×

Rossi: Tudjuk, hogy okozhatunk kellemetlen perceket a horvátoknak

Hamarosan újabb Eb-selejtezőkön lép pályára a magyar válogatott. Marco Rossi, a nemzeti csapat szövetségi kapitánya reméli, hogy Horvátországban sikerül egy jó eredményt elérni, Azerbajdzsán ellen pedig kötelezőnek tartja a győzelmet.

Podgorica, 2019. szeptember 6. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Montenegró – Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzésen Podgoricában 2019. szeptember 5-én. Montenegró 2-1-re győzött. MTI/EPA/Boris Pejovic

Október 10-én a horvátok vendégségében javíthatja ki a szlovákok ellen elszenvedett csorbát a magyar válogatott, 13-án pedig Azerbajdzsánt fogadja a Rossi-csapat.

A Tihany Viktornak adott interjúban a kapitány elmondta, hisz abban, hogy az első mérkőzésen fegyelmezett és taktikus játékkal meg lehet lepni a horvátokat, akik viszont egy nem várt és kellemetlen döntetlen után várnak minket. Pár nappal később viszont csakis a 3 pont elfogadható a számára, a déli szomszédjainkat meglepő azeri válogatott ellen.

Marco Rossi: A nagy játékosok, mint amilyenek a horvátok, pontosan tudják, hogy nem fér bele több botlás. Most már nem hibázhatnak többet, nem is fognak hibázni. Emiatt nekünk jóval nehezebb lesz, de tudjuk, hogy okozhatunk nekik kellemetlen perceket, ha követni tudjuk a taktikai utasításokat az elejétől a végéig. Nem szabad semmi mással foglalkoznunk, csak azzal, ami a pályán történik. Nem mehetünk úgy Horvátországba, hogy ott is nyerünk, hisz pontosan tudjuk, hogy ki ellen lépünk pályára. Ha mindenki úgy játszik, ahogy tud, és betartjuk a taktikát, amit megbeszélünk, akkor talán lehet esélyünk egy jó eredményre. Jelenleg az a terv, hogy Baráth Botond eltiltása miatt Kádár Tamás fog belső védőt játszani Willi Orbánnal.

M4 Sport: Kicsit érdekes lesz az Azerbajdzsán elleni meccs a zárt kapu miatt. Mire számít azon a mérkőzésen?

Marco Rossi: Egy éve vagyok szövetségi kapitány és már másodszor fordul elő velem, hogy zárt kapus mérkőzést kell játszani. Nem vagyunk szerencsések ebből a szempontból, de legutóbb jól sült el, hiszen nyerni tudtunk Görögország ellen. Remélem sikerül megismételni azt az estét. Egy nagyon nehéz, döntő jelentőségű mérkőzésre számítok. Ha begyűjtenénk ellenük a három pontot, akkor úgy léphetnénk pályára az utolsó selejtezőn, hogy még mindig van esélyünk kijutni az Európa-bajnokságra. Ehhez nyerni kell Azerbajdzsán ellen, ez kulcsfontosságú. Nincs más opció, de biztos, hogy nagyon nehéz lesz.

M4 Sport: Mi a helyzet Nagy Ádámmal, hiszen eltiltása miatt nem fog játszani Horvátország ellen, de Azerbajdzsán ellen már pályára léphet. Arról is lehetett hallani, hogy a Bristol Cityben nem örültek annak, hogy sérülten játszott a szlovákok ellen.

Marco Rossi: Valóban szóvá tették, hogy pályára küldtük annak ellenére, hogy nem volt teljesen egészséges, de soha nem erőltettem, hogy játsszon. Beszéltem vele és azt mondta, hogy játszani akar. Ez Magyarország. Lehet emiatt reklamálni, de ha a válogatottba hívunk egy játékost, akkor ő szívvel-lélekkel a csapat rendelkezésére akar állni. Én ebből nem csinálok problémát. Ha visszagondolok a szlovákok elleni mérkőzésre, hibát követtem el azzal, hogy Nagy Ádám kezdett és nem Pátkai Máté. Ádám sérülten kezdett, majd lecseréltem Mátéra, aki szintén nem volt teljesen egészséges. Elismerem, itt én hibáztam, nem is keresem a kifogásokat, azt meg már soha nem tudjuk meg, mi lett volna, ha valaki más játszik helyettük.

M4 Sport: Beszéljünk a frissen kihirdetett keretről, hiszen két fontos változás is van. A 33 éves újpesti Feczesin Róbert behívása a meglepőbb, hiszen ő nem a jövő játékosa.

Marco Rossi: Ő az a középcsatár, aki a lehető legjobban tudja tehermentesíteni Szalai Ádámot. Először is, ő egy harcos, másodszor pedig ő mindig a csapatért játszik. Szerintem most jött el az ő pillanata. Figyelem azóta, hogy hazajött az Újpestbe, de előtte is, amikor még külföldön játszott, de az nem sikerült neki a legjobban. Most van az a pillanat, amikor jó formában van és tud segíteni a csapatnak.

M4 Sport: A másik változás Tamás Krisztián, egy újabb balhátvéd, Ferenczi János ezúttal nem került be a keretbe.

Marco Rossi: Tamás már korábban is kapott tőlem meghívót, mert szerettem a játékát, de az elmúlt szezonban, amikor a Vidiben játszott, nem tudott stabil, jó teljesítményt nyújtani, most viszont az új idényben, az elmúlt 3-4 mérkőzésen mindig kiemelkedően játszott. Személyisége, fizikális felépítése és egyéni képességei miatt küldtem neki meghívót. Ráadásul Horvátország ellen még erősebbnek kell lennünk a védelemben.