Musorujsag
Élő Eredmények

Szalai valóban megérdemelte a történelmi gólt

m4sport.hu
Mesterhármast szerzett, amikor először kezdő volt, az Eb-n is ő lőtte az első magyar gólt, de emellett őszinte szókimondása miatt is kedvelik a szurkolók.
Szalai Ádám gólöröme a Magyarország – Horvátország Európa-bajnoki selejtezőn.
MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es vereséget szenvedett Uruguaytól a Puskás Aréna nyitómeccsén. A magyar együttes gólját Szalai Ádám szerezte, aminek Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is örült. „Fantasztikus élmény volt az első magyar gól, örülök, hogy Szalai Ádám lőtte, mert nagyon sokat harcolt és küzdött a válogatottért, és megérdemelte, hogy betaláljon” – mondta a sportvezető.

De miért van igaza Csányinak?

Ha csak a válogatottal elért eredményeit nézzük, Szalai 22 esztendősen Erwin Koeman irányítása alatt mutatkozott be a legjobbak között, majd közel egy évig nem kapott lehetőséget. Negyedik válogatott meccséig összesen egyórányi játékidő állt a neve mellett. 2012-ben San Marino ellen – már Egervári Sándor kapitánysága idején – volt először kezdő.

A miniállam ellen aztán szintén bő egy órát töltött a pályán, de ezalatt mesterhármast szerzett, így hamar a szurkolók kedvence és alapember lett. Sérülés miatt közel egy évig nem számíthattak rá, de visszatérése alkalmával Bulgária ellen ismét góllal jelentkezett 2012-ben.

Egyébként is a fontos gólok embere, hiszen a nevéhez fűződik a 2016-os Európa-bajnokság első magyar találata, amellyel vezetést szerzett a magyar együttes az osztrákok ellen, de említhetnénk a mostani selejtezősorozatból a horvátok ellen szerzett találatát, amely a gyors egyenlítést jelentette. De a 2018-as vb selejtezőin és a Nemzetek Ligájában is számos fontos gólt lőtt.

Emellett Szalai az a magyar futballista, aki nem szeret közhelyeket pufogtatni, mindig kimondja, amit gondol. Így volt ez 2013-ban, amikor a hollandok elleni 8-1-ből ugyan kimaradt sérülés miatt, de a találkozó után két nappal tartott sajtótájékoztatón kimondta, amit addig magyar labdarúgó nem: irreálisak az elvárások egy-egy selejtezősorozat előtt, hiszen 20 éve nem nevelt ki a magyar labdarúgás egyetlen tehetséget sem.

De Marco Rossi érkezésekor sem rejtette véka alá a mondandóját, miszerint 2013-as kifakadása óta nem sok minden változott. Ugyanilyen őszintén beszélt a szlovákok elleni idegenbeli vereség után, amikor elmondta, elkeserítő volt a védekezésünk, de az egész csapat is, hiszen hiába volt elképzelésük védekezésben és támadásban, ebből semmit nem látott viszont a pályán. Az Uruguay elleni találkozó után sem akart sokat foglalkozni a góljával, inkább azt emelte ki, mindenkinek emberfelettit kell nyújtania kedden Cardiffban a Wales elleni utolsó Eb-selejtezőn.

További tartalmak