Sallói Dániel úgy érzi, sokat fejlődött Amerikában

Sallói Dániel úgy érzi, azzal, hogy az akadémiáról indulva alapemberré küzdötte fel magát az észak-amerikai profi labdarúgó-ligában szereplő Sporting Kansas Cityben, hatalmas fejlődésen ment keresztül, és egyelőre nem is tervezi távozni a csapattól.

A 23 éves magyar csatár az előző idényben 14 gólig és főcsoport-döntőig jutott a Sporting Kansas Cityvel az MLS-ben, most azonban nem sikerült a rájátszásba kerülés, az együttes 11. lett a nyugati főcsoportban.

A szabadságát Magyarországon töltő Sallói az M4 Sport csütörtöki Sporthírradójában elmondta, ő és a csapat is nehéz éven van túl, az MLS-re ugyanakkor jellemző, hogy egy sikeres évet nem feltétlenül követ egy újabb jó szezon. „A tavaly konferenciadöntőbe jutott négy csapat közül jelenleg csak egy maradt a rájátszásban, ott nem dominálnak annyira csapatok, mint Európában. Két éve kupát nyertem a csapattal, tavaly majdnem bejutottunk a nagydöntőbe, sok gólt rúgtam, idén pedig nem úgy ment a játék a csapatnak, ahogy terveztük. A tanulság annyi, hogy nagyon keményen kell készülnünk a következő szezonra, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy még egyszer ilyen évünk legyen. Úgy fogalmaznék, hogy ez volt a balszerencsés év és a többi, amelyik jól sikerült, az az alap a Kansas Citynél.”

Az idény elején sérülésekkel bajlódó támadó ugyanakkor úgy véli, egyedül a gólok száma miatt tekinthető gyengébbnek az idei szezonja a tavalyinál. „Szerintem jól játszottam, megvoltak a momentumaim, de ugyebár egy támadónál mindig a statisztikát nézik, a gólokat. A Portland ellen be tudtam találni végre, az egy kis megnyugvás volt, valamint egy olyan ébresztő, hogy soha többet nem akarok olyan évet, amikor szenvednem kell azért, hogy gólokat rúgjak.”

Sallói 2014-ben került a Kansas Cityhez, azóta úgy érzi, egyénileg sokat fejlődött. „Amikor először kikerültem, akkor az akadémiánál játszottam, aztán felkerültem az első csapathoz, de akkor még kölcsönadtak. Utána a második csapatnál is játszottam, idénre alapemberré küzdöttem fel magam, nyertem trófeát a csapattal, voltam gólkirálya a csapatnak, ez mindenképpen egy hatalmas fejlődés. Ha így haladok, akkor büszke lehetek magamra és még sok sikeres évem lehet.”

Sallói Dánielt ünneplik a Sporting Kansas City játékosai a Real Salt Lake elleni főcsoport-elődöntőben (Fotó: MTI/AP/Colin E. Braley)A Sportingnak három magyar légiósa van, hiszen Németh Krisztián és Baráth Botond is tagja a keretnek. Sallói szerint kifejezetten előnyös, hogy honfitársakkal van körülvéve, hiszen a beilleszkedésben is tudják egymást segíteni és támogatást is tudnak egymásnak nyújtani. „Összetartunk, Baráth Botond most először játszott külföldön, próbáltunk minél több időt együtt tölteni. Szerintem neki is nagy segítség volt és nekem is jó, ha magyarokkal tudok együtt lenni, hiszen egész évben nem vagyok itthon. Nagyon örülök annak, hogy vannak magyar csapattársaim, Németh Krisztiántól is sokat tanulhattam, hiszen ő rengeteg gólt rúgott a karrierje során. Mindig tanácsokkal lát el, és például egy ilyen nehéz évben, amikor nem úgy jönnek a gólok, ahogy várja az ember, akkor tud egy társhoz fordulni, rengeteget segített nekem idén.”

Sallói Dániel 2018 februárjában kettő plusz kétéves szerződéshosszabbítást írt alá a Kansas Citynél, és egyelőre nem is tervez váltani. „Soha nem lehet tudni, hogy ez hogyan alakul a fociban, de jelenleg jól érzem magam.”

A támadó elárulta, rövidtávú céljai között szerepel, hogy bekerüljön a magyar válogatottba. „Tavaly már benne voltam a keretben, ami nagyon nagy dolog volt számomra, hiszen erről álmodik minden gyerek, amikor focista szeretne lenni. Nagyon örülnék neki, ha a jövőben játszani is tudnék, most szurkolok a csapatnak, remélem, ki tudunk jutni az Eb-re.”