Az MLSZ-hez fordul a Honvéd a szezon legfurcsább tizenegyese miatt

A Budapest Honvéd a Magyar Labdarúgó Szövetséghez fordul az OTP Bank Liga legutóbbi fordulójában a kispestiek ellen a Diósgyőr javára megítélt büntető miatt.

Az NB I. múlt szombati játéknapján a bronzéremért harcoló Honvéd pályaválasztóként nyolcgólos döntetlent játszott a bennmaradásért küzdő Diósgyőrrel. A miskolciak az egy pontnak köszönhetően életben tartották élvonalbeli reményeiket, a kispestieknek viszont így már csak matematikai esélyük maradt a harmadik hely megszerzésére.

A Diósgyőr második gólját az egész bajnoki szezon egyik legfurcsább jelenete előzte meg. A 49. percben a diósgyőri Vernes Richárd végzett el szabadrúgást, és amíg a labda a levegőben volt, egy sípszót lehetett hallani – valószínűleg a nézőtérről. A saját tizenhatosán belül álló Danilo azonban azt hitte, hogy a játékvezető visszafújta a szabadrúgást, ezért úgy döntött, kézzel fogja meg a labdát. Berke Balázs játékvezető a kispestiek reklamálása ellenére büntetőt ítélt, amelyet Vernes értékesített.

A Budapest Honvéd közleménye szerint a sípszó félreérthetővé tette a szituációt, s mivel a rúgást követően hangzott el, a szabadrúgás elvégzésének jogszerűsége is kérdéses. „Ha pedig a szabadrúgás nem volt szabályos, akkor a tizenegyest sem lehetett volna megítélni” – olvasható a klub honlapján.

Az M4 Sport Góóól!2 című műsorában Szabó Zsolt korábbi FIFA-játékvezető úgy vélekedett az esetről, hogy Berke Balázsnak meg kellett volna ismételtetnie a szabadrúgást, nem pedig büntetőt ítélnie.

A Budapest Honvéd vezetősége tisztában van azzal, hogy a történtek nem jelentenek óvási alapot, ugyanakkor azt kéri Csányi Sándor MLSZ-elnöktől, vizsgálja meg, a jövőben hogyan lehetne a hasonló helyzeteket orvosolni. „Azt kérjük, hogy vizsgálják felül az ilyen és ehhez hasonló eseteket, továbbá, hogy miként lehetne utólagosan kezelni ezeket a helyzeteket.”