Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Magyar és horvát győzelmekkel lehet biztos Dzsudzsákék Eb-részvétele

m4sport.hu
A horvátoktól két papírforma-győzelem, tőlünk egy elvárt siker és egy nagy bravúr kellene ahhoz, hogy ne kelljen számolgatni és a Nemezetek Ligájára hagyatkozni az Eb-részvétellel kapcsolatban.
Gulácsi Péter és Szalai Ádám öröme a márciusi, horvátok elleni győzelem után, bízunk benne a selejtezők végén is lesz minek örülni.  MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön Horvátországban 3-0-ra kikapott Európa-bajnoki selejtezőn. A csoport másik találkozóján a szlovákok hazai környezetben 1-1-es döntetlent játszottak Wales együttesével.

Ennek köszönhetően még nem úszott el teljesen a remény, hogy Dzsudzsákék hazai környezetben pályára léphessenek az Eb-n. Ehhez azonban sok mindennek kellene teljesülnie. Ha a csoportban jönnek a papírforma eredmények és születik hozzájuk egy magyar bravúr, ott vagyunk az Eb-n.

A legfontosabb, hogy vasárnap este, a Groupama Arénában legyőzzük Azerbajdzsánt. A két együttes hetedszer csap össze és eddig hat magyar győzelem a mérleg. A mostani sorozatban idegenben 3-1-re nyert Marco Rossi együttese.

Amennyiben vasárnap sikerül nyerni és a selejtezők vége felé egyre jobb formában játszó horvátok legyőzik hátralévő meccseiken a szlovákokat és a walesieket is, úgy az utolsó fordulóban a magyar együttes a továbbjutásért léphet pályára Cardiffban.

Ha a horvátok hozzák a meccseiket, akkor a zárófordulóban – melyben ők nem lépnek pályára – már biztos csoportelsőként nézhetik a meccseket. A magyar együttesnek ebben az esetben 12 pontja lenne, kettővel több mint Walesnek és a szlovákoknak.

Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs is sokat tehet a magyar Eb-részvételért. MTI/Illyés Tibor

Az utolsó körben Wales–Magyarország és Szlovákia–Azerbajdzsán meccseket rendeznek, és ha addig nem borul a papírforma, a négyből még három csapat is reménykedhet. Ha megint az esélyeket nézzük, szlovák győzelem születik, így ők 13 ponttal zárnak. Ennek köszönhetően a walesi-magyar meccsen csak a győzelem jelenthet továbbjutást bármelyik félnek, döntetlen esetén a szlovákok a továbbjutók. (Ugyanannyi ponttal zárnánk, de mivel kétszer is kikaptunk tőlük, így ők előttünk állnak.) Walesi győzelem esetén pedig Bale és csapata lenne biztos Eb-szereplő.

Természetesen még számtalan lehetőség van, hiszen egy magyar győzelemmel, vagy akár két döntetlennel is ott lehetünk a 2020-as tornán, de ehhez a csoport többi eredményének is úgy kellene alakulnia.

De ez mind csak számolgatás, a legegyszerűbb úthoz elsősorban a magyar együttes játékának javulására, két győzelmére és a horvátok sikereire van szükség. Ugyanakkor ha Modricék a hétvégén nyernek Wales ellen, már biztos Eb-résztvevők és a szlovákok elleni meccs számukra már tét nélküli, kérdéses, milyen csapattal állnak ki. Amennyiben bármelyik riválisunk pontot-pontokat szerez a horvátok ellen, úgy borul minden a fentebb említettekből és előfordulhat, hogy a Nemzetek Ligájából kvalifikálhat a magyar együttes, ehhez azonban a többi csoportban is úgy kell alakulnia az eredményeknek, ráadásul ott még egy négyes tornán (két elődöntővel és egy döntővel) kell kiharcolni a továbbjutást.

A hátralévő mérkőzések:
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Wales–Magyarország
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán

A csoport állása:
1. Horvátország 6 4 1 1 13- 5 13 pont
2. Szlovákia 6 3 1 2 10- 8 10
3. Magyarország 6 3 – 3 7- 9 9
4. Wales 5 2 1 2 5- 5 7
5. Azerbajdzsán 5 – 1 4 5-13 1