Mennyire lehet reális Szoboszlai Arsenalba igazolása?

Nemrég arról számoltunk be, hogy az Arsenal érdeklődik az osztrák Red Bull Salzburg magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik iránt. A hír nem kacsa, az Ágyúsok spanyol menedzsere, Unai Emery valóban kiszemelte a 18 éves játékost, de korántsem biztos, hogy a – mondhatjuk – legnagyobb hazai tehetség végül Londonban köt ki.

Holender Filip és Szoboszlai Dominik a Magyarország-Wales Európa-bajnoki selejtező után a Groupama Arénában 2019. június 11-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Talán furcsa ezt leírni, de megeshet, hogy Szoboszlai túl drága egy olyan csapatnak, mint amilyen az Arsenal.

Jó eséllyel a csapat edzőjének, Unai Emerynek még nem volt ennyire nehéz átigazolási időszaka, mint a mostani. A spanyol mester korábban elmondta, hogy több pozícióban is szükséges megerősíteni a keretet. Kellene egy belső védő, egy-egy góllövő szélső mindkét oldalon és egy jó középső középpályás. Mindezekre 45 millió font áll rendelkezésére.

Az utóbbi posztra szemelte ki Szoboszlait, akiért 15 milliót kínálna a londoni klub, ami magyar játékosért az utóbbi időt figyelembe véve egészen meghökkentő összegnek hangzik.

Az is kicsit hihetetlenül, ugyanakkor felemelően szól, hogy a walesi Aaron Ramsey pótlására keresnek labdarúgót a pálya közepén, aki pályafutását a Juventusban folytatja. Szóval, az ő helyére szeretnék szerződtetni Szoboszlait, ráadásul angol sajtóinformációk szerint még mindig ő az első számú utódjelölt.

Aaron Ramsey-t már várják a Juventusnál (Forrás: Juventus FC - Twitter) Aaron Ramsey-t már várják a Juventusnál (Forrás: Juventus FC - Twitter)Sokáig úgy tűnt, hogy a Paris Saint-Germain 21 éves irányítója, Christopher Nkunku lehet a befutó, hiszen Emery már télen is meg akarta vásárolni, plusz a fiatal futballista áprilisban bejelentette, hogy távozni akar a PSG-ből, de az utóbbi hírek szerint egyre valószínűbb, hogy a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt soraiban tudó RB Leipzigben köt ki a francia.

Így kerülhetett képbe Szoboszlai, de mellette a Sampdoriában futballozó Dennis Praet neve is felmerült, aki iránt több klub is érdeklődik, többek között az AC Milan, amelynek új edzője az a Marco Giampaolo, aki pont a genovai klubtól érkezett, így jól ismeri, mi több, kívánságlistája elején szerepel a belga középpályás.

Így nézve újra „pole pozícióba” kerül a magyar tinédzser.

A 45 milliós büdzsével viszont az Arsenal számára is soknak tűnik a 15 milliós vételár, miközben további erősítésekre lenne szükség.

Elsősorban a védelem közepén, ahol alapjátékosát, kapitányát veszítheti a klub, a francia Laurent Koscielny személyében. A 33 éves hátvédnek jövőre jár le a szerződése, az Ágyúsok hosszabbítási ajánlatára még mindig nem bólintott rá annak tudatában, hogy olyan csapatok érdeklődnek iránta, mint a Dortmund, a Inter, a Lyon vagy a Paulo Sousa által irányított Bordeaux (francia források szerint a Lyon lehet a befutó).

Laurent Koscielny buktatja Robert Lewandowskit az Arsenal-Bayern BL-nyolcaddöntőben - fotó: EPA/Andy Rain Laurent Koscielny buktatja Robert Lewandowskit az Arsenal-Bayern BL-nyolcaddöntőben - fotó: EPA/Andy RainA hátsó alakzat közepére mindenképpen stabil védőre lenne szüksége az edzőnek, a kiszemelt pedig a Barcelonában gyengébb szezont futó világbajnok Samuel Umtiti, akiért eleve 50 millió fontot kellene perkálnia az Arsenalnak.

Ez úgy lenne megoldható, hogy Koscielny eladásából is folyna be valamennyi a kasszába, és azt se feledjük, hogy a kolumbiai kapust, Ospinát már eladta a klub a Napolinak, igaz, mindössze 4 millió euró folyt be ebből az üzletből. Ezek mellett az AC Milan komolyan érdeklődik a középpályás Lucas Torreira iránt. A milánói klub már tett is egy 35 milliós ajánlatot az uruguayiért, de a londoniak elutasították, ennél legalább tízzel többet kérnek.

Hátul B-terv egy másik francia, William Saliba, aki a Saint-Étienne csapatában jó szezont futott, ráadásul feleannyiba kerülne, mint a Barca védője. Ráadásul ő inkább illeszkedne az Arsenal játékospolitikájába – Szoboszlaihoz hasonlóan – hiszen Emery szeret fiatalokhoz nyúlni.

Ez még csak a védelemben felmerült nehézsége volt az edzőnek, a két szélről még nem is tettünk említést, ahova nem egyszerű olcsón olyan játékosokat szerezni, akik jók és gólt is képesek lőni. A két oldalra a belga Yannick Carrasco – jelenleg Kínában futballozik, és visszatérne Európába -, illetve Ryan Fraser a kiszemelt, aki a Premier League-ből kieső Bournemouth támadója. Kettőjükért alsó hangon 45 millió fontot kellene fizetnie a piros-fehéreknek.

Adódik a kérdés, hogy lehet ezt megoldani a rendelkezésre álló pénzből?

Unai Emery (Fotó: EPA/Peter Powell) Unai Emery (Fotó: EPA/Peter Powell)Az egyik lehetőség, hogy játékosokat adnak el, de Emery nem feltétlenül akar ehhez a megoldáshoz nyúlni. A másik, hogy valamelyik kiszemelt játékosról le kell mondani és házon belül oldja meg az edző a problémát.

Utóbbi lehetőség nagyban befolyásolhatja Szoboszlai szerződtetését, hiszen az ő posztján keletkezett űrt lehetne a legkönnyebben betömni, a már rendelkezésre álló labdarúgókkal.

A 20 éves Mattéo Guendouzi tavaly került az Arsenalhoz, 48 mérkőzésen lépett pályára és a bizalmat meghálálta. Ugyanakkor nem ő lenne az ideális megoldás a csapatnak, hiszen a francia inkább védekezésben jeleskedik a pálya középső harmadában, de szakértői vélemények szerint feljebb lehetne csúsztatni, hisz a támadásokat is képes támogatni.

A másik megoldás a még mindig tinédzser Joe Willock, aki már inkább támadó felfogású játékos, az Arsenal U23-as csapatában jól teljesített, de még szüksége van egy kis időre a fejlődéshez.

A klubban mindkét középpályástól sokat várnak. Angol szakértők úgy gondolják, hogy Szoboszlai érkezése visszavethetné kettejük fejlődését -főként Willockét -, talán azzal járna a legjobban Emery, ha bedobná őket a mély vízbe. Rizikós, de akár jövedelmező vállalás lenne a spanyoltól. A kérdés az, hogy egy Arsenal-szintű csapat mennyire engedheti meg ezt magának?

Mindezek mellett a magyar játékos ügynöke, Esterházy Mátyás azt nyilatkozta a Football.Londonnak, hogy Szoboszlai jelenlegi csapatára és az előtte álló feladatokra, kihívásokra koncentrál, nevezetesen az osztrák Bundesligára és a Bajnokok Ligájára. Az sem utolsó szempont, hogy fejlődését tekintve a tinédzser középpályás nagyon jó helyen van, nem biztos, hogy most jött el az ideje annak, hogy egy ilyen nagy csapatba szerződjön. Az angol portálnál fel is tették a kérdést, hogy vajon mennyi játéklehetőséget kaphatna a magyar játékos? A Salzburgban bizonyos, hogy játékban lesz az induló szezonban.

Azért lássuk be, egy Arsenal-ajánlat nem megy el csak úgy az ember füle mellett.