Elhunyt a Vasas történetének legsikeresebb futballistája

Nyolcvanhat évesen elhunyt Berendy Pál, a Vasas legsikeresebb labdarúgója.

Budapest, 1962. április 8. A Vasas csapata a Vasas - Újpesti Dózsa bajnoki labdarúgó-mérkőzésen a Népstadionban: balról Bundzsák Dezső, Berendy Pál, Kékesi Mihály, Machos Ferenc és Sárosi László (b1-b5). A végeredmény: 2:1. MTI Fotó: Mikó László Berendy Pál (1932-2019) (fotó: MTI/Mikó László)A játékos haláláról hozzátartozói szerda reggel tájékoztatták az angyalföldi egyesületet.

A klub honlapján emlékeztetett: Berendy Pál játékosként ötször volt bajnok a Vasassal (1957, 1961, 1962, 1965, 1966), illetve Illovszky Rudolf vezetőedző segítőjeként még az 1977-es elsőségnek is tevékeny részese volt. Így a Vasas mind a hat bajnoki aranyérméből kivette a részét.

Pályafutása során 382 élvonalbeli és 24 válogatott mérkőzésen lépett pályára, részt vett az 1958-as világbajnokságon, amelyen két meccsen lépet pályára. A bajnoki aranyérmek mellett további sikereknek is részese volt: egyszer nyert Magyar Kupát, négyszer Közép-európai Kupát, illetve szerepelt a Bajnokcsapatok Európa Kupájában elődöntős csapatban.

Játékoskarrierjét követően utánpótlásedzőként is megfordult a Vasasban, amely munkásságát életműdíjjal ismerte el. Július ötödikén még ott volt az Illovszky Rudolf Stadion ünnepélyes átadóján.

A klub Berendy Pált a saját halottjának tekinti.