Élő stream csatornák X
×

Válogatott UEFA EURO 2020 - Hírek

Olvasóink válogatottja 3 poszton nyerhetné meg a Wales elleni Eb-selejtezőt

| Forrás: m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Olvasóink szavazatai alapján összeállítottunk egy várható magyar, brit forrásokra támaszkodva pedig egy walesi kezdőt a keddi Európa-bajnoki selejtező előtt. A két gárdát látva elmondható, Ryan Giggs legénységének piaci értéke majdnem háromszorosa Marco Rossi csapatáénak, a két együttesből összeválogatott álomcsapatba viszont három magyar labdarúgó is befért.
 

A Magyarország–Wales Európa-bajnoki selejtezőt június 11-én, kedden 20:45-től közvetíti élőben az M4 Sport és az m4sport.hu.

Nagy várakozás előzi meg a magyar válogatott Wales elleni, keddi Európa-bajnoki selejtezőjét, ugyanis Marco Rossi együttese a csoport élén állva fogadja Ryan Giggs csapatát, s amenyiben nem kap ki, biztosan meg is őrzi pozícióját.

A csoport állása (zárójelben a világranglistás helyezés):

1. Magyarország (51.)   3  2 – 1  5-4 6 pont
2. Horvátország (5.)     3  2 – 1  5-4 6
3. Szlovákia (32.)          2  1 – 1  2-1 3
4. Wales (19.)                 2  1 – 1  2-2 3
5. Azerbajdzsán (108.) 2  – – 2  2-5 0

A walesi játékosok erős külföldi bajnokságokban (többnyire a Premier League-ben és angol másod- vagy harmadosztályú csapatokban) játszanak, s bár a magyar idegenlégiósok nemcsak a kispadot koptatják klubjukban, a bajnokságok közti színvonalkülönbség és a nemzetközi kupaporondon szerzett tapasztalatok tekintetében Wales kétségtelenül jobban áll.

Ennek ellenére a két válogatott közti formakülönbség, a hazai pálya (Rossi kapitánykodása alatt eddig százszázalékos nemzeti együttesünk) előnye és a külföldön játszó labdarúgóink foglalkoztatottsága bizakodásra adhat okot. Ezen felbuzdulva összehasonlítottuk az olvasóink által vélt legjobb magyar és a brit források alapján várható walesi kezdőcsapatot, megnéztük, hol nyerhetnénk meg a keddi meccset, azaz melyik posztokon billen felénk a mérleg nyelve.

A június 8-án, Azerbajdzsánban győztes (3-1) magyar válogatott: Korhut Mihály, Kleinheisler László, Nagy Dominik, Dzsudzsák Balázs, Lovrencsics Gergő és Nagy Ádám (első sor b-j), valamint Szalai Ádám, Willi Orbán, Baráth Botond, Szoboszlai Dominik és Gulácsi Péter kapus (hátsó sor b-j)  (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Wales (brit források alapján):

Wayne Hennessey (Crystal Palace, Premier League) – Connor Roberts (Swansea City, angol másodosztály), Chris Mepham (Bournemouth, Premier League), James Lawrence (RSC Anderlecht, belga élvonal), Neil Taylor (Aston Villa, angol másodosztály) – Joe Allan (Stoke City, angol másodosztály), Matt Smith (Manchester City U23, a szezont kölcsönben a holland másodosztályt megnyert FC Twenténél töltötte) – Harry Wilson (Liverpool/kölcsönben az angol másodosztályú Derby Countyban játszott), David Brooks (Bournemouth, Premier League), Daniel James (Swansea City, angol másodosztály, nemrég azonban a Manchester Unitedbe igazolt) – Gareth Bale (Real Madrid, spanyol élvonal)

Piaci érték: 142 millió euró

Magyarország (olvasóink szavazatai alapján):

Gulácsi Péter (RB Leipzig, német élvonal) – Lovrencsics Gergő (ferencvárosi TC, magyar élvonal), Willi Orbán (RB Leipzig, német élvonal), Baráth Botond (Sporting Kansas, észak-amerikai élvonal), Korhut Mihály (Árisz Szaloniki, görög élvonal) – Kleinheilser László (NK Osijek, horvát élvonal), Nagy Ádám (Bologna, olasz élvonal) – Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad, egyesült arab emírségekbeli élvonal), Szoboszlai Dominik (Salzburg, osztrák élvonal), Varga Roland (Ferencvárosi TC, magyar élvonal) – Szalai Ádám (TSG Hoffenheim, német élvonal)

Piaci érték: 55 millió 700 ezer euró 

A játéksok szavazatai alapján Gulácsi Péter a 2018/19-es szezon legjobb kapusa a Bundesligában (Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)

Kapusok

Talán nem lövünk kapitális bakot, ha kijelentjük, kapusposzton mi vagyunk a jobbak. A Németországban játszó futballisták szavazatai alpján a 2018/19-es idényben nyújtott teljesítménye alapján az RB Leipzig hálóőre, Gulácsi Péter védené a Bundesliga-válogatott kapuját.

A magyar nemzeti együttes 29 éves kapusa minden sorozatot figyelembe véve 40 meccsen védte a német bajnokságban bronzérmes lipcseiek kapuját, 19 találkozón pedig kapott gól nélkül zárt. A bajnokságban 33-ból 16 találkozót (48,5%) hozott le anélkül, hogy bevették volna a kapuját, amivel minden bundesligás poszttársát megelőzte.

Az angol élvonal középmezőnyében végzett Crytal Palace hálóőre, Wayne Hennessey 20 tétmeccsen állt a kapuban, ezeken 26 gólt kapott, a Premier League-ben 18 mérkőzésen 5-ször úszta meg kapott gól nélkül (27,8%), ezzel ebben az összevetsében 16. a PL-kapusok között. A walesi hálóőr piaci értéke 5, a magyaré 12 millió euró.

Willi Orbán, a Lepizig csapatkapitánya 7 válogatott meccsén 3 gólnál tart (Fotó: MTI/AP/Jens Meyer)

Védelem

Lovrencsics vagy Roberts? A magyar válogatott jobbhátvédje (36 meccs, 2 gól, 8 gólpassz) és a walesi fiú (49 meccs, 5 gól 3 gólpassz) is alapembere volt csapatának, s bár a szívünk a Fradi játékosa felé húzna, Roberts azért mégiscsak a világ második legerősebb bajnoksága, a Premier League kistestvérének tekinthető Championshipben (angol másodosztály) pallérozódik. A két játékos piaci értéke is eltér: a 30 éves Lovrencsicset 750 ezer, míg a 23 éves walesit 3 millió eurón jegyzi a Transfermarkt.

A két walesi középhátvéd, James Lawrence és Chris Mepham közül utóbbi játszik erősebb ligában (Premier League) így őt a Bundesligában szereplő Willi Orbánnal, míg az észak-amerikai élvonalban játszó Baráth Botondot a belga első osztályú Anderlecht bekkjével, Lawrence-szel vetjük össze.

Orbán nemhogy alapembere, de csapatkapitánya a bronzérmes Leipzignek, amelyben a mostani szezonban 39 meccsen lépett pályára (4 gól, 1 gólpassz), ebből ötször az Európa Ligában, míg Mepham (37 meccs, 2 gólpassz) a szezont az angol másodosztályban kezdte, meghatározó játékosa volt a Brentfordnak, ezért igazolta le a télen a Premier League-ben 14-ként zárt Bournemouth. Ezek alapján, na meg ha hozzávesszük, hogy Orbán piaci értéke 20, Mephamé pedig 12 millió euró, a magyar válogatott középhátvédje tűnik a jobb választásnak.

Lawrence erősebb bajnokságban játszik, mint Baráth, lévén a belga liga 26., az MLS pedig 52. az IFFHS adatai alapján. A walesi piaci érték tekintetében is jobban áll, 1,5 millió eurón jegyzi a Transfermarkt, míg a magyar neve mellett 450 ezer euró olvasható. Lawrence fontos pillére volt csapata, az Anderlecht védelmének, 35 meccsen lépett pályára a szezonban és 1 gólt, valamint 1 gólpasszt ért el. A 27 éves Baráth a teljes szezonban 32 meccsen játszott (1 gól, 1 gólpassz), ebből 14-et a Sporting, 18-at a Honvéd színeiben. Válogatottság tekintetében 5-3 a magyar futballista javára, de ha választani kell, mégis inkább Lawrencre voksolnánk.

A balhétvéd poszton nehéz összehasonlítani, Taylor vagy Korhut játszik-e erősebb ligában, lévén a walesi az angol másodosztályban, a magyar játékos a 11. helyen jegyzett görög élvonalban játszik. Korhut 25, Taylor 37 tétmeccsen játszott a szezonban, piaci érték tekintetében is a walesi vezet, 4 millió euróra taksálják, míg a magyart 600 ezer euróra. Taylor válogatottság tekintetében is előrébb jár (43-nál, míg a magyar védő 17-nél) így ezt az összevetést nálunk a walesi balbekk nyerte.

Liverpool, 2016. december 27. Jordan Henderson, a Liverpool (j) és Joe Allen, a Stoke City játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban 2016. december 27-én játszott mérkőzésen a liverpooli Anfield stadionban. (MTI/EPA/Peter Powell)

Joe Allen (kékben), a Stoke City játékosa korábban a Liverpoolt is megjárta, Aaron Ramsey hiányában jelenleg fontos szerep hárul rá Ryan Giggs megfiatalított walesi válogatottjában (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

Középpálya

Szűrő poszton Kleinheisler László és Nagy Ádám közül utóbbi játszik a jegyzettebb bajnokságban és rendelkezik több válogatottsággal (32-vel, míg Kleinheisler 25-el áll), ezért őt hasonlítjuk össze Joe Allennel, míg Kleinheislert Matt Smithszel.

Matt Smith hiába 19 éves, a holland másodosztályban szereplő FC Twenténél 37 tétmeccsen is játszott, védekező középpályásként 2 gólt és 2 gólpasszt jegyzett, piaci értéke egyelőre 500 ezer euró körül mozog. A remek képességű Nagy Ádámot nem foglalkoztatta agyon az olasz élvonalbeli Bologna, 16 meccsen lépett pályára, gólja és gólpassz nem volt, piaci értéke 2 millió euró. 23 éves kora ellenére azonban technikás középpályásunk már 32 válogatottságot számlál, szemben Smith 5-jével, így mindent egybevetve Nagy Ádámra esik a választásunk.

A 29 éves Allen meghatározó játékosa az angol másodosztályú Stoke Citynek, 46 tétmeccsen 6 gólt és 3 gólpasszt jegyzett a mostani idényben, piaci értéke 15 millió euró, azaz statisztikailga mindenben veri Kleinheislert. 25 éves játékosunkat 1,5 millió eurón jegyzi a Transfermarkt, a szezonban 24 meccsen játszott az eszéki csapatban, ahol 3 gólig és 2 gólpasszig jutott. Nem elhanyagolható módon az Európa Ligában 5 meccsen is játszott, válogatottság tekintetében viszont a walesi előreébb jár (49-szer ölthette magára Sárkányok mezét, míg Kleinhseilser 26-szor lépett pályára a nemzeti csapatban) így összességében a walesi futballistára esik a választásunk.

Középső támadó középpályásként Szoboszlai Dominikot vetjük össze David Brooksszal. Egyértleműen a 21 éves walesi játszik az erősebb bajjnokságban, a Bournemouth futballistájaként 30 meccsen 7 gólt és 5 gólpasszt jegyzett a Premier League-ben, piaci értéke 20 millió euró. A magyar labdarúgás egyik legnagyobb ígéretének tartott 18 éves Szoboszlai 29 tétmeccsen játszott a most zárult idényben, 11-szer volt eredményes és 10 gólpasszt adott. Az osztrák élvonalban szereplő Salzburg felnőtt csapatában a szezon közepén debütált, s nem vallott szégyent, 5 gólt szerzett és 6 asszisztot adott (ezekből egyet az Európa Ligában), piaci értéke 12 millió euró. Ezt az összevetést tehát a statisztikák alapján pillanatnyilag a walesi játékos nyeri, aki válogatottságból is többet számlál, 10-et, míg Szoboszlai 3-nál tart.

Gareth Bale - fotó: EPA/Georgi Licovski

Csapnivaló idény és forma ide vagy oda, Gareth Bale a támadó szekció legagyobb klasszisa (Fotó: EPA/Georgi Licovski)

Támadók

A jobbszélen sajnos nem Dzsudzsák Balázs jön ki győztesen a Harry Wilsonnal való összehasonlításból. Bár a magyar nemzeti együttes csapatkapitánya 101 válogatottságával és 32 évével sokkal tapasztaltabb 22 éve kollégájánál, de Wilson nem véletlen tartozik a Liverpool kötelékébe. A 9-szeres válogatott szélső a szezont kölcsönben az angol másodosztályú Derby Countynál töltötte, ahol minden sorozatot figyelembe véve 49 tétmeccsen 18-szor volt eredményes és 6 gólpasszt is kiosztott. Piaci értéke 8 millió euró. Ezzel szemben a magyar nemzeti együttes kapitányát már csak 2,5 millió euróra taksálja a Transfermarkt. A mostani szezonban Dzsudzsák az egyesült arab emírségekbeli al-Ittihad csapatában 21 meccsen 5 gólt és 8 gólpasszt jegyzett.

A balszélen is egyértelműen Wales az erősebb. Érdemes lesz figyelni a csupán kétszeres válogatott Daniel James játékát, valószínűleg nem véletlen igazolta le a Manchester United. A 21 éves szélső 33 tétmeccsen 5 gólt és 10 gólpasszt ért el az angol másodosztályú Swansea-ban, piaci értéke 3 millió euró (az MU 17-ért vette). A 14-szeres válogatott Varga Rolandot 900 ezer eurón jegyzi a Transfermarkt. A 29 éves támadó a szezonban 33 meccsen 12-szer volt eredményes a bajnok Ferencvárosban és 7 gólpasszt is kiosztott.

Gareth Bale-t elsősorban a szélen szoktuk meg, Ryan Giggsnél viszont csatár poszton játszik (legalábbis a felállás alapján), és ugyan Szalai Ádám érdemei elvitathatatlanok a magyar válogatott sikereiben, mégis egyértelműen a walesi a jobb játékos, noha nincs élete formájában. Ezt szezonbeli mutató is hűen tükrözik: 42 tétmeccs után 14 gól és 6 gólpassz állt a neve mellett. Piaci értéke ennek ellenére még mindig 70 millió euró, szemben Szalai 3-jával. A magyar válogatott csatára a mostani szezonban 37 meccsen lépett pályára a Bundesligában szereplő Hoffenheimben, 6 gólt és 5 gólpasszt jegyzett. Válogatottságot tekintve Bale 75-nél, Szalai 55-nél jár.

A magyar és a walesi válogatottból összeállított szubjektív álomcsapatunk a következőképpen nézne ki:

Gulácsi Péter – Connor Roberts, Willi Orbán, James Lawrence, Neil Taylor – Joe Allan, Nagy Ádám – Harry Wilson, David Brooks, Daniel James – Gareth Bale

 

További Hírek