Matyóföldi futball-láz: osztrák példa lebeg a mezőkövesdi szemek előtt

Nagypályán Görbeháza csapatával megye II., kispályán főiskolai bajnok és gólkirály, majd játékvezető. Labdarúgással kikövezett út vezetett a Mezőkövesd Zsóry FC elnöki székéig Tállai Andrásnak, aki az M4 Sport Játékoskijáró című műsorában mesélte el, hogyan és minek köszönhetően építették fel az NB I egyik legjobb csapatát, melyik külföldi példából merítenek erőt és milyen szinten vált a futballcsapat a város részévé.


Erőt meríteni a kudarcból

„Az elnök alapvető feladata, hogy a feltételrendszert biztosítsa. Mezőkövesden a feltételek most rendben vannak. A legalapvetőbb, hogy önzetlenül szeressük a sportot, szeressük a labdarúgást. Ennek a legnehezebb része a kudarc, híres vagyok arról, hogy nagyon nehezen tűröm a kudarcot, de ugyanakkor ez a mozgatórugója annak, hogy legyenek sikerek. Aki nem tűri a kudarcot, egyre többet tesz azért, hogy sikeres legyen. Remélem, ezt a tulajdonságot sikerült a futballistákra, a szurkolókra, az egész közegre átvinni és ennek is köze van ahhoz, hogy megszülettek ezek a sikerek” – mesélte Tállai András, aki számos régi történetet, emléket felidézett az interjúban.

A klubvezető kijelentette, annak ellenére, hogy 11 forduló után pontegyenlőséggel állnak a tabella második helyén, céljuk továbbra is a bennmaradás, de azért hozzátette, már csalódást jelentene egy 9-10. hely.

„A bajnokság egyharmada alapján nemzetközi kupában szerepelhetnénk, így reálisan kijelenthető, hogy a hátralévő kétharmad is feljogosíthat minket erre.”

Külföldi példa

Tállai András a klub futballistáit az Európa Liga főtáblájának idei meglepetéscsapata, az osztrák Wolfsberger AC példájával próbálta motiválni.

„25 ezres város, kicsivel nagyobb, mint Mezőkövesd. A róluk szóló cikket kinyomtattam és odaadtam mindenkinek, hogy olvassák el, a magyarul nem beszélő játékosoknak pedig lefordították. Itt mondanám el, hogy külföldi játékosaink magyarul tanulnak egy középiskolai tanárnővel, hetente kétszer.”

Futball-láz Matyóföldön

„Nem tudok olyan mezőkövesdivel beszélni, aki ne tudná, hogy kivel játszunk, mikor, mit játszottunk, ki rúgta a gólt és hány helyzetünk volt. Legyen apró gyermek vagy idős néni a boltban. A csapat a város részévé vált.”

Az M4 Sport Játékoskijáró című műsorát szombaton 14.30-tól láthatják, majd elkezdődik az OTP Bank Liga 12. fordulója, amelynek összes mérkőzését élőben követhetik az m4sport.hu-n. 

(forrás: M4 Sport)