Musorujsag
Élő Eredmények

Október elején újra pályára léphet Nagy Ádám

Október elején újra pályára léphet Nagy Ádám

m4sport.hu
Nagy Ádám legutóbb augusztus közepén lépett pályára a Bristol City színeiben. Azon a 17-i napon rúgott egy szép gólt a Queens Park Rangersnek, majd kapott egy akkorát a bokájára, hogy végül le kellett cserélni a szünetben.

Az első nagy ijedtség után úgy tűnt, hogy nem olyan vészes a sérülés, ami magyar szempontból azért volt fontos, mert a válogatott éppen egy sorsdöntőnek titulálható Eb-selejtező előtt állt Szlovákia ellen. Egy ilyen mérkőzésen nagy szüksége volt Marco Rossinak egy jó és egészséges Nagy Ádámra.

A magyar szövetségi kapitány a Montenegró elleni, szeptember 5-én rendezett tét nélküli meccsen – nagyon helyesen – még nem vetette be Nagyot, 9-én viszont már ott láthattuk Szalaiékkal a fontos szlovák-meccsen.

A középpályás feledhető 64 percet töltött a pályán, látszott rajta, hogy nem teljesen fitt. Magyar szemmel öröm az ürömben, hogy mellette – talán visszafogottságának is köszönhetően – megláthattuk, hogy milyen magas szinten képes végezni a kulimunkát Kleinheisler László. Kár, hogy ez nem volt elég ahhoz, hogy a nemzeti csapat elkerülje a vereséget, amelyet nem feltétlenül érdemelt meg.

Legalább ennyire rossz hír, hogy a jelek szerint Nagy Ádámot túl korán vetette be a kapitány, a bokája nem bírta a terhelést. Lee Johnson, a Bristol menedzsere kifejezetten bosszús volt, hogy sérülten kapta vissza játékosát a válogatottól.

Szalai Ádám, Szoboszlai Dominik, Nagy Ádám és hátrébb Varga Ronald a szlovákok elleni Eb-selejtező után. (Forrás: MLSZ)

Bosszúsága teljesen érthető, mert a Cityt komoly sérüléshullám sújtja, több alapembere is sérült listára került.

A kongói Benik Afobe gyakorlatilag Nagy Ádámmal egy időben robbant be a bristoli köztudatba, szépen rugdosta a pontokat érő gólokat a csapatnak térdsérüléséig, amely több hónapra harcképtelenné tette.

Nem sokkal Nagy Ádám kidőlése után a csapat védelmének vezére, a cseh Tomas Kalas is a maródiak listájára került, óriási vérveszteség volt Johnson számára. A középpályán a magyar a nagy hiányzó, de a felsoroltak mellett Korey Smith, Jay Dasilva és Bailey Wright sem áll az edző rendelkezésére.

A csapat erejét mutatja, hogy ennek ellenére veretlen maradt és jól áll a bajnokságban. Pedig ekkora veszteségeket a legjobb együttesek is megéreznek.

Amióta Nagy Ádám kiesett, hat mérkőzést játszottak a Vörösbegyek. 3-3 győzelemmel és döntetlennel zártak. Kilenc forduló után a 8. helyen állnak, mindössze három ponttal lemaradva az éllovas West Bromtól, Gera Zoltán korábbi csapatától. Egy felforgatott csapattól nem rossz teljesítmény.

A sérültek helyettesei remekül teljesítettek, ez igaz a francia tinire, Han-Noah Massengóra is, aki Nagy Ádám kidőlésével megkapta a lehetőséget a fiatal – 38 éves – és merész trénertől.

Ahogyan a Bristol Post írja: „a 18 éves Han-Noah Massengo kimagaslóan teljesít. A fiatal francia mérkőzésről mérkőzésre jobban játszik, láthatóan nagy jövő előtt áll. Han-Noah korát maghazudtolóan érett játékkal rukkol elő, és elképesztően népszerű a szurkolók körében. Jól védekezik és fantasztikusan lép be a támadásokba. Technikailag is nagyon jó, a labdái szinte mindig célba érnek. Ha Nagy Ádám újra egészséges lesz, érdekes lesz megfigyelni, hogy építi be őket a csapatba a menedzser.

Han-Noah Massengo (jobbra) és rajongói parókában (Forrás: Bristol City – Facebook)

A bristoli újság szavai alapján mindkettőjüknek helye lenne a kezdőben, de az erősen kétséges, hogy Nagy Ádám és a francia tehetség egyszerre lesz a pályán. Sajnos alapvető különbség kettejük között, hogy a magyar középpályás csak három meccset játszott a Bristollal –végig csak egyet – míg helyettese már nyolcszor öltötte magára a gárda mezét, hatszor végig a pályán maradt.

Ráadásul a csapat utolsó mérkőzésein volt ő a szűrő és vele is lendületben maradtak a bajnokságban. A kora is mellette szól. Igaz, a magyart pedig rutinja támogatja.

Pár napja, a Preston elleni 3-3-as döntetlennel véget ért találkozó előtt Jamie Mc Allister, Johnson jobb keze a csapat magyar játékosának állapotáról adott biztató képet.

„Ő (Nagy Ádám) jól van, állapota gyorsan javul. Most még korai lenne arról beszélni, mikor tér vissza, de az elmondható, hogy napról napra jobban van. Rengeteget dolgozik a teremben, pár nap, és akár újra a füvön láthatjuk. Mint mondtam, remekül alakul az állapota.”

Egy szurkolói fórumon az egyik hozzászóló tudni véli, hogy mikor lép újra az említett fűre.

„Johnson reménykedik, hogy a Reading ellen már számolhat vele.”

A Bristol City október ötödikén fogadja a Readinget. Addig egyébként lesz még egy fellépése a csapatnak, a verhető Brentford otthonában, ahol borítékolható, hogy Massengo újabb bizonyítási lehetőséget kap.

Utána viszont megnyílhat a kapu Nagy Ádám előtt, akit annak ellenére, hogy még nem sokat láthattak a pályán, már nagyon várnak.

Fotó: https://www.bristolpost.co.uk

„Amennyiben az elkövetkező pár hónapban képesek leszünk a play-off pozíciók közelében maradni, akkor már láthatunk párat ezekből a srácokból a pályán – főként Tomas Kalast, Jay Dasilvát, és Nagy Ádámot – így még erősebb lehet a gerince a csapatnak, habár a helyetteseik jelenleg jól teljesítenek” – olvasható a Preston elleni meccs bristoli beharangozójában.

Jó látni, hogy bár alig látták még a pályán, feltétel nélkül hisznek benne és a Vörösbegyek alapvető erősségének tartják a magyart.

Ha minden igaz, már csupán egy hetet kell várni arra, hogy újra harcolhasson a csapatért és önmagáért is a pályán.

Borítókép: Nagy Ádám (Fotó: Twitter/Bristol City FC)

További tartalmak