha ötből ötöt nyernek, a Fradi pedig ötből kettőt), a jobb gólkülönbség határozza meg a sorrendet, ebben viszont toronymagasan a Ferencváros vezet (+41) a Vidi (+18) előtt.

Azonos pontszám esetén a következő szempontok rangsorolnak:
1. a bajnokságban elért több győzelem;
2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól;
4. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége;
5. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
6. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben
lőtt több gól;
7. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés;
8. sorsolás.

A Vidinek tehát több pont, egál esetén pedig több győzelem kell a címvédéshez. 

A címvédőből lett üldöző szombat este az utolsó szalmaszál megragadásával minimum izgalmassá teheti a bajnoki címért zajló versenyfutás véghajráját, ha ennél többre vágyik, a Ferencváros hátralévő ellenfeleinek is nagyon kell szurkolnia.

(forrás: M4 Sport) (forrás: M4 Sport)