Megvan az U17-es válogatott utazó kerete az Európa-bajnokságra

Preisinger Sándor szövetségi edző csütörtökön kihirdette a magyar U17-es labdarúgó-válogatott 21 fős keretét a május 3-án kezdődő írországi Európa-bajnokságra.

U17-es magyar labdarúgó-válogatott (Fotó: Twitter/MLSZ) (Fotó: Twitter/MLSZ)


A korosztályos válogatott márciusban, a hazai rendezésű elitkörös torna során harcolta ki az Eb-részvételt, miután a belgák mögött, a norvégokat és a bosnyákokat megelőzve a második helyen zárt csoportjában. Az Eb-csoportok sorsolását április 4-én tartották, a magyar csapat a portugál, az izlandi és az orosz válogatottal került egy csoportba, a négyesből az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint két változás történt a keretben az elitkörhöz képest. A válogatott alapemberei közé tartozó Bekker Roland és Ominger Gergő még nem volt százszázalékos fizikális állapotban, ezért ők nem segíthették a többieket az Eb-részvétel kiharcolásában, mostanra azonban mindketten utolérték magukat, és bekerültek az utazó keretbe. Nem tarthat a csapattal azonban Hosszú Zétény és Tóth Borisz, akik sérüléssel bajlódtak az elmúlt időszakban, és nincsenek bevethető állapotban.

„Mindkét kimaradó játékos megérdemelte volna, hogy ott legyen az Európa-bajnokságon, de csak tökéletes fizikai állapotban lévő labdarúgók segíthetik a csapatot a tornán, és jelenleg egyikük sincs száz százalékos állapotban – nyilatkozta Preisinger Sándor szövetségi edző az mlsz.hu-nak. – Bízom benne, hogy az első mérkőzésig újabb sérülés nem nehezíti meg a dolgunkat, és a jelenlegi kerettel tudjuk megkezdeni az Eb-t. A válogatott tagjainak nagy része komoly fizikai terhelést kap ebben a hónapban, az összetartás kezdetére hat áprilisi bajnoki mérkőzésen lesznek túl, ezért fontos lesz, hogy a közös munka során a frissítésre is nagy hangsúlyt helyezzünk. Az elitkörös mérkőzések megmutatták, hogy jó versenyző típusok alkotják a válogatottat, a továbbjutásról döntő tétmeccseken hozni tudták azt a teljesítményt, amire szükség volt a sikeres szerepléshez. Bízom benne, hogy az Eb-mérkőzéseken is mindenki a legjobb formáját hozza, de az is biztos, hogy minden eddiginél nehezebb dolguk lesz majd, hogy elérjék a kitűzött célt, a csoportkörből való továbbjutást.”

Az Európa-bajnokságra 18 mezőnyjátékos és 2 kapus nevezhető, de a torna során lehetőség van egy kapus cserélésére, ezért a 18 mezőnyjátékos mellett mindhárom kapus elutazik a csapattal Írországba. A keret tagjai a hétvégi bajnoki forduló után, vasárnap délután találkoznak Telkiben, majd kedden utaznak el Dublinba, ahol május 4-én lépnek először pályára a tornán, amelynek döntőjét május 19-én rendezik.

A magyar válogatott kerete:
Kapusok:

Hegyi Krisztián (Illés Akadémia)
Megyeri Gábor (Honvéd-MFA
Vaits Marcell (Puskás Akadémia)

Védők:
Buna Gábor (Honvéd-MFA)
Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia)
Balogh Botond (MTK Budapest)
Orosz Donát (DVTK)
Horváth Milán (Budapest Honvéd)
Dávid Zoltán (Békéscsaba)
Bekker Roland (Mönchengladbach)

Középpályások:
Kata Mihály (MTK Budapest)
Major Sámuel (Salzburg)
Ominger Gergő (Puskás Akadémia)
Kosznovszky Márk (MTK Budapest)

Támadók:
Molnár Rajmund (Honvéd-MFA)
Zuigeber Ákos (MTK Budapest)
Németh András (Genk)
Komáromi György (Puskás Akadémia)
László Dávid (Honvéd-MFA)
Szalay Szabolcs (Illés Akadémia)
Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

A válogatott Eb-programja (magyar idő szerint):
Május 4., szombat:

Magyarország–Portugália, 20.00, UCD Bowl, Dublin

Május 7., kedd:
Izland–Magyarország, 13.00, Whitehall Stadium, Dublin

Május 10., péntek:
Oroszország–Magyarország, 18.00, Regional Sport Centre, Waterford