Musorujsag
Élő Eredmények

Az UEFA eljárást indított a Honvéd ellen a romániai EL-selejtezőn történtek ügyében

m4sport.hu/MTI
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) eljárást indított a Budapest Honvéd ellen a Craiova elleni, romániai EL-selejtezőn történtek ügyében – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a kispesti klub.

A Magyar Futball Akadémián tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a nemzetközi szövetség kedden délelőtt arról tájékoztatta a Honvédot, hogy a Craiova 60 ezer eurós és három zárt kapus meccses büntetéséből a harmadik mérkőzést két évre felfüggeszti, továbbá a játékosok nem megfelelő viselkedése, a kispesti szurkolók rigmusai, valamint rasszista magatartása miatt eljárást indít a magyar csapat ellen.

„Vicc kategória is lehetne, hogy még ellenünk indult eljárás, aminek az a szomorú üzenete van, hogy hagyjuk abba ezt az egészet” – fogalmazott a kispestiek első embere, Mendelényi Dániel.

„Az lesz a vége, hogy nekünk kell még elnézést kérni, mert félnünk kellett és ilyen körülmények között játszani” – jegyezte meg a klubelnök, aki hétfőn este az M4 Sport stúdiójában kijelentette, nem hagyják annyiban a dolgot, a sajtótájékoztatón pedig hozzátette, már kedden fellebbezést nyújtanak be az UEFA döntésével szemben, amelyben elutasította a klub óvását.

„A hazai rigmusok Trianonról szóltak, meg arról, hogy a halott magyar a jó magyar. Egyáltalán nem szurkolásról volt szó, hanem Magyarország gyalázásáról. Az UEFA mostani döntésével pont szembe megy mindennel, amit a kirekesztésről a szervezet mond. A fellebbezéssel szeretnénk továbbá elérni, hogy a Craiova súlyosabb büntetést kapjon” – így Mendelényi, aki megköszönte a magyar klubok támogatását, mint mondta, „példás az összetartás, hogy kiálltak mellettünk, a szurkolókról nem is beszélve”.

A Budapest Honvéd gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel búcsúzott a csütörtöki visszavágón a román Universitatea Craiovával szemben a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének második fordulójában.

A találkozó 120. percében tumultuózus jelenet közepette hanggránát sebesítette meg a játékvezetőt, ami után több mint fél órát állt a játék, mielőtt a tizenegyespárbajra sor került volna – állítólag nem épp sportszakmai indokok miatt folytatódott a találkozó, a helyi csendőrség a résztvevők biztonságát szem előtt tartva kérte, nehogy félbeszakítsák.

Az északír Hunter épp egy csetepatét igyekezett rendezni, mikor a közvetlen közelében felrobbant a hanggránát, és a videofelvételek tanúsága szerint egy öngyújtó is eltalálta, amit viszont utóbb az UEFA nem látott bizonyítottnak. Ezek után előbb mentőautó érkezett az ellátására, de a játékvezető talpra állt, majd megkezdődött a maratoni hosszúságú tanácskozás, mi legyen, félbe szakadjon-e a mérkőzés vagy sem. Végül a tartalékbíró vette át a stafétát, fél perc futballimitálás – álldogáló támadók nézték a Honvéd védők labdajáratását – után jöhettek a tizenegyesek.

Hogy a kirívó sportszerűtlenség ellenére miért a folytatás mellett döntött az UEFA illetékesekkel egyeztető játékvezetői stáb, annak a helyszínről kapott tájékoztatás szerint megdöbbentő indoka volt: a helyi csendőrség nem tudta garantálni a résztvevők biztonságát, ha lefújják a meccset és a Honvéd így jut tovább. A tizenegyeseket a románok rúgták jobban, így ők jutottak a harmadik körbe, amelyben az AEK Athénnal találkoznak.

További tartalmak