Magyarország az ötszörös győztes Nigériával egy csoportban az U17-es vb-n

A magyar válogatott Nigériával, Ecuadorral és Ausztráliával került egy csoportba a brazíliai U17-es labdarúgó-világbajnokságon.


Az U17-es vb-n 24 csapat vesz részt, a csütörtöki, zürichi sorsoláson hat darab négyes csoportot alakítottak ki. A magyar válogatott a negyedik kalapból várta a sorsolást, amelyen – a FIFA szabályainak megfelelően – a kalaptársak mellett az európai csapatokat sem kaphattuk csoportellenfélnek.

Nigéria a torna történetének legsikeresebb nemzete, korábban ötször nyerte meg a korosztályos vb-t, legutóbb 2015-ben, amikor megvédte címét. Ausztrália a négy ázsiai régióból kvalifikált válogatott egyike és a legsikeresebb is egyben, összesen 12-szere szerepelt a világbajnokságon. Ecuador ötödik U17-es vb-jére készül, először 1987-ben jutottak ki.

A Preisinger Sándor által irányított magyar csapat a májusi Európa-bajnokság ötödik helyezettjeként kvalifikált a tornára, amelyen másodszor szerepelhet. Először 1985-ben, akkor – többek között Brazíliát megelőzve –csoportgyőzesként jutottunk a negyeddöntőbe, majd pont Nigéria jelentette a végállomást egy 3–1-es vereség formájában.

Az U17-es válogatott ünnepli a belgák legyőzését a 2019-es Európa-bajnokságon (Fotó: MLSZ) Az U17-es válogatott ünnepli a belgák legyőzését a 2019-es Európa-bajnokságon (Fotó: MLSZ)A csoportok első két helyezettjei mellett a négy legjobb csoportharmadik jut be a vb nyolcaddöntőjébe.

A világbajnokságnak három város négy helyszíne ad otthont: a brazíliavárosi Estadio Bezerrao, a Goianiában található Estádio Olimpico és Estadio de Serrinha, valamint a vitoriai Estádio Kléber Andrade.

(forrás: FIFA.com) (forrás: FIFA.com)A magyar válogatott mindhárom csoportmérkőzését a goianiai Olimpiai Stadionban játssza le. Október 26-án Nigéria, október 29-én Ausztrália, november 1-jén Ecuador lesz az ellenfelünk.

„Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyire erős a csoport, amibe kerültünk, ez majd az ellenfelek alapos feltérképezését követően derül ki”– mondta a sorsolás után az mlsz.hu-nak Preisinger Sándor.

„Az biztos, hogy olyan válogatottakkal játszunk, amelyek felnőtt szinten gyakori résztvevői a világbajnokságnak, így egész biztos, hogy korosztályos csapatuk is komoly játékerőt képvisel – folytatta a szövetségi edző. – Elsősorban első ellenfelünk, Nigéria eddigi U17-es vb-szereplése tiszteletet parancsoló, az afrikai válogatott ugyanis minden más csapatnál többször nyerte meg ebben a korosztályban a világbajnokságot. A célunk természetesen az, hogy kiharcoljuk a továbbjutást a torna nyolcaddöntőjébe. Örülök, hogy minden csoportmérkőzésünket ugyanabban a stadionban játsszuk, így nyugodtabb lehet a meccsek közötti felkészülés, de bízunk benne, hogy a vb későbbi szakaszában más stadionokat is megnézhetünk majd. A világbajnokságig három összetartás vár még a csapatra, júliusban elsősorban a kerettagok aktuális erőállapotára leszek kíváncsi, illetve megnézzük, hol tartanak azok a labdarúgók, akik az Európa-bajnokságon nem kerültek a csapatba, de számolunk velük a keret összeállításában. Augusztusban, a csehországi Jezek-tornán és szeptemberben, a horvátok elleni felkészülési meccseken már a leendő ellenfelek játékának ismeretében állítjuk össze a programot, és az előttünk álló csoportmérkőzéseket figyelembe véve igyekszünk csiszolni a csapatjátékunkat.”

A nyitómeccset a házigazda brazil együttes Kanadával vívja.

A csoport: Brazília, Kanada, Új-Zéland, Angola

B csoport: Nigéria, Magyarország, Ecuador, Ausztrália

C csoport: Koreai Köztársaság, Haiti, Franciaország, Chile

D csoport: Egyesült Államok, Szenegál, Japan, Hollandia

E csoport: Spanyolország, Argentína, Tádzsikisztán, Kamerun

F csoport: Salamon-szigetek, Olaszország, Paraguay, Mexikó

Az U17-es vb-t október 26. és november 17. között rendezik.