Mi lesz a sorsod Angliában, Nagy Ádám?

Egy sérülés sosem jön jól egy sportoló életében, de Nagy Ádámnak több szempontból is nagyon rossz időpontban történt a Queens Park Rangers elleni mérkőzésen elszenvedett bokasérülése.

Nagy Ádám (Fotó: Facebook/Bristol City FC)
Nagy Ádám gyakorlatilag még meg sem melegedett Bristolban, azonnal bevetette őt Lee Johnson, a csapat menedzsere, a magyar középpályás pedig olyat hasított, hogy szinte mindenki szuperlatívuszokban beszélt teljesítményéről.

A Bristol City augusztus 8-án jelentette be Nagy Ádám érkezését, aki 10-én a Birmingham elleni bajnokin máris játszott, végig pályán maradt és magabiztos, már-már kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amivel nagyban hozzásegítette a Vörösbegyeket az idegenbeli pontszerzéshez.

A QPR ellen tizenegyesekkel elveszített ligakupa meccsen csereként bő negyedórát kapott, viszont a londoniak elleni bajnokin újra kezdő volt, mi több, csapata első gólját is ő szerezte a 2-0-ra megnyert összecsapáson.

Nagy Ádám első bristoli gólját ünnepli (középen) (Forrás: Bristol City - Facebook) Nagy Ádám első bristoli gólját ünnepli (középen) (Forrás: Bristol City - Facebook)Ám jött a kellemetlen keserű pirula a 42. percben, egy szerelés alkalmával akkora rúgást kapott a bokájára, hogy le kellett cserélni. A mérkőzés után még arról lehetett hallani, hogy pár nap és jól lesz Nagy, ehhez képest a Derby County elleni mérkőzésre az utazókeretbe sem került, mint kiderült nem véletlenül.

A bajnoki előtt nyilatkozta Lee Johnson, hogy több hét kihagyás vár a magyar szűrőre, az sem kizárt, hogy kés alá kerül, de előtte tüzetesebb vizsgálatokat végeznek rajta az orvosok. Ezt hallva, kicsit lefagytam.
Szerencsére a specialisták már lényegesen jobb hírrel szolgáltak a beharangozott vizsgálat után: a műtéti beavatkozást megússza, de 3-4 hetet ki kell hagynia.

Olyan hetekről beszélünk, amelyek hihetetlenül fontosak lennének a pályafutásában és a magyar válogatottnak egyaránt, hisz a nemzeti csapat sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőre készül Szlovákia ellen.

Az ominózus QPR-meccs augusztus 17-én volt, a Rossi-legények szeptember 9-én mérkőznek meg a szlovákok ellen. Az 5-i Montenegró elleni felkészülési mérkőzésről itt nem is érdemes beszélni, hisz nem tétmérkőzésről van szó, egy sérüléséből éppen kievickélő játékost egy ilyenre nem is lenne érdemes bevetni.

Viszont az északi szomszédjaink elleni derbire nagyon optimista számítások alapján akár felmerülhetne. A sérüléstől számítva 23 nap, azaz több mint három hét telik el addig – tán csoda sem kell hozzá -, ha jó ütemben gyógyul a duzzanat a fránya bokán, számíthat rá Marco Rossi szövetségi kapitány.

Kérdés: ha kész is a játékra, érdemes-e kockáztatni, hogy esetleg rásérül a selejtezőn? Arról nem beszélve, hogy ebben a három hétben teljes értékű munkát nem is tud végezni, ami szintén melegágya lehet egy új sérülésnek. Pedig nagyon kellene egy jó és egészséges Nagy Ádám a válogatottnak, főként akkor, amikor a középpályán további sérülések okoznak fejtörést Rossinak. Kalmár Zsoltot megműtötték, Kleinheisler László és Holman Dávid állapota sem megnyugtató.

Budapest, 2018. november 18. Nagy Ádám gólöröme a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2018. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2018. november 18.
Nagy Ádám gólöröme a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2018. november 18-án.
MTI/Koszticsák SzilárdA válogatott mellett viszont egyéb aggasztó jelek is mutatkoznak, amelyek megnehezíthetik Nagy Ádám dolgát Bristolban.

Mivel a Cityben játszik, szívmelengető, hogy a csapat az utolsó két mérkőzését behúzta a bajnokságban, nem kizárt, a későbbiekben akár a feljutás (Premier League) sem elképzelhetetlen a bristoli csapatnak, amely a jelek szerint Nagy nélkül is képes nyerni!

Ettől még mindig nem kellene aggódni, hiszen Nagy Ádám bő 150 perc játék után szépen elkápráztatta a Bristol-híveket és magát az edzőt is. Imádják, és szép jövőt jósolnak neki.

Csakhogy nem ő az egyetlen új szerzemény, akiről így gondolkodnak, ráadásul pont az ő posztján figyeltek fel egy fiatalra, akit máris megénekeltek a Bristol City szurkolói, egy Chumbawamba-dalra hivetkozva.
A Queens Park-mérkőzésen Nagy helyére egy 18 éves francia tehetség, a feltűnő fizimiskájú Han-Noah Massengo lépett pályára a szünetben.

Han-Noah Massengo (középen) (Forrás: Bristol City - Facebook) Han-Noah Massengo (középen) (Forrás: Bristol City - Facebook)A 2-0-s győzelemmel véget ért mérkőzésen a csapatnál a másik gólt rúgó Afobét választották a meccs emberének, de a whoscored szerint viszont a magyar középpályás volt a legjobb, függetlenül attól, hogy csak az első félidőben volt pályán a kellemetlen belépőnek betudhatóan.

Ugyanakkor a Monaco B csapatából igazolt tinédzser játéka is kitűnt a diadal alkalmával, és róla is kizárólag elismerően beszéltek a közösségi médiában a Bristol-hívek és az edző Johnson is, aki a Derby ellen – Nagy híján – nem hezitált, a kezdőbe tette Massengót.

A kis francia pedig meghálálta a bizalmat, erről pedig a Bristol Post is megemlékezett, aki 8-as osztályzattal jutalmazta az igyekezetét.

„Energikus játékkal rukkolt elő a középpályán. Micsoda játékos lesz ez a srác, ha beérik, még csak 18 éves. Helyenként kicsit szétszórt, de nagyrészt jól tartotta a labdát. A második legtöbb labdaszerzés fűződik a nevéhez.”

Arról is írt a bristoli lap, hogy Lee Johnson kevés játékost igazolt, de gyakorlatilag minden esetben jó döntést hozott. Külön kiemelik Nagyot és Massengót, akik egyaránt bizonyítottak a mesternek, ugyanabban a pozícióban.

A Bristol City mestere, Lee Johnson (Forrás: Bristol city - Facebook) A Bristol City mestere, Lee Johnson (Forrás: Bristol city - Facebook)Szóval ezen a ponton bújik ki belőlem az aggodalom. Nagyon szeretem Nagy Ádám játékát, ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül. Már a 2016-os Eb-előtt kiemelten figyeltem a játékát, izgatottan vártam, hova fog igazolni a Ferencvárosból. Nem tagadom, kicsit elszomorodtam, amikor végül Olaszországot és a Bolognát választotta.

Valahogy, valamiért a magyaroknak – legyenek bármennyire jók – nem jön ki a lépés az olasz csizmában (Détári Lajos üdítő kivétel). Még csak azt sem lehet mondani, hogy amikor pályára lépett, rosszul teljesített volna Nagy, de mégis parkolópályára került.

(Csendes mellékzönge, hasonló félelmeim vannak Schäfer Andrással kapcsolatban: a Genoa leigazolta, csak a Primavera-csapatnál játszott, hatszor, most kölcsönadta a másodosztályba kieső veronai Chievónak. Hamarosan megtudjuk, jó-e ez neki)

Visszatérve Nagy Ádámhoz, úgy érzem, nem érdemelte meg a mellőzést a piros-kékeknél, miközben a válogatottban folyamatosan pazar játékkal örvendeztette meg a magyar válogatottat és a magyar szíveket.

Nyáron mindenképpen csapatot kellett váltania (és mindenképpen elhagyni Olaszországot). Jött is a bombahír, Nagy Ádám az angol Championshipbe a Bristol Cityhez igazolt. Az első reakció: öröm és kétségbeesés. Vegyes érzelmek és idejekorán mindkettő jogossága bizonyítást nyert.

Öröm, mert úgy sejtettem, hogy okos és technikás stílusával oktatni fogja a teljes angol másodosztályt. Kétségbeesés, mert ennek a bajnokságban a „pitbulljai” nem nézik jó szemmel, ha valaki tüsténkedik.
Másfél meccs kellett hozzá. Szerencsére nem nagy a sérülés, de tartok attól, hogy nem az utolsó. A Champinshipben igazi brusztos kemény legények futballoznak.

Ez csak feltételezés, a jövő eldönti, jogos-e félelmem, az viszont a szomorú jelen, hogy a pengés magyar kénytelen kihagyni mérkőzéseket. A BC 24-én a Hull City otthonába látogat a Bristol, 31-én a Middlesbrough együttesét fogadja. Ezeken a mérkőzéseken garantáltan nem lép pályára Nagy, ahogyan borítékolható, hogy ebben az időszakban a tréner Massengónak szavaz bizalmat a szűrő posztján, ahogyan azt tette a Derby County ellen.

A Kosok ellen bizonyított a francia. Kíváncsiságból kutakodtam a neten, és láthattam, mit művel a bozontos hajú tini. Nincs kétség, ügyes a gyerek, de nem éri el Nagy Ádám szintjét. Még nem! És ez lehet az intőjel. Az, amit a Bristol Post írt, miszerint az edző is elégedett vele, illetve mekkora lehetőség is rejlik benne.

Nagy Ádám is fejlődhet még, de ő már egy kész játékos, ezt minden alkalommal tudatja velünk, mikor pályára lép. Massengo viszont egy ígéret, aki mindössze 18 éves (Nagy Ádám 24).

Nagy dilemma lehet ez Lee Johnsonnak: Nagy vagy Massengo? A magyart 2,5 millió euróért vette a klub, a franciát 8-ért. Ha jól teljesítenek, bármelyikük jól eladható egy PL-csapatnak, sokszoros áron. Ehhez viszont az kell, hogy játéklehetőséget kapjanak. Kétséges, hogy egyszerre lesznek a kezdőben ők ketten, ergo Johnsonnak választania kell.

Tegyük félre azt, hogy magyarok vagyunk, próbáljunk gondolkodni a Bristol edzőjének fejével. Kit favorizáljak? Nagyot, aki kész játékos, aki komoly erőssége lehet a csapatnak, pontokat érhet jelenléte, látványos gyors játékot biztosít, vagy Massengót, aki óriási tehetség, 18 éves, ha szépen felépítjük, kihozzuk belőle, ami benne rejlik, akkor óriási hasznot kasszírozhat be a klub? Röviden úgy is feltehető a kérdés: biztosra menjek, vagy húzzak 19-ra lapot? (De legyünk őszinték, a francia mély vízbe dobása nem is tűnik olyan nagy kockázat.)

Annyival mindenképpen beljebb vagyunk, hogy Johnson látja – és ezt ki is fejezte –, Nagy milyen jó labdarúgó, szemben Donadonival, Filippo Inzaghival és Sinisa Mihajloviccsal. Persze, ők is láthatták, csak nem neki szavaztak bizalmat.

Mi lesz a sorsod Angliában, Nagy Ádám?