Musorujsag
Élő Eredmények

U17: „Nem vagyunk hajlandóak lemondani az álmunkról, a vb-szereplésről”

m4sport.hu
A Spanyolország elleni Eb-negyeddöntőben 1–1-es döntetlen után tizenegyespárbajban alulmaradó U17-es válogatott szövetségi edzője, Preisinger Sándor az M4 Sportnak adott értékelésében elmondta, csapata abszolút partnere volt egy sokkal jobb erőkből álló válogatottnak és a csapat a vereség ellenére sem adja fel az álmát, a brazíliai vb-szereplést, amelyhez csütörtökön Belgiumot kellene legyőzni az ötödik helyért.
(fotó: MLSZ) (fotó: MLSZ)

Az U17-es válogatott – az olaszok mellett egyedüli csapatként – százszázalékos teljesítménnyel, Portugáliát, Izlandot és Oroszországot legyőzve zárta a csoportkört, majd hétfőn következett a Spanyolország elleni negyeddöntő, amely a tizenegyespárbaj utolsó körében dőlt el.

„Köszönjük a jókívánságokat, de most eléggé a mélyponton vagyunk, nyilván egy ilyen végighajtott mérkőzés után, amelyen egy lényegesen nagyobb technikai és dinamikai tudással rendelkező spanyol válogatottat kellett volna ellensúlyoznunk, ami a mérkőzés nagy részében sikerült is. Az első félidő nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, megilletődöttek voltunk, de a szünetben sikerült rendezni a sorokat és a lelki dolgokat, a gyönyörű egyenlítő gól is ebben segített, a folytatásban pedig abszolút partnerei voltunk a spanyol válogatottnak. A végén nagy nyomás alatt futballoztunk, de mindent tőlünk telhetőt megtettünk, sajnos a végén egy apróságon múlt a győzelem” – értékelt a negyeddöntőt csatornánknak Preisinger Sándor szövetségi edző.

„A játékosoknak is elmondtam, amiért jöttünk, arra még van egy lehetőségünk, nincs időnk bánkódni, három nap múlva egy újabb mérkőzés vár ránk, egy hasonlóan erős csapat ellen. Én nem vagyok hajlandó és a játékosaimnak sem szabad elengedni az álmukat, ami a világbajnoki szereplés.”

A magyar csapat előtt Írországban tornyosuló utolsó akadály is rendkívül nehéz, hiszen azt a Belgiumot kell legyőzni, amely az Eb-selejtező áprilisi elitkörében 4–2-re győzött Telikben. Jelenlegi formájuk azonban azt mutatja, hogy fegyelmezett játékkal sebezhetőek, hiszen a csoportkörben az írek és a csehek is 1–1-et játszottak ellenük, míg Hollandia 3–0-ra verte őket a nyolc között.

(fotó: MLSZ) (fotó: MLSZ)

Preisinger Sándor a beszélgetés második felében a magyar utánpótlás nemzetközi viszonylatban elfoglalt helyzetéről és erejéről is szót ejtett, Dárdai Pált is idézve.

„Tisztában kell lenni a magyar utánpótlás futball nemzetközi helyzetével, az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe jutó többi ország lényegesen előrébb tart, mint mi. Ezt lehet szépíteni, de mint a képzésünk és a genetikánk tekintetében van némi hátrányunk, de ahogy korábban az A-válogatottnál Dárdai Pál is világossá tette, – és azt gondolom, ez a megfelelő irányvonal a gondolkodásban –, amiben a magyar játékos erős, azt kell meglátni, azt kell továbbfejleszteni és abból kell egy rendszert gyúrni. Innentől csapatszinten ellensúlyozni tudjuk az egyéni hátrányokat. Ezt képzéssel is lehet, de mindent nem.”

„A lelki és mentális rész az elmúlt három évben folyamatosan erősödött a jelenlegi csapatnál, nagyon kevés öltözői ráhatás kellett, a pozitív történések pedig megerősítik az edző szavait. Ez történt a spanyolok elleni második félidőben, az, hogy a vége miként alakult, talán a szerencsére fogható, de inkább úgy fogalmaznék, elképzelhető, hogy még nem tettünk eleget, hogy meglegyen a repülőjegyünk Brazíliába.”

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva tekintheti meg.

További tartalmak