Az UEFA elutasította a Budapest Honvéd óvását

Az Európai Labdarúgó Szövetség elutasította a Budapest Honvéd beadványát, melyben megóvta a Craiova elleni Európa Liga-selejtezős mérkőzést a 120. percben történt incidens miatt.

A Budapest Honvéd közleményét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

Helyben hagyta az UEFA a Craiova továbbjutást


Döntött az UEFA a Budapest Honvéd óvásáról: hiába a botrányos craiovai mérkőzés, az európai szövetség elutasította klubunk beadványát, és a pályán elért eredményt hagyta jóvá. Ami azt jelenti, hogy a Honvéd – veretlenül! – búcsúzott az Európa-ligától, míg az Universitatea Craiva csütörtökön fogadhatja a görög AEK Athént.

A hétfői nap folyamán az UEFA etikai és fegyelmi bizottsága tárgyalta klubunk óvását, s azzal indokolták az elutasítást, hogy véleményük szerint nem történt olyan esemény, amely befolyásolta volna a mérkőzés végkimenetelét.

A kispesti klub kedden 11:30-kor tart sajtótájékoztatót az UEFA döntésével kapcsolatban.

"Nem fogadtuk jól a döntést" - nyilatkozta Mendelényi Dániel, a Honvéd tulajdonosa hétfőn a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának. "Első olvasatra azt kell, hogy mondjam, ez az elutasítás kicsit arról szól, hogy nincs itt semmi látnivaló, menjünk már tovább, felejtsük el ezt az egészet. Nem olyan fából faragták sem a Honvédot, sem engem, hogy ezt ennyiben hagyjuk".

Hozzátette, hogy az UEFA írásban, nyolc oldalas levélben értesítette a klubot a döntésről, amellyel nem értenek egyet. Mint mondta az indoklás ellentmondásokat tartalmaz. Egyrészt az egyik oldalon az UEFA azt hangsúlyozta, hogy "ilyen a futball", a játékosoknak meg kell szokniuk, hogy nyomás alatt játszanak, és végső soron nem volt senki veszélyben. Egy másik oldalon a tények közlésekor pedig azt írták, hogy ha lefújták volna a mérkőzést, akkor - a rendezés biztosításáért felelős személy által az UEFA-ellenőrnek elmondottak szerint - sem a stadionban, sem azon kívül nem tudták volna garantálni senki biztonságát.

A Budapest Honvéd gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel búcsúzott a csütörtöki visszavágón a román Universitatea Craiovával szemben a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének második fordulójában.

A találkozó 120. percében tumultuózus jelenet közepette hanggránát sebesítette meg a játékvezetőt, ami után több mint fél órát állt a játék, mielőtt a tizenegyespárbajra sor került volna – állítólag nem épp sportszakmai indokok miatt folytatódott a találkozó, a helyi csendőrség a résztvevők biztonságát szem előtt tartva kérte, nehogy félbeszakítsák.

Az északír Hunter épp egy csetepatét igyekezett rendezni, mikor a közvetlen közelében felrobbant a hanggránát. Ezek után előbb mentőautó érkezett az ellátására, de a játékvezető talpra állt, majd megkezdődött a maratoni hosszúságú tanácskozás, mi legyen, félbe szakadjon-e a mérkőzés vagy sem. Végül a tartalékbíró vette át a stafétát, fél perc futballimitálás – álldogáló támadók nézték a Honvéd védők labdajáratását – után jöhettek a tizenegyesek. Hogy a kirívó sportszerűtlenség ellenére miért a folytatás mellett döntött az UEFA illetékesekkel egyeztető játékvezetői stáb, annak a helyszínről kapott tájékoztatás szerint megdöbbentő indoka volt: a helyi csendőrség nem tudta garantálni a résztvevők biztonságát, ha lefújják a meccset és a Honvéd így jut tovább. A tizenegyeseket a románok rúgták jobban, így ők jutottak a harmadik körbe.

A Honvéd nem sokkal a találkozó után jelezte, megóvja a mérkőzést, az óvást hivatalosan pénteken be is nyújtotta a klub, melyre az UEFA még aznap azt a választ adta, hétfőn döntenek az ügyben.