×

Változatlan alapjátékkal megy a vb-re az U17-es válogatott

Készen áll a világbajnokságra a magyar U17-es labdarúgó-válogatott, amely szombaton utazik el a torna helyszínére, Brazíliába. Preisinger Sándor szövetségi edző az M4 Sportnak elmondta, nem terveznek változtatni a csapat alapjátékán.

A magyarok, akikre szombaton 29 órás utazás vár a helyszínre, október 26-án közép-európai idő szerint 22 órakor Nigériával kezdenek, majd három nappal később Ausztráliával találkoznak, november elsején pedig Ecuador ellen zárják a csoportkört. Mindhárom mérkőzést Goianiában, a 13 500 néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban rendezik. Az M4 Sport és az m4sport.hu a magyar válogatott összes vb-meccsét élőben közvetíti.

A magyar u17-es válogatott vb-programja (Forrás: M4 Sport)Az Európa-bajnokságon elért ötödik helyével kvalifikáló együttes szövetségi edzője, Preisinger Sándor az M4 Sport pénteki Sporthíradójában elmondta, két külföldi tornával készültek a vb-re, a csehországi túra nem sikerült jól, de rávilágított egy-két hibára, a második, horvátországi erőpróba viszont már szakmai szempontból és az eredményt tekintve is jobb volt.

Kérdésre válaszolva Preisinger Sándor elárulta, a nyár végén arrogancia és nagyképűség jeleit vélte felfedezni néhány játékosnál, de ezeket sikerült kezelni.

„A korosztályból adódóan előfordulhatnak ilyen kilengések. Ebben az esetben a sikerességet nehezebben kezelte a társaság, mint a korábbi sikertelenséget, egy-két dolgot helyre kellett tenni. Én az egyenes kommunikáció híve vagyok, elmondtam a csapatnak, a srácok pedig megértették, hogy hova készülünk, miért folyik ez a felkészülés és mi a módja annak, hogy a csapat továbbra is sikeres legyen. A horvátországi túrán már újra az a fajta mentalitás és hozzáállás jellemezte a csapatot, ami korábban.”

A 2019-es U17-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságon részt vevő magyar válogatott tagjai a telki edzőközpontban 2019. október 17-én. Az alsó sorban balról jobbra: Orosz Donáth, Ominger Gergő, Komáromi György, Zuigeber Ákos, László Dávid, Kata Mihály, Kosznovszky Márk, Major Sámuel, Posztobányi Patrik, Buna Gábor, Molnár Rajmund és Németh András. A középső sorban balról jobbra: Belvon Attila pályaedző, Thurzó Balázs csapatorvos, Selyem István fizióterapeuta, Szigeti György erőnléti edző, Kövesfalvi István kapusedző, Preisinger Sándor, a magyar válogatott szövetségi edzője, Szekeres Adrián videó elemző, Schuth Gábor erőnléti edző, Smeló Dávid fizióterapeuta, Bokor Péter sajtófelelős, Páll Áron csapatmenedzser és József Tamás sportfelszerelésért felelős. A felső sor balról jobbra: Hosszú Zétény, Tóth Borisz, Sipos Gábor, Vaits Marcell, Megyeri Gábor, Horváth Milán, Balogh Botond, Hegyi Krisztián, Baráth Péter, Mester Csaba és Hajdú Roland (Fotó: MTI/Illyés Tibor)Az U17-es korosztálynál szintén fontos kérdés a telefonhasználat, a szakmai stáb ezt úgy szabályozza, hogy a játékosok naponta maximum két órát vehetik magukhoz a készülékeket.

„A srácok elfogadták, hogy ez a szabály van a csapatnál. A különböző mérésekhez használják a telefonjukat, illetve este, amikor a szülőkkel vagy a barátnőkkel lehet beszélni. Azt gondolom, hogy a pihenés vagy az edzések alatt teljesen felesleges, hogy náluk legyen és elvonja a figyelmüket attól a dologtól, amiért ott vagyunk” – fogalmazott a tréner.

A szakvezetés egyértelmű célja a nyolcaddöntőbe jutás, Preisinger Sándor szerint ehhez a kellő motiváció is megvan a játékosoknál.

„Talán az a legfontosabb, hogy a belső motiváció a helyén van náluk. Nem szeretem, amikor valaki arról beszél, hogy az edzőnek kell motiválni, hiszen a játékosnak rendelkeznie kell azzal a belső motivációval, hogy mit akar elérni ebben a sportágban és ezért mindent meg kell hogy tegyen. Akiben ez nincs meg, az élsportra szerintem nem alkalmas. Ehhez a belső akarathoz a szakmai stábbal hozzá tudjuk tenni a magunkét. Egy világbajnokságra amúgy sem kell motiválni senkit, hiszen ez a sportág legnagyobb eseménye.”

A szövetségi edző az Európa-bajnokság után úgy nyilatkozott, hogy a csapat fizikai lemaradásban az európai élfutballhoz képest, ez azonban szerinte már nem jelent problémát.

„Azt gondolom, hogy ezen a téren nagyot tudtunk előrelépni, hiszen a selejtezősorozat és az Európa-bajnoki mérkőzések megmutatták, hogy ebben a közegben ez a keret tud szinteket lépni felfele. Jelenleg azt érzem, hogy a válogatott keret fizikai állapota közelít az optimálishoz és nem hiszem azt, hogy bármelyik ellenfél a csoportból jobb fizikai állapotot mutatna, mint az ellenfelek az Európa-bajnokságon. Azt gondolom, hogy ezzel nem lesz gond. A sajátos körülményekre, a melegre és a páratartalomra próbálunk felkészülni, hogy ezeket minél jobban bírjuk illetve hogy a mérkőzések után minél jobban és minél gyorsabban regenerálódjon a csapat.”

A szakember szerint a csapat mentálisan is jó kondícióban van, és bár szeretnének törekedni a labdabirtoklásra, az alapjátékon nem terveznek változtatni.

„Remélem, hogy labdabirtoklás tekintetében tudunk előrelépni, de nem a labdabirtoklás nyeri meg a mérkőzést. Próbálunk az erősségeinkre építeni, valószínű, hogy egy spanyol vagy egy brazil csapat ellen nem fogjuk birtokolni a labdát 60-70-80 százalékban, hanem abból a fegyelmezett védekezésből próbáljuk megnyerni a mérkőzést, ami a racionálus futballunk egyik fontos alapköve. Megmutattuk a portugál válogatott ellen is, hogy az ellenfél 70 százalékos labdabirtoklással sem tudott annyi helyzetet kialakítani, mint mi a 30-cal.”